Senast uppdaterad 27 juli 2023

Jag tänkte återigen gå lite utanför ”kosttillskott-boxen” och skriva om ett träningsredskap jag verkligen gillar, nämligen viktväst!

Vad är en viktväst?

Som namnet avslöjar är det en väst med vikter som du hänger på dig. Syftet är att öka svårighetsgrad och intensitet i olika träningsmoment. Det finns viktvästar på bara några få kilo till över 30, även om de inte är så vanliga. Det allra vanligaste är en viktväst på 10 kg.

Användningsområden och övningar

Dips med viktväst
Dips på en parkbänk

Något som gör en viktväst så bra enligt mig är att man kan använda den till så många olika saker.

De allra vanligaste användningsområdena är nog löpning och promenader. Även all sorts kroppsviktsträning kan med fördel utföras med en viktväst, till exempel: armhävningar, dips, chins, burpees med mera.

Men det är bara fantasin som sätter gränser, till exempel kom jag på ett nytt användningsområde häromdagen, nämligen boxning med viktväst! Främst avser jag då när man tränar själv mot en säck eller bara fri teknik. Men det går säkert bra att ha när man sparras också, för att det ska va rättvist borde ju dock båda två ha en…

Viktväst bäst i test

Jag har testat många viktvästar och även om det kanske verkar som en simpel produkt så är det några saker som skiljer dem ganska mycket åt. Nedanför är min rekommendation som bästa viktväst:

Thunder Fitness Viktväst PRO 10kg

Detta är den bästa viktvästen!

Detta är den bästa viktvästen du kan köpa enligt mig. Faktum är att det är min egen väst som jag har tagit fram under mitt eget träningsmärke Thunder Fitness.

Självklart kan jag verka (och är) ”partisk” då det är min egen produkt, men jag har testat många viktvästar och denna tog jag fram i en lång research/utvärderingsprocess med hjälp av en konsult och jag är 100% nöjd med slutresultatet. Jag vet exakt hur jag vill att en perfekt viktväst ska vara och denna uppfyller allt med bravur.

Det bästa med den är att den sitter riktigt tajt och bra tack vare de 2 dubbelhäftande kardborrebanden. Den är även tillverkad i slitstarkt material så den lämpar sig för tuff användning och kommer hålla länge. Men den är såklart lika bra vid ”vanlig” användning som kroppsviktsövningar eller löpning och promenader.

Som pricken över i:et är den riktigt snygg och stilren om jag får säga det själv… Prismässigt ligger den bra till också och kostar ungefär lika mycket eller mindre som västar med samma kvalité och funktionalitet.

Vi har nu även en mindre modell som passar de som är under 178 cm, du hittar all info i länken här nedanför:

Klicka här för att läsa mer och köpa denna viktväst på Thunder Fitness!

För eventuella finska och danska kunder har vi sen januari 2022 en ny webbshop. Läs mer om viktvästar för de länderna här: Painoliivi och Vægtvest.

Test av en prototyp av Thunder Fitness Viktväst
Prototyp av min egen viktväst vid tester sommaren 2019.

Viktväst 30 kg

Uppdatering mars 2020. Vi har nu fått in en ny modell på hela 30 kilo i Thunder Fitness sortiment. Den ser i stort sett likadan ut som 10 kg modellen, men med skillnaden då att den är på 30 kg istället. Den passar dig som verkligen vill köra tungt. Observera dock att denna modellen är extra stor och passar bäst på personer över 192 cm och med en axelbredd på minst 48 cm. Vi har även en mindre 30 kg modell som passar de under 192 cm.

Klicka här för att läsa mer och köpa denna Thunder Fitness 30kg viktväst!

Vilka egenskaper ska man titta efter?

Vad är det som utmärker en bra viktväst? Efter att ha testat flera olika modeller så har jag insett att hur man fäster/spänner åt den är av stor betydelse. Det finns främst 2 olika varianter, plastspännen och kardborreband. Min erfarenhet är att kardborreband är mycket bättre. De gör att du dels lättare och snabbare kan spänna åt viktvästen, men att den även sitter bättre och mer stabilt.

En annan faktor är själva materialet och kvalitén. Det beror så klart lite på hur mycket du kommer slita på västen, men om du till exempel vill syssla med hinderbanor och liknande så kommer den slitas snabbt.

En tredje punkt är som så ofta priset. Viktvästar är relativt dyra, men samtidigt ska du ju inte heller betala orimligt mycket pengar. Vissa kostar nästan 2000:- vilket är dyrt, men samtidigt är 500-600:- ofta för lite för att få en bra och kvalitativ modell. En bra viktväst kostar en del pengar sen blir de alltid extra dyra eftersom fraktkostnaderna drar upp totalpriset. (Även om många butiker har gratis frakt så bakar de ofta in fraktkostnader i grundpriset).

Sist men inte minst så är ju utseendet/designen av betydelse, mer för vissa och mindre för andra. Ofta kanske man rör sig utomhus bland folk och då vill man gärna se någorlunda bra ut. Det var också därför jag valde att producera min egen viktväst i svart så den blir stilren och snygg.

De största fördelarna med en viktväst

Styrkan hos en viktväst är helt klart förmågan att ta nästan vilken träningsform eller aktivitet som helst och öka intensiteten. Det är ett väldigt mångsidigt träningsredskap helt enkelt.

Det jag nog gillar mest är att man enkelt kan effektivisera sin träning och spara tid! Det är ju inte alltid man vill lägga massa tid på sitt träningspass och med en viktväst kan man då enkelt öka intensiteten och få samma effekt på kortare tid. Detta gäller främst promenader, löpning och liknande.

Till exempel: du vill röra lite på dig men känner inte för att springa/jogga. Så du bestämmer dig för att ta en promenad. För att få någorlunda bra effekt vill du gå i minst cirka 30 minuter och du planerar även att gå i raskt tempo. Slänger du på dig en 10 kg viktväst så kan du istället gå i säg 15 minuter och ändå få en mycket bra effekt!

Det samma gäller ju löpning, du kanske har ont om tid (eller motivation) och bara hinner ta en 10 min joggingtur. Släng på dig västen så blir din 10 min joggingtur plötsligt mycket mer intensiv och givande!

Min favoritrutin med viktväst

Jag älskar att gå upp tidigt på morgonen och göra en (i alla fall enligt mig) hård morgonrutin för att kickstarta dagen på bästa sätt. Jag brukar göra följande:

  • Vakna
  • Gå ut och jogga
  • Kalldusch
  • Meditation

Hela rutinen tar ju en viss tid och jag vill inte dra ut på det för mycket, man vill ju komma igång med dagen relativt fort. Därför brukar jag bara jogga 10-15 minuter vilket inte är så värst jobbigt (syftet är främst disciplin). Men efter jag började använda en viktväst så räckte det plötsligt mer än väl att jogga bara 10 minuter, det var riktigt jobbigt till och med!

Andra viktvästar

Om du inte vill köpa just min viktväst så kan jag tipsa om några andra viktvästar. Men jag tycker såklart att min är allra bäst… 😉

Iron Gym Weight Vest 10kg

En viktväst från Iron Gym

Detta är en klassisk modell som har funnits på marknaden länge.

Jag har dock inte testat just denna, men att döma av utseende med mera är det ett riktigt bra köp.

Den enda nackdelen är att den kostar ganska mycket, runt 1500:- i originalpris.

Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt Kosttillskott!

Klicka här för att läsa mer och köpa på Gymgrossisten!

Abilica WeightVest Flexi

Test av Abilica Weight Vest

Detta är den första viktvästen jag använde. Den är helt ok men som jag nämnde ovan är plastspännen, som denna har, lite sämre än kardborreband.

Det gör att den inte sitter lika bra och studsar lite mer. Sen hänger remmarna ut en del när man spänt åt den och den är inte heller jättesnygg enligt mig. Fördelen är att den är några hundralappar billigare än många andra modeller.

Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt Kosttillskott!

Klicka här för att läsa mer och köpa på Gymgrossisten!

Casall PRF Weight Vest

Casall PRF Weight Vest

Detta är en modell med kardborreband jag testat av en kompis och den är som många liknande modeller mycket bra.

Jag testade dock versionen ”small” vilken passar bäst för personer under 170 cm. Jag är 179 så den var ju ganska liten, men det var mest att det såg lite ”fult” ut annars var funktionaliteten bra.

Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt Kosttillskott!

Klicka här för att läsa mer och köpa på Gymgrossisten!

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!