Här listar jag alla proteinpulver som finns förutom whey 80 som har en egen sida.

Dom övriga sorters proteinpulver som finns på marknaden är främst:

  • Whey 100
  • Kasein
  • Sojaprotein
  • Äggprotein
  • Isolat
  • Biffprotein
  • Blandprotein

Många av dessa proteinpulver är ganska mycket dyrare en vanlig whey 80, men dom kan ibland ha sitt syfte. På senare tid har det blivit allt vanligare med vegetariska och veganska proteinpulver. Läs min guide om veganskt proteinpulver.

Whey 100

Whey 100 är ett samlingsnamn för proteinpulver precis som whey 80 med skillnaden att det ska vara renare och innehålla mer protein än ett whey 80 pulver. Med 100 åsyftar man inte på proteinhalten som man gör med whey 80, det är nämligen inte möjligt att få en proteinhalt på mer än 95-96 %. Ofta har dom renaste whey 100 proteintillskotten en proteinhalt på under 90 % som mest. Whey 100 lämpar sig bland annat för folk som deffar och är ute efter att “maximera” sina kalorier och få ut så mycket protein som möjligt.

Klicka här för att läsa en ny och mer ingående artikel om just Whey 100!

Kasein proteinpulver

Kaseinproteinpulver utvinns precis som vassleprotein ur komjölk. Skillnaden är helt enkelt att man använder sig av kaseinet i mjölken istället för vasslet. Kasein tas upp mycket långsammare än vassle och det är därför populärt att ta innan man lägger sig. Då kommer kaseinpulvret att verka under stor del av natten. Att det tas upp långsamt gör också att man får en större mättnadskänsla över längre tid, gentemot vassleprotein. Läs en mer ingående artikel om just kaseinprotein.

Sojaproteinpulver

Sojaproteinpulver utvinns ur sojabönor. Det är främst ett alternativ för vegetarianer som vill variera sitt proteinintag. Det finns nämligen lite nackdelar med sojaprotein. Det har en viss verkan som östrogen, vilket man vill undvika om man är ute efter att bygga muskler. Det är inga problem att ta det några gånger per vecka men det bör växlas med andra proteinkällor. Ofta kan sojaproteinpulver vara billiga i relation till dess kalori och proteinhalt. Läs en utförligare artikel om just sojaprotein och dess för och nackdelar.

Äggproteinpulver

Äggproteinpulver kallas på engelska för “egg white protein powder”. Det är framställt på äggvitan och därför i stort sett helt fritt från fett och kolhydrater. Äggprotein är ett utmärkt alternativ till laktosintoleranta personer. Det kan även vara ett alternativ för personer som vill testa något nytt eller variera sina proteinkällor. Omväxling förnöjer som man brukar säga.

Isolatproteinpulver

Isolat står för en reningsprocess och det kan tillämpas på olika sorters proteinpulver, men det vanligaste är vassleproteinisolat. Vassleproteinisolat innebär då ett extra rent pulver och det har en väldigt hög proteinhalt. Det är minimalt med fett och kolhydrater i ett isolat. Eftersom ett vassleisolat är i stort sett fritt från laktos är det ett utmärkt alternativ för laktosintoleranta. Det tas även upp extra snabbt av kroppen tack vara sin höga renhet. Den enda nackdelen med ett isolat är att det på grund av dom avancerade processerna är ganska dyrt.

Biffproteinpulver

Proteinpulver baserat på nötkött är ett relativt nytt koncept på marknaden. Fördelarna med detta är en hög biotillgänglighet och komplett aminosyraprofil. Biffprotein innehåller även naturligt hög koncentration av kreatin och BCAA. Det är fritt från laktos så det är ett utmärkt alternativ för laktosintoleranta. Det kan också vara ett bra alternativ att testa för personer som får problem med magen av vanligt vassleprotein. Ett biffproteinpulver behöver inte vara så dyrt som man kan tro.

Blandproteinpulver

Ett blandproteinpulver är som namnet antyder ett proteinpulver med flera olika sorters protein. Syftet är att åstadkomma en sorts skräddarsydd effekt. Det vanligaste blandproteinet är en blandning av vassle och kasein. Detta är för att uppnå en större tidsutsöndrande effekt, där vassleproteinet tas upp snabbt och kaseinet långsammare. Men det finns väldigt många olika sorters blandningar. Ibland känns det som företagen försöker komma upp i så många olika sorters proteinkällor som möjligt, bara för att det ska framstå som väldigt avancerat. Då brukar även priset bli därefter och jag personligen tror inte att det är värt det någonstans. Men visst, har man råd så kan man testa runt i proteinpulverdjungeln och kanske hitta något som man verkligen trivs med. Men annars rekommenderar jag att leta efter ett mera billigt proteinpulver.

Jämförelsetabell över olika proteinpulver

I tabellen nedan har jag letat upp dom billigaste proteinpulver ur kategorierna jag beskrivit ovan.

Star Nutrition Whey 100
Star nutrition whey 100 proteinpulver
Ett klassiskt whey 100 proteinpulver från Star Nutrition. Perfekt för dig som deffar och vill minska kaloriinnehållet och öka proteininnehållet.Läs mer knapp
269:- styck
269:- per kilo
Innehåll per 100 gram
kcal 360
protein 86
Body Science Whey Protein Hydrolysate
Body science whey protein hydrolysate proteinpulver
Ett extremt rent hydrolysat proteinpulver. Det kostar lite mer men du får ut en riktigt hög proteinhalt. Passar bra för laktosintoleranta då det endast innehåller 0,9 gram (naturligt förekommande) socker per 100 gram.Läs mer knapp
299:- styck
299:- per kilo
Innehåll per 100 gram
kcal 367
protein 87
Core Protein Pro
Core Protein Pro Extremt rent proteinpulver
Ett extremt rent vassleproteinisolat från Svenskt Kosttillskott. Kan användas av laktosintoleranta. Innehåller endast 0,1 gram socker per 100 gram.Läs mer knapp
895:- styck
298:- per kilo
Innehåll per 100 gram
kcal 367
protein 89
Pro Nutrition 100% Beef Protein
Pro nutrition 100% beef protein, ett biffproteinpulver
Det börjar komma ut mer och mer biffproteinpulver på marknaden. Av alla jag har tittat på har detta dom absolut bästa näringsvärdena sett till priset.Läs mer knapp
499:- styck
227:- per kilo
Innehåll per 100 gram
kcal 362
protein 85
Body Science Casein
Body science casein ett kaseinproteinpulver
Proteinpulver av kasein är som många andra speciella proteinpulver ofta extra dyrt. Det billigaste på marknaden just nu är från Body Science. Ett långsammare proteinpulver som med fördel kan tas innan läggdags.Läs mer knapp
149:- styck
199:- per kilo
Innehåll per 100 gram
kcal 357
protein 73
Self Omninutrition Soy Protein
Self omninutrition soy protein sojaproteinpulver
Detta sojaproteinpulver är det billigaste på marknaden och har även det högsta proteininnehållet. Detta gör det till ett självklart val för en medveten konsument. Sojaproteinpulver är ett bra alternativ för vegetarianer. Det finns dock vissa nackdelar med sojaproteinpulver, jag har tagit upp dessa i texten ovan.Läs mer knapp
179:- styck
179:- per kilo
Innehåll per 100 gram
kcal 380
protein 91
Body Science Egg Protein
Body science egg protein ett äggproteinpulver
Detta proteinpulver är gjort på ren äggvita som har mycket högt biologiskt värde. Passar bra för laktosintoleranta eller mjölkproteinallergiker. Eller bara för den som vill variera sitt proteinpulverintag.Läs mer knapp
269:- styck
269:- per kilo
Innehåll per 100 gram
kcal 325
protein 74
BMR Protelux 360
BMR Protelux 360, ett blandproteinpulver
Protelux 360 från BMR är ett så kallat blandproteinpulver. Det innebär att proteinet kommer från olika källor, i detta fall hela 6 stycken. Detta ger Protelux 360 en tidsutsöndrande effekt och ett extremt högt biologiskt värde. Priset är nästan dubbelt så mycket mot ett vanligt whey 80 proteinpulver. Är det värt det? Upp till dig och din plånbok.
OBS Uppdatering juni 2017: Produkten har utgått i lager. Ett annat intressant blandproteinpulver är Syntha-6 Edge från BSN som också består av protein från 6 olika källor. Läs mer och köp på Gymgrossisten!
Läs mer knapp
669:- styck
304:- per kilo
Innehåll per 100 gram
kcal 382
protein 82

Bästa proteinpulvret

Som du förstår finns det väldigt många olika sorter av proteinpulver. Vilket som är det bästa proteinpulvret är såklart inte helt lätt att säga. Det beror främst på vad man är ute efter och om man har några andra begränsningar. Till exempel kan ett riktigt superrent isolat vara det bästa proteinpulvret för en elittävlande bodybuilder. Men för en fattig student som precis har börjat träna är det inte det bästa med tanke på priset. För en vegetarian kan ett bra proteinpulver vara gjort på soja. Men skulle jag vara tvungen att välja skulle jag säga att ett billigt whey 80 passar bäst för de allra flesta. Enligt mig är Core Whey Protein (ett whey 80) det bästa proteinpulvret just nu.

Laktosfritt proteinpulver

Har du läst texten ovan inser du att det finns ganska många alternativ för laktosintoleranta personer. Ett bra laktosfritt proteinpulver återfinns bland annat hos isolat, ägg, biff och sojaproteinpulvren. Uppdatering 17 april 2018: Jag har nu skrivit en ny och mer utförlig artikel om just laktosfritt proteinpulver.

Intag efter träning

Precis som med whey 80 rekommenderar jag att ta proteinpulver efter träning. Detta för att kroppen då skriker efter protein. Sedan kan man såklart ta det vid andra tillfällen under dagen. Det är ett enkelt sätt att komma upp i ett högt dagsintag av protein. Min favorit är att blanda proteinpulver, kvarg och lite vatten.

Källförteckning och vidare läsning

Comparison of digestibility and quality of intact proteins with their respective hydrolysates.

Ingestion of whey hydrolysate, casein, or soy protein isolate: effects on mixed muscle protein synthesis at rest and following resistance exercise in young men

An unusual case of gynecomastia associated with soy product consumption

Secrets of the Superhuman Food Pyramid: Pros and Cons of Egg Protein Powder

Få en gratis e-bok!

Är du också nördigt intresserad av kosttillskott? Skriv upp dig på nyhetsbrevet för att få ett
gratis exemplar av min e-bok samt meddelande om när nya artiklar kommer eller annat intressant händer inom kosttillskottsvärlden!