Det allra vanligaste kosttillskottet är proteinpulver. Största andelen proteinpulver är gjorda på vassleprotein från mjölk. Men det finns även en annan typ av protein i mjölk, nämligen kaseinprotein. Jag tänkte i denna artikel ge min syn på just kaseinprotein.

Vad är kaseinprotein?

Riktigt bra kaseinprotein från svenskt kosttillskott.

Core Casein är ett klassiskt och bra kaseinproteinpulver. Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt Kosttillskott!

Kaseinprotein kommer som sagt från mjölk. 80% av mjölkproteinet består utav kasein. Dom övriga 20% är således vassle.

Kasein eller vassle?

Den stora frågan är då, vilket proteinpulver är bäst, kasein eller vassle? Svaret är att det beror lite på vad du är ute efter. Men handen på hjärtat så skulle jag rekommendera vassle 9 gånger av 10.

Fördelar med kaseinpulver

En fördel med kaseinproteinpulver är att det tas upp långsammare än vassle. Detta innebär att självaste proteinet kommer att befinna sig längre tid i ditt matspjälkningssystem och utsöndra aminosyror. Detta är bra för att undvika muskelproteinnedbrytning.

En annan fördel med kaseinpulver är att eftersom det tas upp långsammare så mättar det också mer. Det är perfekt till folk som snabbt och lätt blir hungriga.

Kaseinproteinpulver får även en tjockare konsistens när det blandas med vätska. Detta gör det perfekt att ha till smoothies, bakverk eller liknande.

Nackdelar med kaseinprotein

Nackdelar med kasein vs vassle är främst att vassleproteinpulver stimulerar proteinsyntesen mycket bättre. Detta har visats i många studier, en studie visade att vassle stimulerade 60% mer än kasein och i en annan var det hela 122%. Så att ta kaseinprotein efter ditt träningspass är inte att rekommendera, välj då till exempel ett klassiskt whey 80 proteinpulver.

En annan nackdel i frågan kasein vs vassle är att kaseinprotein är dyrare än vassleprotein.

Livsmedel med kasein

Det finns många livsmedel som man kan välja om man är ute efter att få i sig mycket kasein. Det handlar främst om mejeriprodukter såsom:

  • Kvarg
  • Keso
  • Mjölk
  • Ost
  • Fil
  • Yoghurt

Kaseinprotein under natten

Eftersom kasein tas upp långsamt så har många sett det som ett bra alternativ att ta innan man lägger sig. Detta för att kaseinet ska ligga i kroppen och sända ut aminosyror hela natten för att maximera proteinsyntesen. Om det verkligen är nödvändigt är jag tveksam till. Men jag personligen brukar ofta äta kvarg med proteinpulver som sista mål på kvällen. Främst för att det är enkelt och mättar bra.

Angående om det verkligen är nödvändigt att använda sig av kaseinprotein under natten citerar jag Jacob Gudiol:

Att man skulle behöva någon speciell form av kasein över natten tror jag inte en sekund på

Sammanfattning

Kaseinprotein stimulerar proteinsyntesen mindre än vassle och är lite dyrare. Men det tas upp långsammare av kroppen och mättar bättre. Tack vare en tjockare konsistens vid blandning med vätska lämpar det sig väl för att ha i en smoothie eller liknande. Varför inte testa ett nytt kosttillskott?

Klicka här för att spana in hela utbudet på Svenskt Kosttillskott!

Klicka här för att spana in hela utbudet på Gymgrossisten!

Källor

Ingestion of whey hydrolysate, casein, or soy protein isolate: effects on mixed muscle protein synthesis at rest and following resistance exercise in young men.

Greater stimulation of myofibrillar protein synthesis with ingestion of whey protein isolate v. micellar casein at rest and after resistance exercise in elderly men.

Gillade du artikeln? Dela den gärna på sociala medier via knapparna nedanför!

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!