Jag tänkte återigen gå lite utanför “kosttillskott-boxen” och skriva om ett träningsredskap jag verkligen gillar, nämligen viktväst!

Vad är en viktväst?

Som namnet avslöjar är det en väst med vikter som du hänger på dig. Syftet är att öka svårighetsgrad och intensitet i olika träningsmoment. Det finns viktvästar på bara några få kilo till över 30, även om de inte är så vanliga. Det allra vanligaste är en viktväst på 10 kg.

Användningsområden och övningar

Dips med viktväst
Dips på en parkbänk

Något som gör en viktväst så bra enligt mig är att man kan använda den till så många olika saker.

De allra vanligaste användningsområdena är nog löpning och promenader. Även all sorts kroppsviktsträning kan med fördel utföras med en viktväst, till exempel: armhävningar, dips, chins, burpees med mera.

Men det är bara fantasin som sätter gränser, till exempel kom jag på ett nytt användningsområde häromdagen, nämligen boxning med viktväst! Främst avser jag då när man tränar själv mot en säck eller bara fri teknik. Men det går säkert bra att ha när man sparras också, för att det ska va rättvist borde ju dock båda två ha en…

Viktväst bäst i test

Jag har testat många viktvästar och även om det kanske verkar som en simpel produkt så är det några saker som skiljer dem ganska mycket åt.

Detta är den bästa viktvästen!
Prototyp av min egen viktväst

Faktum är att jag under året har tagit fram en egen modell av viktväst som kommer att finnas tillgänglig att köpa (förhoppningsvis) någon gång i november/december detta året. Sändningen fraktas i skrivande stund med båt till Sverige. Detta är då såklart den absolut bästa viktvästen enligt mig.

För att ta fram denna viktvästen gjorde jag tillsammans med en kinesisk konsult stor research av vad som fanns på marknaden. Sen efter många övervägningar hade vi slutligen två modeller jag ville fortsätta med som jag då fick tester av hemskickade till Sverige. De var båda relativt likvärdiga, men den ena var snäppet bättre, samt även snyggare enligt mig.

När jag väl har min egen viktväst till salu kommer jag ge alla mina läsare/följare rabatt. För att ta del av rabatten ska du skriva upp dig på min email-lista (helt gratis) och du får även en gratis e-bok. Du hittar formuläret i högerfältet om du sitter vid en dator eller längre ner efter artikeln. (Om du redan är på listan behöver du inte göra något).

Vilka egenskaper man ska titta efter

Vad är det som utmärker en bra viktväst? Efter att ha testat flera olika modeller så har jag insett att hur man fäster/spänner åt den är av stor betydelse. Det finns främst 2 olika varianter, plastspännen och kardborreband. Min erfarenhet är att kardborreband är mycket bättre. De gör att du dels lättare och snabbare kan spänna åt viktvästen, men att den även sitter bättre och mer stabilt.

En annan faktor är själva materialet och kvalitén. Det beror så klart lite på hur mycket du kommer slita på västen, men om du till exempel vill syssla med hinderbanor och liknande så kommer den slitas snabbt. Den viktväst jag tagit fram är gjord i slitstarkt och tufft material.

En tredje punkt är som så ofta priset. Viktvästar är relativt dyra, men samtidigt ska du ju inte heller betala orimligt mycket pengar. Vissa kostar nästan 2000:- vilket är dyrt, men samtidigt är 500-600:- ofta för lite för att få en bra och kvalitativ modell. En bra viktväst kostar en del pengar sen blir de alltid extra dyra eftersom fraktkostnaderna drar upp totalpriset. (Även om många butiker har gratis frakt så bakar de ofta in fraktkostnader i grundpriset).

Sist men inte minst så är ju utseendet/designen av betydelse, mer för vissa och mindre för andra. Ofta kanske man rör sig utomhus bland folk och då vill man gärna se någorlunda bra ut. Det var också därför jag valde att producera min viktväst i svart så den blir stilren och snygg.

De största fördelarna med en viktväst

Styrkan hos en viktväst är helt klart förmågan att ta nästan vilken träningsform eller aktivitet som helst och öka intensiteten. Det är ett väldigt mångsidigt träningsredskap helt enkelt.

Det jag nog gillar mest är att man enkelt kan effektivisera sin träning och spara tid! Det är ju inte alltid man vill lägga massa tid på sitt träningspass och med en viktväst kan man då enkelt öka intensiteten och få samma effekt på kortare tid. Detta gäller främst promenader, löpning och liknande.

Till exempel: du vill röra lite på dig men känner inte för att springa/jogga. Så du bestämmer dig för att ta en promenad. För att få någorlunda bra effekt vill du gå i minst cirka 30 minuter och du planerar även att gå i raskt tempo. Slänger du på dig en 10 kg viktväst så kan du istället gå i säg 15 minuter och ändå få en mycket bra effekt!

Det samma gäller ju löpning, du kanske har ont om tid (eller motivation) och bara hinner ta en 10 min joggingtur. Släng på dig västen så blir din 10 min joggingtur plötsligt mycket mer intensiv och givande!

Min favoritrutin med viktväst

Jag älskar att gå upp tidigt på morgonen och göra en (i alla fall enligt mig) hård morgonrutin för att kickstarta dagen på bästa sätt. Jag brukar göra följande:

  • Vakna
  • Gå ut och jogga
  • Kalldusch
  • Meditation

Hela rutinen tar ju en viss tid och jag vill inte dra ut på det för mycket, man vill ju komma igång med dagen relativt fort. Därför brukar jag bara jogga 10-15 minuter vilket inte är så värst jobbigt (syftet är främst disciplin). Men efter jag började använda en viktväst så räckte det plötsligt mer än väl att jogga bara 10 minuter, det var riktigt jobbigt till och med!

Andra bra viktvästar

Om du inte orkar vänta eller inte vill köpa min produkt så kan jag tipsa om några andra bra modeller.

Iron Gym Weight Vest 10kg

En viktväst från Iron Gym

Detta är en klassisk modell som har funnits på marknaden länge.

Jag har dock inte testat just denna, men att döma av utseende med mera är det ett riktigt bra köp.

Den enda nackdelen är att den kostar ganska mycket, runt 1500:- i originalpris.

Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt Kosttillskott!

Klicka här för att läsa mer och köpa på Gymgrossisten!

Abilica WeightVest Flexi

Test av Abilica Weight Vest

Detta var den första viktvästen jag köpte. Den är helt ok men som jag nämnde ovan är plastspännen, som denna har, lite sämre än kardborreband.

Det gör att den inte sitter lika bra och studsar lite mer. Sen hänger remmarna ut en del när man spänt åt den och den är inte heller jättesnygg enligt mig. Fördelen är att den är några hundralappar billigare än många andra modeller.

Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt Kosttillskott!

Klicka här för att läsa mer och köpa på Gymgrossisten!

Casall PRF Weight Vest

Casall PRF Weight Vest

Detta är en modell med kardborreband jag testat av en kompis och den är som många liknande modeller mycket bra.

Jag testade dock versionen “small” vilken passar bäst för personer under 170 cm. Jag är 179 så den var ju ganska liten, men det var mest att det såg lite “fult” ut annars var funktionaliteten bra.

Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt Kosttillskott!

Klicka här för att läsa mer och köpa på Gymgrossisten!

Klicka här för att läsa mer och köpa på Stadium!

Få en gratis e-bok!

Är du också nördigt intresserad av kosttillskott? Skriv upp dig på nyhetsbrevet för att få ett
gratis exemplar av min e-bok samt meddelande om när nya artiklar kommer eller annat intressant händer inom kosttillskottsvärlden!