Tongkat Ali är något som har blivit väldigt populärt på kort tid. Från att ha varit något mindre känt för 3-4 år sedan exploderade kännedomen om det under 2022 och 2023. Googlesökningar visar att det är mer än 10 gånger mer intresse 2023 jämfört med 2021.

Vad är Tongkat Ali?

Tongkat ali

Det officiella vetenskapliga namnet är Eurycoma longifolia men vanligtvis kallas det i folkmun för Tongkat Ali. Några andra vanliga namn är: Pasak bumi och Longjack. Ibland kallas det även för ”malaysian ginseng”.

Det är en blomväxt som ursprungligen kommer från Indokina och Indonesien och länder som: Thailand, Vietnam, Myanmar, Laos, Kambodja och Malaysia. Men det har också upptäckts på Filippinerna.

Tongkat Ali är en stor växt med långa blad och en upprätt stjälk. Den kan bli upp mot 10 meter hög. Dess blommor är små och gulaktiga och sitter i tätt packade klasar.

Vilka är fördelarna med att ta Tongkat Ali?

Som med många andra örter och växter som blivit populära på senare år är det inte helt vetenskapligt bevisat hur bra Tongkat Ali fungerar.

Nedanför är några av de områden där växten har påstådda effekter och fördelar.

  • Medicinsk Användning: Växten används traditionellt inom folkmedicin för att behandla olika hälsoproblem, såsom impotens, låg libido, trötthet och stress. Den har också använts för att lindra feber och inflammation.
  • Afrodisiakum: Tongkat Ali har fått rykte om sig att fungera som ett naturligt afrodisiakum, det vill säga en substans som kan öka sexuell lust och prestation. Denna egenskap har bidragit till dess popularitet som kosttillskott.
  • Hälsosamma föreningar: I rötterna av växten finns föreningar som kallas för ”eurycomanoner” och ”quassinoider.” Dessa anses ha potentiella hälsofördelar, inklusive ökning av testosteronnivåer hos män, förbättring av muskelmassa och styrka, samt ökad energi och uthållighet.
  • Vetenskaplig Forskning: Det har funnits en del intresse för Tongkat Ali inom vetenskaplig forskning, särskilt när det gäller dess effekter på hormoner och sexuell hälsa. Vissa studier har visat att det kan finnas fördelar för män med låga testosteronnivåer, men ytterligare forskning behövs för att bekräfta dessa resultat och fastställa dess exakta mekanismer.

Som sagt är mycket ovan inte vetenskapligt bevisat, även om det finns en del positiva studier på ämnet. Som med många andra liknande substanser handlar det om att många användare rapporterar om stora och fantastiska effekter av Tongkat ali extrakt i antingen piller- eller pulverform.

Kan man köpa det i Sverige?

Tongkat Ali extrakt

Ja, det går att köpa Tongkat ali i Sverige även om utbudet i dagsläget är väldigt begränsat. Det är en såpass ny och oetablerad produkt så det finns inte många olika märken att välja mellan.

Ska du köpa Tongkat ali i Sverige bör du vara lite vaksam så du inte råkar köpa något otillåtet eller dåligt preparat. Som alltid, köp från en svensk butik och undersök produktens ursprung. Läs på etiketten, titta efter kvalitetsmärkningar och certifieringar med mera.

Vidare kan Tongkat Ali-tillskott variera i kvalitet och potens och det finns ingen garanti för att de kommer att ge önskade resultat.

Bästa Tongkat Ali extrakt

Jag har personligen inte testat någon tongkat ali (ännu) men jag har tittat på några olika produkter som jag är intresserad av att köpa. Som många liknande kosttillskott finns det att köpa både som pulver och kapslar. Jag kommer uppdatera här mer i framtiden om jag testar något.

En av de mer etablerade butikerna som har det just nu är Atletbutiken, klicka här för att läsa mer och köpa det hos dem!

Förbättrade testosteronnivåer med Tongkat Ali

Tongkat Ali sägs höja testosteron

Ett av de mest intressanta påståendena om Tongkat Ali är dess förmåga att öka produktionen av testosteron, det manliga könshormonet som spelar en viktig roll i sexuell funktion och libido. Vissa studier har funnit att föreningar i växten kan stimulera testosteronproduktionen och därigenom eventuellt förbättra sexuell lust och prestation. Eftersom låga testosteronnivåer kan vara kopplade till minskad sexuell lust och erektil dysfunktion, har detta gett upphov till hopp om att Tongkat Ali kan vara en naturlig lösning för vissa män.

Dessutom har det påståtts ha adaptogena egenskaper, vilket innebär att det kan hjälpa kroppen anpassa sig och hantera stress. Stress och ångest är faktorer som kan påverka sexuell hälsa negativt och om Tongkat Ali kan hjälpa till att minska dessa faktorer kan det i sin tur ha positiva effekter på sexuell funktion.

Det är dock viktigt att komma ihåg att forskningen om Tongkat Alis effekter på sexuell hälsa och erektil dysfunktion är begränsad och att resultaten varierar. Effekterna kan vara individuella och det finns ingen garanti för att växtextraktet kommer fungera för alla. Innan man överväger att använda preparatet eller något annat kosttillskott för sexuell hälsa är det viktigt att rådgöra med en läkare eller hälsoexpert. De kan ge råd baserat på din hälsa och behov samt hjälpa dig fatta beslut om huruvida detta är lämpligt för dig eller inte.

Möjliga biverkningar

Även om Tongkat Ali (Eurycoma longifolia) generellt anses vara säkert när det används i rimliga doser, finns det vissa möjliga biverkningar och risker som man bör vara medveten om. Här är några av de potentiella biverkningarna och försiktighetsåtgärderna att överväga:

  • Magproblem: Vissa användare har rapporterat milda magproblem såsom illamående, matsmältningsbesvär eller buksmärta vid användning av tillskottet.
  • Sömnstörningar: Eftersom Tongkat Ali har en viss energiökande effekt, kan det påverka sömnen hos vissa personer om det tas sent på dagen. Det är därför bäst att undvika ta det nära läggdags om du märker att det påverkar din sömn.
  • Ångest och Irritabilitet: Vissa användare har rapporterat ökad ångest eller irritabilitet vid höga doser. Detta kan vara en individuell reaktion och kan vara relaterad till dess potentiella påverkan på hormoner och stresshantering.
  • Interaktion med Mediciner: Tongkat Ali kan potentiellt interagera med vissa mediciner, särskilt de som påverkar hormonbalansen eller leverns funktion. Om du tar några läkemedel regelbundet, bör du rådgöra med din läkare innan du börjar använder extraktet.
  • Allergiska Reaktioner: Som med alla växtbaserade produkter finns risken för allergiska reaktioner hos vissa personer. Om du har kända allergier mot växter eller pollen bör du vara försiktig när du använder Tongkat Ali.
  • Interaktion med Medicinska Tillstånd: Om du har befintliga medicinska tillstånd bör du konsultera din läkare innan du använder Tongkat Ali. Växtens eventuella påverkan på hormoner kan ha en inverkan på sådana tillstånd.

Det är viktigt att komma ihåg att reaktioner på kosttillskott kan vara individuella och att det finns en brist på omfattande vetenskapliga studier om Tongkat Alis säkerhet och långsiktiga biverkningar. Om du överväger att använda det är det klokt att rådgöra med en doktor, dietist eller annan medicinsk professionell.

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!