Jag har testat flera testoboosters genom åren och en av de vanligaste ingredienserna är just tribulus terrestris. Det är ett ganska kontroversiellt tillskott som ofta delar upp folk i två läger, de som är väldigt emot och de som är väldigt positiva. Jag tänkte kort gå igenom vad det är och vilka effekter det påstås ha samt gå igenom utbudet av tillskott.

Bakgrund

Tribulus terrestris är egentligen en växt som finns naturligt i flera delar av världen. På svenska kallas det istället för ”tiggarnöt” även om det inte är just en nöt.

Denna växt ska ha använts av gamla folkslag för många tusen år sen som en sorts potenshöjare och liknande.

Tribulus terrestris som testobooster

Tribulus terrestris ger effekter som ökad sexlust

Som sagt så innehåller många av dagens testoboosters just tribulus terrestris. Detta för att det finns flertalet studier som indikerar att det ger positiva effekter. Det finns även väldigt många personer som betygar att de fått märkbara effekter efter de börjat använda tribulus. Jag själv märkte av effekter när jag första gången testade Tribulus 90 (vilket jag återkommer till i min recension längre ned).

Speciellt bra effekt verkar det ha på män som är runt 40-50 år eller äldre. Mängden positiva recensioner på internet är såpass hög att det måste finnas någon sorts substans bakom det. Sen är det såklart svårt att veta om denna effekt är fördelaktig när det kommer till just styrketräning och muskeluppbyggnad.

Forskning och studier på tribulus

Det finns en del forskning och studier på växten och de är både negativa och positiva. Man bör även vara vaksam då vissa studier inom kosttillskottsvärlden kan vara vinklade och partiska.

Ett urval av positiva studier är följande (1), (2), (3) och (4) som bland annat visar på testosteronökningar hos råttor, ökad sexlust och förbättrad spermiekvalité. Några av de negativa studierna som finns är dessa (5), (6) som indikerar att det inte har någon effekt alls.

Men ingen av studierna är tillräckligt grundlig för att ge några starka bevis åt det ena eller andra hållet.

Test och recension av Tribulus 90

Tribulus 90

Det bästa tribulus terrestris tillskottet är enligt mig Tribulus 90 som jag har använt 2 gånger.

Första gången jag använde det kände jag av effekter som jag inte tidigare gjort med någon annan testobooster. Det är såklart svårt att säga exakt hur bra det var men jag upplevde i alla fall skillnad.

Jag kände mig mer energifull på gymmet och upplevde att jag blev lite ”hårdare” i kroppen. Jag fick även några finnar på ryggen vilket kan vara en bieffekt av ökat testosteron.

Det man ska komma ihåg är att en naturlig testobooster inte kommer ge några mirakelresultat, men får man någon procent bättre effekt så är det värt det enligt mig. Det viktigaste är som alltid att äta bra, sova mycket och träna hårt. Sen kan man om man är ”seriös” toppa allt med bra kosttillskott.

Klicka här för att läsa mer och köpa Tribulus 90!

Några andra renodlade tribulus-tillskott som finns att köpa i Sverige är Mega Tribulus, Trib 70 och Tribooster.

Sammanfattning

Tribulus terrestris är en växt som ofta används som naturlig testobooster. Det finns en del studier som indikerar att det ger effekt samt många positiva recensioner och anekdoter. Men det finns även negativ kritik och studier.

Det är inget jag rekommenderar för vem som helst, men för den som vill försöka maximera sin träning och resultat så mycket som möjligt kan det definitivt vara värt att testa. Troligtvis kan effekten vara ganska individuell och alla påverkas olika.

Referenser

  1. Effects of Tribulus terrestris saponins on exercise performance in overtraining rats and the underlying mechanisms – Can J Physiol Pharmacol. 2016 Nov;94(11)
  2. The Effect of Oral Feeding of Tribulus terrestris L. on Sex Hormone and Gonadotropin Levels in Addicted Male Rats – Int J Fertil Steril. 2013 Apr;7(1):57-62.
  3. Evaluation of the aphrodisiac activity of Tribulus terrestris Linn. in sexually sluggish male albino rats – J Pharmacol Pharmacother. 2012 Jan;3(1):43-7.
  4. Effect of oral administration of Tribulus terrestris extract on semen quality and body fat index of infertile men – Andrologia. 2017 Jun;49(5).
  5. The aphrodisiac herb Tribulus terrestris does not influence the androgen production in young men – J Ethnopharmacol. 2005 Oct 3;101(1-3):319-23.
  6. Insights into Supplements with Tribulus Terrestris used by Athletes – J Hum Kinet. 2014 Jun 28; 41: 99–105.

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!