Det finns många olika sorters proteinpulver på marknaden idag och en variant baseras på äggprotein. Detta kallas inte helt oväntat för äggproteinpulver. Det är en ganska ovanlig typ av proteinpulver, men det blir allt mer populärt och idag har de flesta kosttillskottsbutiker i alla fall 1-2 produkter att välja mellan.

Det bästa äggproteinpulvret enligt mig är detta pulver från Self Omninutrition. Läs test och recension längre ner.

Vad är äggproteinpulver?

Äggprotein är riktigt bra och fullvärdigt

Det är ett proteinpulver som är gjort på äggvita. Som säkert många vet är ägg relativt proteinrikt (12-13 gram per 100 gram). Både äggulan och äggvitan har en hög proteinhalt, men äggulan består även av mycket fett.

Ägg är för övrigt ett riktigt bra livsmedel och innehåller alla de essentiella aminosyrorna (fullvärdigt protein). När man pratar om biologiskt värde utgår man från ägg som har ”100” och de flesta livsmedel har lägre. Således är även äggproteinpulver fullvärdigt och innehåller alla de essentiella aminosyrorna.

Olika varianter

En renare och mer koncentrerad form av äggproteinpulver är äggproteinisolat. Det är perfekt för dig som vill minimera kalorierna och maximera proteinhalten. Nackdelen är att äggproteinisolat är dyrare.

Heläggspulver är en variant som görs på hela ägget istället för bara äggvitan. Resultatet är mer fett och kalorier samt mindre protein. Bra för dig som behöver extra kalorier och inte vill använda en gainer (där man drar upp kalorihalten med kolhydrater). Heläggspulver verkar dock vara väldigt ovanligt.

Ett annat alternativ är att köpa ren äggvita som är torkad och pulvriserad. Det är dock inte meningen att man ska dricka det som ett äggproteinpulver, utan att man ska ha det till matlagning.

Test och recension

Äggproteinpulver från Self Omninutrition

Jag har testat ett riktigt rent och koncentrerat äggproteinpulver (äggproteinisolat) från Self Omninutrition som heter Egg Protein eller Egg:Pro. Smaken jag testade var vanilj, men även choklad och jordgubb finns.

Det innehåller 0 g kolhydrater och 0 g fett. Det är endast 352 kalorier och hela 88 gram protein per 100 gram. Det är lika bra, om inte bättre, än ett whey 100 om man ser till näringsvärdet.

Trots att det är väldigt koncentrerat tycker jag det smakar riktigt gott. Vaniljsmaken är söt och len och slinker ner hur lätt som helst. Jag har hört folk klaga på att äggproteinpulver sällan smakar bra, men så är verkligen inte fallet med detta.

Den enda nackdelen är att det kostar ganska mycket (cirka 40:- mer än till exempel Core Protein Pro som är ett kvalitativt whey 100).

Närbild på pulvret

Så här ser pulvret ut.

Mitt slutliga omdöme är mycket positivt. Om priset inte hindrar dig och du är ute efter ett superrent proteinpulver och inte vill köpa vassle är detta kanske ditt bästa val!

Läs mer och köp Egg:Pro Svenskt Kosttillskott eller Sportgymbutiken!

Svenskt Kosttillskott har några fler produkter, klicka här för att se hela sortimentet. Gymgrossisten har inga äggproteinpulver alls just nu, MMSports har detta pulver från Body Science.

För vem passar ett äggproteinpulver?

Varför ska man då köpa äggprotein när det finns klassiska och bra proteinpulver av till exempel vassle? Den vanligaste anledningen är troligtvis att man är laktosintolerant eller mjölkproteinallergiker. Som ni säkert förstår innehåller äggproteinpulver inte laktos. Man kan såklart ha andra skäl till att undvika vassleproteinpulver eller de andra pulver som finns på marknaden. Sen är det ju även så att omväxling förnöjer och det kan vara kul att testa lite olika proteinpulver då och då.

Gillade du artikeln? Dela den gärna på sociala medier via knapparna nedanför!

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!