Kosttillskottet PWO står för Pre WorkOut vilket innebär att det är avsett att tas innan ett träningspass. En PWO har som syfte att höja prestationsförmågan och vakenheten. De kan även kallas för prestationshöjare.

I denna artikel kommer jag gå igenom följande:

 1. Test, recension och omdöme av de bästa PWO enligt mig i en topplista
 2. Innehåll och vanliga substanser
 3. Dosering och intag
 4. Biverkningar, risker, doping med mera
 5. Recept för att blanda din egen PWO

Vilken är den bästa PWO 2024?

När det kommer till pre-workout produkter så är det extra svårt att säga vilken som är ”bäst” eftersom innehåll och effekt kan skilja sig åt väldigt mycket.

En person kan få bra effekt av en PWO medans en annan person upplever det motsatta. Det är helt enkelt ganska individuellt vilken preworkout som funkar bra för en.

Så för att hitta den bästa pwo för just dig måste du testa dig fram. Med det sagt är det vissa produkter som sticker ut och fungerar bra för väldigt många och det är såklart bra att börja testa där.

Jag har testat många olika Pre Work Out produkter genom åren och har sammanställt en bäst i test topplista nedanför med recensioner och omdömen.

Det är alltså endast mina uppfattningar om vilka produkter som är de bästa. Men fungerar dom för mig är sannolikheten större att dom även fungerar för dig.

För att hitta den bästa prestationshöjaren kan det även vara bra att veta lite mer specifikt vad man är ute efter. Jag brukar dela in PWO:er i två kategorier, nämligen:

 1. De som är 100% dopingfria och lagliga, dessa kallar jag för ”vanliga” PWO.
 2. De som ligger i gråzonen och har ämnen/substanser som är/har varit eller riskerar att bli dopingklassade och eventuellt blir belagda med försäljningsförbud framöver. (Jag återkommer till detta längre ner).

Vissa vill endast ha produkter ur den ena kategorin och vissa ur den andra. Alla har vi olika smak helt enkelt, personligen gillar jag båda varianter, beroende på tillfälle.

Bäst i Test – Topplista 2024

Nedanför har jag listat korta recensioner och omdömen av PWO:er jag testat själv. Listan är ungefärligt utformad med bästa produkterna överst, men samtidigt beror det lite på vad man är ute efter. Jag kommer uppdatera topplistan kontinuerligt varefter jag testar nya burkar!

#1 RAW Rampage – Bästa PWO:n 2024!

Den bästa PWO på marknaden enligt mig

Detta är en preworkout som faller under kategori 1, det vill säga att den är 100% dopingfri och laglig.

Trots det har den oväntat bra effekt och fokus!

Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt Kosttillskott!

Den innehåller en ganska stor andel beta alanin och ger därför upphov till de klassiska ”stickningarna” i huden (vilket jag gillar).

Den rekommenderade portionsstorleken är angiven till 25 gram vilket är i högsta laget enligt mig.

Jag brukar ta mellan 10-20 gram och det räcker till gott och väl. Är du oerfaren bör du verkligen inte ta så mycket som 25 gram.

En fördel med denna prestationshöjare är att jag inte upplever någon som helst krasch och jag kan lätt somna även när jag tagit den på kvällen.

En annan, om än mindre, fördel är att den smakar riktigt gott, helt klart den godaste PWO jag någonsin druckit! Jag har testat alla smaker och min favorit just nu är Cola Candy.

Om du tävlar eller bara inte vill ha en tvivelaktig PWO med gråzonsingredienser är detta ditt bästa val enligt mig. Det är även en billig PWO, många andra produkter har definitivt ett överpris. Jag listade den som bästa produkt även 2022 och 2023.

Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt Kosttillskott!

#2 Mutant Madness

En prestationshöjare med bra effekt

Det är några år sedan jag använde denna pre-workout produkt men då var jag riktigt nöjd och tyckte det var den bästa jag använt på länge.

Det är svårt att göra en exakt topplista och jag hade nog lika gärna kunnat ha denna som mitt #1 val. Det är (såvitt jag vet) en dopingfri PWO som levererar precis vad man kan förvänta sig.

Pulvret är väldigt koncentrerat, i en skopa som endast är 5,5 gram får du i dig hela 335 mg koffein.

Något jag kan anmärka på är att det är lite väl lite beta alanin för min smak, endast 1,25 g per skopa. En annan nackdel är att den är ganska dyr, men det är tyvärr de flesta PWO.

Läs mer och köp på Gymgrossisten eller MMsports!

#3 The Butcher

Bästa pre workout om du inte är rädd för doping!

Detta är en ganska kontroversiell prestationshöjare som jag klassar som ”kategori 2” det vill säga den är inte dopingfri.

2015 upptäcktes det att den innehöll metylhexanamin, även kallat DMAA. Innehållet uppdaterades då och DMAA:t försvann.

Istället finns det idag ett annat ämne som heter higenamine, vilket utvinns ur Nelumbo nucifera. Från och med 2017 är higenamine med på WADA:s (World Anti-Doping Agency) lista över dopingpreparat och tävlar du bör du därför undvika denna PWO.

Att använda den vid vanlig hobbyträning är däremot ok och den finns att köpa i flera kosttillskottsaffärer i Sverige (än så länge i alla fall…).

För er som använt numera otillåtna preworkout produkter förr i tiden såsom Jack3d, Crack och Craze med mera kommer tyvärr bli besvikna. The Butcher är inte alls lika intensiv som dom.

Men med det sagt är det ändå en kraftfull PWO och stimeffekten känns tydligt av.  En nackdel (som ofta finns i denna kategorin) är att det kan vara svårt att somna om man tar den på kvällen. Effekten sitter i ganska länge och ibland har jag upplevt något som påminner om en krasch.

Men vill du testa en av få kontroversiella PWO:er på marknaden är detta ett givet val!

Läs mer och köp på Gymgrossisten, Sportgymbutiken eller MMSports!

#4 NO Xplode 3.0

En helt ok produkt att förbättra din träning med

Denna PWO har funnits på marknaden riktigt länge, den lanserades först 2004. Precis som namnet antyder är den nu inne på en tredje version och har ny formula. Det är en helt OK pre workout, varken mer eller mindre.

Såvitt jag förstår ska det vara en ”vanlig” och laglig PWO. Jag kände dock av effekten väldigt långt efter, precis som jag brukar göra med produkter i gråzonerna. Men det kan ju bero på något annat också.

En nackdel är att den ligger i det dyraste prissegmentet för prestationshöjare just nu.

Läs mer och köp på Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten eller MMSports!

Vad innehåller en PWO?

Kaffe är en bra PWO

Som jag redan nämnt är produktkategorin PWO väldigt skiftande. Det jag menar är att innehållet kan skilja sig väldigt mycket från produkt till produkt.

Men det som kännetecknar tillskottet är att det brukar finnas ett centralstimulerande ämne, nästan alltid är det koffein. Detta innebär att till exempel vanligt kaffe kan fungera bra som en enkel PWO.

Man brukar säga att en kopp kaffe innehåller ungefär 100 mg koffein, men det beror såklart på hur starkt kaffet är. Tyrosin är ett annat ämne som ofta används för att ge en uppiggande effekt.

Det är också vanligt med ämnen som ökar blodflödet till musklerna, detta för att få den omtalade ”pumpen”. Ämnen som ofta tillsätts för att skapa pump är: arginin, nitrat och citrullin malate.

Väldigt ofta innehåller en PWO även kreatin. Dock behöver man inta kreatin dagligen för att få ut maximal effekt, så det kan vara värt att ta det separat. Om man redan använder sig av kreatin behöver man inte ta det dom dagar man tar sin PWO, om den innehåller kreatin.

Ett annat populärt ämne i olika PWO produkter är aminosyran beta alanin. Beta alanin ökar mjölksyratåligheten vilket gör att man orkar pressa sig hårdare.

Beta alanin är känt för att ge små stickningar i huden, oftast mest i händerna. Det är inget farligt och det är till och med många som tycker om denna lilla bieffekt.

Detta för att det ger den psykiska effekten att ”nu har PWO:n börjat verka”. Beta alanin har blivit mer och mer populärt de senaste ca 10 åren och nya studier publiceras då och då. Många av dem visar på att aminosyran har bevisad effekt vid uthållighet.

Dosering och intag

Dosering och intag

Doseringar kan skilja sig ganska mycket från produkt till produkt då självaste pulvret kan vara olika starkt koncentrerat. Men det ska alltid vara angivet storlek per dos på burken och oftast är rekommendationen att ta 1-3 doser.

Ibland är bara en så kallad portionsstorlek angiven och då kan man ofta se den som en maxdos. Men man bör alltid ta det lite lugnt i början och testa sig fram.

Man bör inta sin PWO lite innan gympasset så att effekten hinner slå in. Hur lång tid detta tar kan variera lite beroende på produkt och individuell känslighet. Men någonstans mellan 15 och 30 minuter brukar det ta.

Biverkningar – kan det vara farligt med PWO?

Generellt sett brukar jag säga att kosttillskott är helt ofarligt, så länge man använder det med sunt förnuft och inte gör några galna överdoseringar. Det mesta i livet kan vara farligt, man kan bränna sönder sina händer på en spisplatta, halka i duschen eller ramla ut genom ett fönster.

Till exempel är koffein som finns i alla normala PWO:er dödligt vid extrema doser. Men då skulle man lika gärna kunna dö av kaffe som också innehåller mycket koffein. Det krävs cirka 150 koppar kaffe för att nå en dödlig dos vilket visar på hur nästintill omöjligt det är.

De flesta pre workout produkter kommer inte ens upp till hälften av en dödlig dos om man nu skulle sätta i sig allt pulver på en gång… I de vanliga och lagliga PWO:erna är det inte heller några andra direkt hälsovådliga ämnen. Men personer med svagt hjärta och liknande bör såklart ta det lugnt, det gäller då även om man dricker energidryck eller kaffe.

Även om det inte föreligger några allvarliga faror med PWO:er kan men få otrevliga biverkningar vid överdosering. Främst är det illamående, yrsel och stirrighet som orsakas av för mycket koffein.

Därför ska man följa de rekommenderade anvisningarna på burken samt börja lågt för att känna av sin personliga tolerans.

Dopingklassade produkter

Tänk på risker med doping

Dock finns det andra saker att oroa sig för och det är den kategori av prestationshöjare som ligger i olika gråzoner.

Det har varit väldigt populärt, speciellt för några år sedan, att tillsätta outforskade substanser som ger extra bra effekt.

Några kända exempel är PWO:er som Jack3d, Crack och Craze vilka fanns på marknaden runt 2010-2013. Många innehöll DMAA som 2012 blev klassat som hälsovådligt och doping och produkterna togs bort från butikshyllorna.

Jag personligen och väldigt många andra uppskattade dessa PWO:er eftersom man fick en energi utöver det vanliga. Men som sagt så är de nu förbjudna.

Risken med att ta sådana preworkout produkter är att ämnena inte alltid är helt utforskade avseende hälsorisker. Så när man köper en sådan PWO ska man veta att man tar en viss risk och det är helt upp till var och en om det är värt det.

En annan stor risk är att man kan åka fast för doping om man tävlar i en sport och kontrolleras.

Blanda egen PWO

Blanda egen pwo, hemmagjord

Något som är ganska populärt bland gym och PWO-nördar är att blanda sin egen PWO. Främst blir det billigare än att köpa en färdig produkt och man kan även få till en blandning som fungerar perfekt för en själv.

Sen är det också lite småkul att stå hemma och blanda ihop massa olika ingredienser, man känner sig som en liten kemist.

Det ska dock sägas att den initiala kostnaden är mycket högre jämfört med att köpa en färdig PWO.

Detta eftersom du måste köpa 6-8 eller mer separata ingredienser vilket kan kosta tusentals kronor. Men i längden blir det billigare eftersom dessa ingredienser kommer räcka väääldigt länge.

Recept på min egen hemmagjorda Pre Workout

 • Beta alanine, 2 g
 • Citrulline malate, 5 g
 • Kreatin, 5 g
 • Koffein, 400 mg (här kan du variera beroende på din tolerans, 200 mg kan vara lagom första gången)
 • L-tyrosin, 400 mg
 • L-arginine, 500 mg

Les om Pre Workout på norsk.

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!