Är du ute efter ett gott, kalorisnålt och proteinrikt snacks är beef jerky ett riktigt bra val, kanske till och med det bästa enligt mig! Extra bra är det om du deffar och behöver hålla nere kalorierna kombinerat med ett högt proteinintag, vilket kan vara svårt ibland.

Vad är Beef Jerky?

Jerky är ett engelsk ord för torkat kött och när man lägger till ”beef” blir det på svenska torkat nötkött. Vanligtvis trimmar man bort fettet på köttet som ska torkas och detta gör att det bli extra proteinrikt och kalorisnålt. För att motverka bakterier tillsätts salt när man torkar köttet. Nästan alla beef jerky varianter som säljs idag är också marinerade eller kryddade för att bli extra goda.

Fördelar med torkat kött

Beef jerky är perfekta snacks

Torkat kött har brukats av människan sen långt tillbaka i historien. Den största fördelen förr i tiden var det torkade köttets hållbarhet. Till exempel kunde vikingarna ha med det på en lång båtresa utan att det blev dåligt. Även idag är det en fördel och moderna beef jerky har en hållbarhet (i förpackning) på över ett år och behöver inte förvaras i kylskåp eller frys. Till exempel om man är ute och vandrar är det perfekt med torkat kött eftersom det håller länge och väger lite. I Sverige är det även populärt med torkat renkött och älgkött och egentligen kan det vara vilket kött som helst. Men internationellt verkar nötkött vara populärast.

En annan fördel med dagens mått mätt är att det har ett väldigt bra näringsvärde. Då syftar jag på att det innehåller lite kalorier i förhållande till mängden protein. Perfekt för dig som vill ha ett gott snacks under deff och diet. Eller för den delen bra för den som inte vill äta ”vanligt” godis eller chips. Vidare passar det även dig som är ute efter att äta i stil med LCHF och liknande.

(Egentligen är ration mellan makronutrienter i stort detsamma som för köttet som torkats, det har ju bara försvunnit vatten. Men det är ju inte direkt lika smidigt att steka på några filébitar att ha med sig på en resa, vandring eller sitta i soffan och mumsa på. Det är även inte det minsta kladdigt med torkat kött).

Näringsvärden

Nu kan det såklart skilja sig lite i näringsvärden mellan olika märken, men ungefär så här ser det ut för de produkter jag har testat:

Innehåll per 100 gram

 • 270 kcal
 • 53 g protein
 • 5 g fett
 • 4 g kolhydrat
 • 4 g salt

De flesta förpackningar har en vikt på runt 50 gram så då blir det endast cirka 140 kalorier men ändå 27 gram protein.

Var kan man köpa beef jerky?

Varefter populariteten för torkat kött har ökat finns det nu att köpa i många vanliga mataffärer i Sverige, till exempel ICA har det. Men om man vill köpa beef jerky så billigt som möjligt är det bäst att göra det online. Priset kommer dock vara ganska högt var du än köper det, helt enkelt eftersom det är en dyr produkt (det går åt ca 280 gram kött till 100 gram beef jerky). Men som sagt köper du det online och då i storpack kan du få det billigare. Just nu är det billigast med storpack på Svenskt Kosttillskott.

Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt Kosttillskott!

Klicka här för att läsa mer och köpa på Gymgrossisten!

Klicka här för att läsa mer och köpa på MMSports!

Test och recension

Godaste sorterna av torkat kött!De produkter jag testat är från ”Bullseye Meats”. De verkar vara den kanske största och mest populära tillverkaren idag då de säljs på massor av online webbshoppar samt även mataffärer (jag vet att de finns på ICA och hemköp i alla fall).

Förutom deras klassiska ”beef jerky” har de även en ny variant som kallas ”beef bites”. Beef bites är smakmässigt väldigt likt, jag hade nog knappt kunnat känna någon skillnad i ett blindtest så att säga. Beef bites är lite mindre proteinrikt och har lite mer kalorier, kolhydrater och fett. Dock är priset detsamma så det kanske främst är ett sätt för företaget att sälja en för dem lite billigare produkt till samma pris.

De smaker som finns av beef jerky är:

 • Original
 • Classic
 • Cajun Hot
 • Smoked
 • Teriyaki

De smaker som finns av beef bites är:

 • Original
 • Peppered
 • Teriyaki

Närbild på beef jerky teriyaki

Hur smakar de då? Generellt är dessa torkade kött mycket goda, det är också kul med variation och nya saker. De bjuder på mycket tuggmotstånd och de är inte direkt något du vill äta jättemycket av, en påse räcker ofta bra. Det är en klar fördel mot många andra vanliga snacks som chips, där det är lätt att äta på tok för mycket.

Rent smakmässigt tycker jag inte det är jättestor skillnad mellan de olika smakerna. Men den bästa och godaste smaken enligt mig är nog Beef Jerky Teriyaki. Även Beef Bites Peppered var extra god.

Gillade du artikeln? Dela den gärna på sociala medier via knapparna nedanför!

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!