Detta är ett gästinlägg av Johan Tejler

Jakten på olika substanser som inverkar positivt på kroppens muskelmassa tar nog aldrig slut. Vissa är gamla och välkända, andra helt nya. Vissa visar sig vara farliga, andra helt harmlösa. När det gäller substanser som är både effektiva och ofarliga blir listan kort. Däremot finns det många olika produkter som är ofarliga (åtminstone så länge man inte överdriver konsumtionen) och som skulle kunna ha vissa positiva effekter för den som vill bygga muskler. Gurkmeja tillhör denna breda och spännande kategori.

Gurkmeja – Fakta och historia

Gurkmeja pulver kan man köpa online

Gurkmeja är en ingefärsväxt och precis som med ingefära så är det rötterna som används för mänsklig konsumtion. Nermald utgör gurkmeja ett gult pulver och har använts som krydda i hundratals eller rentav tusentals år. Ursprunget torde vara någonstans i Sydostasien. Gurkmejans popularitet och mångåriga användning som krydda förklaras dock inte i första hand av dess smak (eftersom gurkmeja inte smakar särskilt mycket) utan av dess aptitliga färg och vissa förmodade hälsoeffekter.

Traditionellt har gurkmeja använts bl.a. mot hudproblem och som antiseptikum (bakteriedödande). På senare år har det forskats på huruvida gurkmeja kan hjälpa mot bl.a. cancer och Alzheimers sjukdom. Några starka bevis för att det hjälper vid sådana allvarliga åkommor har inte hittats men det har ändå framkommit en del intressanta fakta, exempelvis att gurkmeja förlänger livet på bananflugor med Alzheimers (Kurkumin effektivt på bananflugor med Alzheimers – Läkemedelsvärlden – Oberoende om läkemedel (archive.is)).

När det gäller gurkmejans effekt vid muskelträning så har forskning och spekulationer mest handlat om dess potentiellt antiinflammatoriska effekt och därmed dess kapacitet att påskynda återhämtningen efter intensiv träning. Effektiv återhämtning och minskad muskelnedbrytning är ju en av de faktorer som i slutändan påverkar hur mycket muskler man lyckas bygga.

En studie från 2007 jämförde möss som sprungit i nedförsbacke (excentrisk träning). Vissa möss hade matats med gurkmeja, andra inte. De som fått gurkmeja visade sig få mindre träningsvärk och var mer benägna att ge sig in på frivilliga fysiska aktiviteter dagen efter testet än de som inte fått gurkmeja (Curcumin effects on inflammation and performance recovery following eccentric exercise-induced muscle damage – PubMed (nih.gov)).

I en annan studie från 2020 hävdas det att gurkmeja kan spela en roll som behandling av patienter som lider av olika muskelnedbrytande åkommor (Curcumin and muscle wasting-A new role for an old drug? (researchgate.net)). Den antiinflammatoriska effekten verkar vara gynnsam vid olika typer av träning, varför det kan rekommenderas att testa gurkmeja oavsett om man håller på med löpning, styrketräning eller något annat intensivt som bryter ned musklerna. Sammantaget kan man väl konstatera att gurkmeja med största sannolikhet är ofarligt vid ett normalt intag, att det eventuellt kan vara till hjälp vid både lindriga som allvarliga åkommor och att det troligen finns en viss positiv effekt att hämta för den som tränar hårt. Med det sagt ska man inte förvänta sig några mirakel. Jag har själv testat gurkmeja under hösten men kan inte säga att jag märkt av någon särskild effekt. Dock har det ju varit en lite olämplig period för dylika tester då gymstängningar m.m. gjort det svårt att träna normalt och därmed utvärdera sina resultat. För den som vill maximera sin prestation skulle jag ändå rekommendera att köpa en burk gurkmeja (alltså i kapselform), hålla sig till den rekommenderade dosen och se om man märker av några positiva resultat.

Köp här!

Nedanför är länkar till de bästa gurkmeja kapslar och pulver att köpa i Sverige:

Klicka här för hela utbudet hos Svenskt Kosttillskott!

Klicka här för hela utbudet hos Gymgrossisten!

Klicka här för hela utbudet hos Bodystore!

Detta är ett gästinlägg av Johan Tejler. Han bloggar även om böcker på sajten: tipspabocker.se

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!