Ett laktosfritt proteinpulver är perfekt för dig som är laktosintolerant men snabbt och enkelt vill fylla på med en stor mängd kvalitetsprotein.

Att vara laktosintolerant innebär att kroppen är sämre på att ta upp laktos (mjölksocker) från mjölk och mjölkbaserad kost. Detta beror på en lägre nivå av enzymet laktas i tarmslemhinnan. I Sverige och Skandinavien är laktosintolerans mindre vanligt jämfört med resten av världen. I stort sett alla människor i asiatiska länder är laktosintoleranta, 30-60 % i medelhavsområdet och runt 5-10 % i Sverige. Trots att Sverige ligger bäst till jämfört med resten av världen är det ändå ett problem för många.

Olika varianter av laktosfritt proteinpulver

Anledningen till att man behöver leta efter laktosfria proteinpulver är att de allra vanligaste pulvren är baserade på just mjölk (vassle) och innehåller en del laktos, som till exempel whey 80 och whey 100. Men man behöver inte vara orolig, det finns i dagsläget en mängd andra proteinpulver som inte är baserade på vassle. Nedanför är en lista med olika laktosfria proteinpulver man kan testa och använda:

  • Äggproteinpulver
  • Sojaproteinpulver
  • Hampaproteinpulver
  • Ärtproteinpulver
  • Risproteinpulver
  • Biffproteinpulver (En mer utförlig artikel om dessa kommer i framtiden)
  • Extra ”rena” former av vassleprotein såsom vassleproteinisolat och liknande (de kallas ofta för whey 100). Generellt sett innehåller de billigare vassleproteinpulvren ganska mycket laktos, medan de dyrare isolaten innehåller mycket mindre eller i stort sett inget alls. Men vill du till 100% undvika laktos bör du skippa vassle helt.

Som ni ser handlar det ofta om växtbaserade proteinpulver, jag har även skrivet en äldre artikel om just veganska proteinpulver. Vilket som är det bästa laktosfria proteinpulvret är svårt att säga och beror lite på vad du föredrar. Jag personligen är inte laktosintolerant men hade jag varit det hade jag nog valt ett renare vassleproteinisolat eller ett äggproteinpulver. Detta eftersom det är fullvärdigt protein med en hög % halt. Vissa vegetariska proteinpulver är inte fullvärdiga (de innehåller inte alla essentiella aminosyror) och vissa har även en ganska låg proteinhalt på ner mot endast 50%, jämfört med t.ex. vassleprotein som ligger runt 80-90.

De 2 bästa laktosfria pulvren enligt mig

Som sagt skulle mitt val av laktosfritt proteinpulver vara antingen ett vassleisolat eller ett äggproteinpulver. De 2 bästa produkterna ur varje kategori är enligt mig:

Core Protein Pro
Laktosfritt proteinpulver bäst i test
Self Omninutrition Egg Protein
Self Omninutrition Egg Protein
Innehåll per 100 gram
Protein: 89g
Kolhydrat: 0,5g
- Varav laktos: 0,1g
Fett: 1,6g

Läs mer och köp på: Svenskt Kosttillskott! (Det säljs endast på Svenskt Kosttillskott)
Innehåll per 100 gram
Protein: 88g
Kolhydrat: 0g
- Varav laktos: 0g
Fett: 0g

Läs mer och köp på: Svenskt Kosttillskott eller Sportgymbutiken!

Hur mycket laktos man kan äta?

Hur mycket laktos man tål varierar från person till person och det går inte att säga en exakt gräns. Låglaktosprodukter brukar innehålla mindre än 1 gram laktos per 100 gram. Många laktosintoleranta kan klara upp till 5-10 gram laktos per dag utan problem.

Kan man dricka vassleproteinpulver som laktosintolerant?

Jämförelse av olika whey proteinpulvers laktoshalt

De vanligaste, mest populära, bästa och billigaste proteinpulvren på marknaden är gjorda på vassle. Därför tänkte jag gå in lite mer i detalj just på hur det ligger till med vassleprotein som laktosintolerant.

Om vi tittar på två av de vanligaste och mest populära proteinpulvren i Sverige idag, Whey 80 från Star Nutrition och Core Whey Protein, så har de cirka 4 respektive 7 gram laktos per 100 gram. En normal portion proteinpulver är cirka 30 gram så då blir mängden laktos man får i sig via dessa pulver cirka 1 eller 2 gram. Med tanke på detta är det kanske inte så viktigt att köpa ett dyrare laktosfritt proteinpulver. Men som sagt så är alla olika känsliga och man kanske äter vissa andra laktosprodukter under dagen och vill göra allt för att minimera sitt totala intag.

Två andra vanliga vassleproteinpulver som är renare och består av vassleproteinisolat istället för vassleproteinkoncentrat är Whey 100 från Star Nutrition och Core Protein Pro. De innehåller cirka 1 respektive 0,1 gram laktos per 100 gram. I en shake på cirka 30 gram pulver blir det väldigt lite med andra ord.

Du kan även läsa min stora guide/artikel om ”vanliga” proteinpulver här.

Sammanfattning

Slutsatsen är att du faktiskt kan köpa ett billigt whey 80 trots att du är laktosintolerant. Men är du extra känslig, äter mycket andra laktosprodukter eller bara vill minimera ditt intag så kan du välja ett dyrare och renare vasslepulver som whey 100. Vill du istället totalt eliminera ditt laktosintag från proteinpulver kan du då välja ett som inte är baserat på vassle. Till exempel ett äggproteinpulver som jag rekommenderade ovan eller kanske ett vegetariskt. Något förenklat kan man säga att desto mindre laktos du vill ha desto dyrare blir det!

Gillade du artikeln? Dela den gärna på sociala medier via knapparna nedanför!

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!