Varför torkar man mat?

Det lättaste sättet att konservera mat är att torka den. Detta har man gjort i tusentals år för att kunna spara skördar och fångster. Många torkar också mat för att få en annorlunda smak, frukt blir sötare, grönsaker kan få en mer distinkt smak.

Det kan också minska vikten på din mat om man till exempel ska ut och campa eller vandra. Alla som har varit ute och vandrat med en tung ryggsäck vet hur vikten kan göra skillnad. Läs mer om vandring och hur du förbereder dig på: https://friluftskoll.se

Olika typer av torkning

Soltorka

Det simplaste sättet att torka mat är att soltorka. Detta har man gjort I tusentals år. Ta ett galler och lägg upp din frukt på gallret låt det sedan stå I solen tills det torkat. Frukt kan ta flera dagar att torka. Problemet för oss i Sverige är att vi inte har så många dagar på året där vi kan få tillräckligt mycket sol och värme för att göra detta effektivt. Man vill helst ha en temperatur på 29 grader eller mer.

Lufttorka

Lufttorkning är också en väldigt simpel och gammal metod att torka mat. Detta görs främst i skuggan i skydd från solen. Vanligtvis torkar man vissa grönsaker och örter ett vanligt exempel är örter som används i te.

Torka i vanlig ugn

Den viktigaste delen när man torkar mat är att ha tunna delar för att torka snabbare. Du vill också ha jämntjocka delar så allt blir färdigt på samma gång. Lägg det du ska torka på en plåt med bakplåtspapper. Temperaturen varierar beroende på matvara. Grönsaker, frukt och ost skall du torka i 50 grader. Fisk, kött, kyckling ska du torka I 70 grader.

För att få ett bättre resultat skall du helst förvälla dina grönsaker så de inte tappar smak. Fisk, kött och kyckling behöver tillagas innan torkning detta gäller dock inte charkuterier. Se också till att ha en glipa i ugns dörren så den fuktiga luften kommer ut ett tips är att sätta en träslev i mellan.

Mattork maskin

Torkar man mat i en mattork gäller samma principer som när man torkar i en vanlig ugn. Tunna bitar och samma storlek. Fördelarna med en torkugn är att det är mycket högre luftcirkulation vilket ger snabbare torkning och ett bättre resultat och kvalitet av din torkade mat. Det som funkar speciellt bra I en torkugn är om du till exempel ska torka mer avancerad friluftsmat som grytor och hela maträtter. Även frukt och grönsaker med högt vatten innehåll är extra bra i  en torkugn.

Mikrovågsugn

För att torka frukt och örter i mikron ställer du in den på “defrost”. Frukt tar normalt tjugo till fyrtio minuter och örter två till fyra minuter. Glöm inte att kontrollera under tiden så dom inte blir förstörda. Ett viktigt tips är att torka små mängder då man får ett bättre resultat.

Du kan torka all typ av mat men här är en lista på de bästa matvarorna att torka!

  • Grönsaker – tomater, bönor, svamp, morot, potatis, ärtor,lök
  • Frukt – blåbär, banan, päron, aprikos, äpple
  • Kött – nöt, kyckling, rökt kött, kalkon, charkuterier
  • Fisk – all typ av fisk funkar bra
  • Nötter – hasselnöt, mandlar, valnöt, pekannöt
  • Örter – mynta, dill, oregano, fänkål, basilika

Det är även populärt att köpa färdigtorkad mat, som till exempel beef jerky.

Hur ska man förbereda maten för torkning

Den viktigaste delen när man torkar mat är att ha samma tjocklek och volym. Om du inte gör detta kommer maten inte att torka i samma takt, vilket leder till att visa delar inte kommer vara tillräckligt torkade när andra är färdiga.

Hur länge håller torkad mat?

Torkad mat kan hålla 5 till 10 år om det förvaras optimalt och är perfekt tillagat. Detta är dock inte standard utan man vill helst använda det innan 4 månader till 1 år. Man kan ju naturligtvis äta det innan också.

Förlorar man näringsämnen när man torkar mat?

När man torkar mat förlorar man en viss del av näringsämnen men inte mer än andra konserveringsmetoder. Det är värmer och ljus som gör att vitaminerna bryts ner. Men det är väldigt lite näring som försvinner om man gör på rätt sätt, man brukar säga mellan tre till fem procent som går förlorat.

Dör alla bakterier när man torkar mat?

Torkar man maten så att bara fem till tjugo procent av vattnet finns kvar dödar man automatiskt alla bakterier som orsakar att maten blir dålig.

Kan man torka lagad mat? Man kan torka lagade maträtter men visa rätter passar bättre än andra. Om du ska torka mat för din vandring kan du göra grytor, risblandningar och även efterrätter. Lägg dom på en plåt med t.ex. bakplåtspapper så det inte fastnar. När de börjar få en mer fast konsistens tar du bort pappret och torkar vidare på brickan eller plåten.

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!