Dom flesta som tränar har säkert hört talas om whey 80. Det är ett proteinpulver som är det i särklass populäraste, vanligaste och bästa kosttillskottet enligt mig. Sett både till pris och effekt.

Whey 80 innehåll

Whey 80 består i grunden av mjölk

Vassleprotein utvinns ur komjölk.

Whey 80 är ett samlingsnamn för en viss sorts proteinpulver. Whey betyder vassle och 80 står för det procentuella proteininnehållet.

Vassle finns till 20 % i mjölk och är en klar vätska som består av vatten, proteiner, laktos, vitaminer och mineraler. Efter olika utvinningsprocesser, filtrering och rening får man ett vassleprotein.

Vanligtvis är proteinhalten i whey 80 något lägre än 80 %, oftast runt 74-78 %. Detta är för att proteinhalten räknas på torrvikten, men proteinpulver innehåller alltid en liten del fukt som sänker halten på det faktiska pulvret.

Även om det finns naturella whey 80 proteinpulver, ligger en stor del av dess popularitet i framgångsrika smaksättningar. Bästa whey 80 smak enligt mig är choklad, men även vanilj, jordgubb och banan är mycket populära.

Jämförelsetabell

I tabellen nedan har jag listat dom billigaste och populäraste whey 80 tillskotten på marknaden. Eftersom proteinhalten är likvärdig i alla produkter har jag inte tagit hänsyn till det utan bara listat rent kilopris.

Jag inte tagit hänsyn till att det ofta kan vara billigare om man köper flera förpackningar. Så det är värt att gå in på den specifika produktsidan och se om det går att få mängdrabatt.

Proteinpulver har väldigt lång hållbarhet och det brukar inte vara några som helst problem att använda ett pulver långt efter att bäst före datumet gått ut.

Core Whey Protein
Core proteinpulver
Godast! Ett klassiskt whey 80 proteinpulver från Svenskt Kosttillskott. Detta är min favorit bland whey 80 pulver, smaken "Chocolate Peanut Butter" är magiskt god.
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt Kosttillskott!
159:- styck
159:- per kilo
Innehåll per 100 gram
kcal 370
protein 75
Star Nutrition Whey 80
star nutrition whey 80
Ett av dom allra populäraste proteinpulver på marknaden, en riktig klassiker. Detta var det första proteinpulver jag köpte. Är dock ingen höjdare att blanda med vatten, mjölk är att föredra.
Klicka här för att läsa mer och köpa på Gymgrossisten!
159:- styck
159:- per kilo
Innehåll per 100 gram
kcal 397
protein 76
SmartSupps Whey Protein
SmartSupps whey 80 proteinpulver
SmartSupps har ett mycket billigt sortiment. Dom har även det billigaste whey 80 pulvret på marknaden just nu.
Klicka här för att läsa mer och köpa på Gymgrossisten!
259:- styck
129,50:- per kilo
Innehåll per 100 gram
kcal 398
protein 76
Body Science Whey 100%
Body science whey 100%
Body Science Whey 100% har riktigt bra smaker (double rich chocolate är min favorit). Observera att detta pulver klassas som whey 80 fastän det står 100 i produktnamnet.
Klicka här för att läsa mer och köpa på MM Sports!
159:- styck
159:- per kilo
Innehåll per 100 gram
kcal 387
protein 77
Body Science PureSwe Whey
Body science pureSwe whey
PureSwe Whey är ett för 2015 nytt whey 80 från Body Science. Proteinråvaran är uteslutande från svenska mjölkbönder. Det finns bland annat med smaken mjölkchoklad, fruktansvärt gott!
Klicka här för att läsa mer och köpa på MM Sports!
179:- styck
179:- per kilo
Innehåll per 100 gram
kcal 398
protein 74

Whey 80 dosering och användning

Whey 80 och andra proteinpulver blandas med vatten eller mjölk. Vissa sorter blandas bättre med mjölk än vatten eller tvärtom.

Jag personligen föredrar att blanda ut mitt proteinpulver med vatten. En lagom whey 80 dosering är cirka 30-40 gram blandat med 2-3 dl vätska.

Man kan med fördel ta det efter sina träningspass då kroppen är i stort behov av protein. Men det går även bra att ta det för sig själv som mellanmål eller som dryck till en måltid för att få i sig extra protein.

Jag personligen brukar oftast använda mig av aminosyror före och efter mina gympass. Sedan använder jag whey 80 för att komma upp i ett högt dagsintag av protein.

Min absoluta favorit är att blanda pulvret med naturell kvarg. Det är gott, mättande, proteinrikt, nyttigt och billigt. Oslagbart!

Skillnad mellan olika produkter

Om man inte är ute efter ett specifikt whey 80, till exempel för laktosintoleranta, är det oftast vettigast att välja ett så billigt som möjligt.

Det viktigaste att kolla på är proteinhalten, men för dom flesta whey 80 pulver är halterna likartade. Detta just för att 80 återspeglar självaste proteinhalten i pulvret.

Whey 80 eller whey 100?

Whey 100 är också ett samlingsnamn för proteinpulver. Siffran 100 i whey 100 syftar inte på proteinhalten då det inte är möjligt att få ett 100 % rent proteinpulver.

Istället så syftar 100 mer på att det helt enkelt är ett proteinpulver som är renare än ett whey 80 pulver. Något många undrar över är om dom ska välja whey 80 eller whey 100. Mitt svar är helt klart whey 80. Detta för att priset per protein är mycket lägre.

För att röra till det ytterligare så finns det vissa proteinpulver med 100 i namnet där 100 inte innebär att det är ett whey 100 i form av att det är ett mycket renare pulver än vanligt whey 80.

Ofta heter dessa protein ”whey 100%” istället, alltså med ett procenttecken i slutet. Detta gäller till exempel Body Science Whey 100%.

Man kan se det som att dom menar att det är ett hundraprocentigt whey 80 proteinpulver. Det är helt klart lite rörigt med beteckningarna då dom inte är officiella och det ligger mycket reklam och marknadsföring bakom.

Men tittar man på protein/kaloriinnehållet och priset så inser man snabbt om proteinpulvret bör klassas som whey 80 eller whey 100.

Källförteckning och vidare läsning

Stor metaanalys av vassleproteinstudier

Artikkel om beste proteinpulver på norsk

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!