Jag har det senaste året (2020) fokuserat mer och mer på marklyft på gymmet. För att maximera träningen och förebygga skador har jag använt ett bälte, ett så kallat lyftarbälte/träningsbälte, vilket jag tänkte skriva lite om i denna artikel.

Bakgrund

Jag har tidigare inte kört så mycket marklyft, dels för att jag lätt fått lite ont/besvär i ryggslutet och dels för att jag helt enkelt inte varit så bra på det. Men marklyft är ju en väldigt bra övning, den bästa enligt många, så jag bestämde mig för att ge det ett seriöst försök.

Det första jag gjorde var att börja researcha teknik. Jag hade såklart en viss koll sen tidigare, men inte så värst bra. Jag tittade främst på Youtubevideor, som t.ex. denna med Eddie Hall:

Träningsbälte till marklyft

Ett bälte till marklyft

Något annat jag började göra var att oftare och oftare använda ett bälte när jag körde marklyft. Jag hade använt det förr i tiden, men inte så här effektivt. När man använder ett lyftarbälte på rätt sätt gör det verkligen stor skillnad. Man kan lyfta mååånga kilo mer helt enkelt.

Ett lyftarbälte skyddar dig även mot skador vilket gör det extra värdefullt. När ska man börja använda det kanske du frågar dig? Det vanligaste och bästa enligt mig är att bara använda det på de riktigt tunga arbetssetten och såklart även om du gör försök på nya 1RM personbästa.

Efter jag började använda bälte i marklyft har jag nästan helt blivit av med värk och problem i ryggslutet. Vidare har jag även i kombination med bättre teknik bit för bit kunnat öka vikten och göra nya personbästa.

Hur du använder ett lyftarbälte

Dessa bälten är ganska enkla att använda, det handlar om att skapa ett buktryck. Det blir som att lyftarbältet agerar som extra magmuskler och ger dig bättre stöd. Jag brukar göra som så att jag drar in magen och spänner åt bältet så det sitter ganska hårt. Dock ska man inte spänna det för hårt. Sen precis innan lyftet drar jag in luft i magen för att skapa ett riktigt bra buktryck.

Bästa lyftarbältet att köpa

Thunder Fitness Lever Lyftarbälte är mycket bra

Är du sugen på att testa ett lyftarbälte kan jag varmt rekommendera mitt eget bälte som jag säljer under mitt träningsmärke Thunder Fitness.

Jag är oerhört nöjd med det och använder det alltid vid tunga lyft i marklyft och knäböj. Det är tillverkat i hårt läder och det bästa är att det har en snabbspänning-anordning. Bälten med denna snabbspänning kallas även ”lever belt” från engelskans ”leverage” alltså hävstång.

Största fördelen med ett lever träningsbälte är att man enklare kan spänna åt det hårdare. En annan fördel är att du supersnabbt och enkelt tar på och av det. Bälten med vanliga spännen tycker jag själv kan vara svåra att ta av när man spänt åt dem riktigt hårt.

Klicka här för att läsa mer och köpa detta Thunder Fitness Lever Lyftarbälte!

Enklare träningsbälte

Vi fick nyligen (november 2020) även in ett enklare träningsbälte i tyg till webbshoppen. Det ger såklart inte riktigt lika kraftigt stöd och skydd som lever bältet i läder, men det funkar ändå bra. Det passar bäst till nybörjare som vill testa på att använda träningsbälten och det är även mycket billigare än läderbälten. Klicka här för att läsa mer och köpa det!

Jag har för övrigt några ny recensioner av PWO:s på gång, så håll utkik efter det 🙂

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!