Jag har det senaste året börjat bygga upp ett litet hemmagym i lägenheten. Att träna hemma kan vara väldigt smidigt när man har fullt upp i vardagen och vill vara så effektiv som möjligt och spara tid.

Är man väldigt seriös med sin träning är det vanligtvis bäst att gå till ett fullt utrustat gym, men med lite enkla redskap kan man skapa ett sjyst hemmagym ganska enkelt! Det beror såklart på ens förutsättningar och hur man bor. Om man som jag bor i en lägenhet kan man ju inte ha allt för tunga vikter med mera utan man får göra det lite mer spartanskt. Bor man däremot i hus/villa kan man skapa ett gym som är minst lika bra som de kommersiella alternativen.

Jag tänkte här gå igenom några bra redskap man kan ha hemma för att få in en ganska heltäckande styrketräning.

Bra redskap för hemmaträning

Mitt hemmagym med träningsbänk och hantlar

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness har flera mycket bra redskap för att träna hemma. De jag själv använder till mina träningspass är:

  • Hantlar
  • Viktskivor
  • Träningsbänk
  • Träningsgummiband/miniband
  • Träningsmatta
  • Maghjul
  • Pull up bar

Med ovanstående kan man träna i stort sett hela kroppen på ett bra sätt! Det enda jag egentligen saknar är en 50mm skivstång med vikter samt en ställning så jag kan köra båda marklyft och knäböj. Men då jag bor i en lägenhet är det inte direkt något alternativ. Så jag för nöja mig som det är.

Det kanske mest essentiella om man vill få in lite klassisk gymträning är ju hantlar. De som vi säljer på Thunder Fitness är ställbara, dvs. man kan ta av/på viktskivor för att justera vikten. Att även ha en träningsbänk gör allting mycket enklare, men är man trångbodd kan det helt klart vara lite problematiskt och man kan få nöja sig utan.

Träningsgummiband är bra för att få in lite specialövningar, även om man ofta kan göra det mesta med hantlarna. Om man vill maximera träningen med till exempel hantlar eller gummiband kan man stå på en vibrationsplatta. Det är en lite dyrare träningsmaskin men något som kan göra övningarna mer effektiva.

Hemmaträning med en pull up bar

En träningsmatta är skönt att ha under när man gör situps, rygglyft och liknande. Det är ju inte något super-essentiellt, men då de är relativt billiga så är det ofta värt att köpa ändå.

Ett maghjul är ett kul komplement till magträningen och det tar inte så mycket plats. De är även billiga att köpa så det är ett enkelt tillskott för det lilla hemmagymmet.

Med en pull up bar som man enkelt kan fästa i en dörröppning får man in bra ryggträning utan att behöva borra eller göra åverkan i lägenheten. Ett smidigt och prisvärt alternativ helt enkelt.

Utöver detta finns det ju ännu mer bra redskap man kan träna hemma med, till exempel pilatesboll, balansplatta och step up bräda. Ni kan även läsa mer om olika träningsredskap, övningar med mera på sajten hemmaträning.

Sen ska jag inte heller glömma ett av mina favoritredskap, nämligen viktvästen. Men jag använder bara viktväst till att jogga eller promenera utomhus med, så räknar inte in dem i mitt ”hemmagym”. Men man kan helt klart göra kroppsviktsövningar osv med en viktväst inomhus. T.ex. step up på en stepbräda, eller viktade chins (vilket jag nu kom på att jag nån gång ibland gör…)

Har du också ett hemmagym? Kommentera gärna och berätta om det!

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!