För några månader sedan testade jag ett för mig nytt kosttillskott, nämligen nyponpulver. Anledningen var att jag läst så mycket positiva fakta, studier och recensioner.

Det finns väääldigt många olika sorters tillskott, speciellt när det kommer till naturlig hälsokost, vilket gör det svårt att veta vad som egentligen är fördelaktigt att använda. Men just nyponpulver verkar vara ett av de mer intressant ämnena inom denna kategori.

I detta inlägg kommer jag gå igenom allt du behöver veta om nyponpulver: Fakta, vad det är bra för, dosering, forskning och studier samt så klart vilka nyponpulver som är bäst i test enligt mig!

Fakta om Nyponpulver

Nypon växer på buskar
En nyponbuske

Nypon är en frukt (skenfrukt) från nyponbusken, även kallat stenros. Dessa buskar finns i stora delar av världen, däribland även Sverige.

Nyponfrukterna är röda eller orangea och har ett högt innehåll av Vitamin C.

Nyponen torkas för att sedan malas ner till ett grovkornigt pulver.

Nyponpulver Bäst i Test

Jag har testat några olika produkter och det är svårt att säga exakt vilket som är det bästa nyponpulvret. Då det endast innehåller just nypon kan det inte vara så stor skillnad mellan olika märken.

Vilket nyponpulver är bäst i test?

Den största faktorn enligt mig bör därför vara priset, förutsatt att det är en produkt från ett väletablerat och kvalitativt företag.

Jag ska dock också nämna att det finns ett patenterat ämne kallat GOPO. Det ska bara vara vissa sorters nypon, så kallade ”Langelandsnypon” eller strandnypon, som innehåller stora mängder av detta ämne.

Huruvida detta bara är marknadsföring eller har verklig effekt är svårt att säga. Produkter med GOPO är mycket dyrare och jag personligen tror inte det är värt det. Jag kommer gå in mer på detta längre ned i ”Forskning och Studier” avsnittet.

Topplista 2023

Nedanför listar jag de bästa nyponpulver på marknaden som jag testat.

Healthwell EKO Nyponpulver

bästa nyponpulvret jag testat

Detta är det bästa nyponpulvret enligt mig. Det är baserat på ekologiska nypon och har ett bra pris.

Klicka här för att läsa mer och hitta bästa pris hos Svenskt Kosttillskott!

Klicka här för att läsa mer och hitta bästa pris hos Svensk Hälsokost!

MOVO

Ett pulver från MOVO som innehåller GOPO

Detta är ett nyponpulver med det patenterade ”GOPO”. Det är dyrare än andra ”vanliga” pulver och om det verkligen är värt det är svårt att säga. Jag tror inte riktigt det. Det finns att köpa både som pulver och nyponkapslar, men de senare är dyrare.

Klicka här för att läsa mer och hitta bästa pris hos Svenskt Kosttillskott!

Klicka här för att läsa mer och hitta bästa pris hos Bodystore!

Hälsofördelar med nyponpulver

Det som gör tillskottet så intressant är att det sägs ha flertalet positiva hälsoeffekter. För det första har det ett fantastiskt högt innehåll av C-Vitamin samt antioxidanter vilket såklart är bra.

Men det som gjort det allra mest känt är dess påstådda effekt och lindrig mot olika former av ledvärk och reumatism. Väldigt många personer, speciellt äldre, anger att de har blivit hjälpta av tillskottet. Det bästa är om man kan byta ut smärtstillande tabletter med otrevliga biverkningar mot ett naturligt tillskott som nyponpulver.

Forskning och studier

Det finns flera studier som styrker de påstådda positiva hälsoeffekterna av nyponpulver (1), (2). Flera av dem är baserade på det patenterade ämnet GOPO som sägs vara extra bra (3), (4), (5). Man bör dock vara uppmärksam på att flera av studierna har ”Competing interests” d.v.s att de är partiska på ett eller annat sätt.

Jag personligen tror att nypon och dess extraherade pulver kan vara genuint bra och hälsosamt för oss människor på flera olika sätt. Sen att det skulle finnas vissa sorters nypon som har en ännu mer fantastiskt magisk effekt luktar väldigt mycket marknadsföring tycker jag.

Dosering

Nyponpulver är väldigt koncentrerat och det räcker med en liten mängd för att ta del av dess effekter. Ett vanligt doseringsförslag är runt 3-5 gram per dag. Så även om en förpackning på några hundra gram verkar lite så räcker det förhållandevis länge, jämfört med till exempel proteinpulver.

Slutsats

Nypon har länge varit känt för sitt hälsosamma näringsinnehåll av bland annat C-Vitamin. Utöver detta sägs det ha flera positiva hälsoeffekter däribland lindring av ledvärk.

För enkelhets skull kan man köpa det i kosttillskottsform som torkat nyponpulver, men det går såklart även bra med ”vanliga” färska nypon.

Av all hälsokost som finns är nog nyponpulver ett av de allra bästa och mest meningsfulla att använda sig av enligt mig.

Referenser och källor

  1. Does the hip powder of Rosa canina (rosehip) reduce pain in osteoarthritis patients?–a meta-analysis of randomized controlled trials
  2. Improved gait in persons with knee related mobility limitations by a rosehip food supplement: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial
  3. Laboratory and preclinical studies on the anti-inflammatory and anti-oxidant properties of rosehip powder – Identification and characterization of the active component GOPO®
  4. The effectiveness of a standardized rose hip powder, containing seeds and shells of Rosa canina, on cell longevity, skin wrinkles, moisture, and elasticity
  5. Rose hip and its constituent galactolipids confer cartilage protection by modulating cytokine, and chemokine expression

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!