Hantlar är något av det mest essentiella när det kommer till styrketräning. Det är ett relativt simpelt redskap så många är specifikt ute efter billiga hantlar att köpa. Jag tänkte här kort tipsa om mina egna, skriva om lite olika övningar samt ge några köpråd.

Prisvärda hantlar

Prisvärda hantlar från Thunder Fitness

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness säljer billiga och mycket prisvärda hantlar i form av ett hantelset på totalt 15 kg. De består av ett metallrör med överdrag av hårdplast. Handtaget har gummi som gör att man får ett mycket bra grepp. Det går att köpa till fler vikter och bygga på dem så de väger 17,5 kg styck (totalt 35 kg).

Här nedanför hittar du en rabattkod om du är sugen på att köpa!

Övningar att göra

Det genialiska med ett par hantlar är att man kan göra så oerhört många olika övningar. Det är i stort sett bara fantasin som sätter gränser. Har du även en träningsbänk kan du göra ännu mer övningar.

Några av de vanligaste övningarna inkluderar:

  • Bröstpress
  • Axelpress
  • Bicepcurls
  • Flyes
  • Axellyft åt sidan
  • Axellyft framåt

Fasta eller justerbara hantlar?

Det finns lite olika varianter av hantlar. De du hittar på kommersiella gym är alltid fasta hantlar, dvs. de väger en exakt vikt t.ex. 20 kg. Justerbara hantlar är sådana där du kan skruva av låset och ta bort/lägga till viktskivor. På så sätt kan du få vilken vikt du än önskar. Nackdelen med justerbara är att du hela tiden måste ändra vikt vilket tar extra tid. Fördelen är att det är mycket billigare då du inte behöver köpa in massvis med olika hantlar för att kunna träna med olika vikter.

Vanligtvis passar justerbara hantlar bäst i det lilla hemmagymmet. Men ibland kan det vara en god idé att köpa fasta i vissa vikter som man ofta använder. Vill man ha riktigt tunga på 20-30 kg styck eller mer är det också att rekommendera fasta. Detta för att eliminera risken att låset går upp och man får viktskivorna över sig.

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!