Försättsbild: istockphoto.com

Vitlök är inte bara en fantastisk ingrediens i matlagning, det har även använts som naturmedicin under stor del av människans senare historia.

En nackdel för många är dock att man kan lukta väldigt illa när man äter vitlök. Tack vare kosttillskottet vitlökskapslar så försvinner detta problem, kapslarna är helt luktfria!

Jag har testat några olika varianter av vitlökskapslar och tänkte här dela med mig av mina erfarenheter samt allmän fakta.

Vad är vitlök bra för?

Vitlök är bra för många saker

För det första finns det mycket gammal visdom och huskurer för hur och varför man ska äta vitlök. Allra mest känt är kanske huskuren att äta vitlök i förebyggande syfte mot förkylning och influensa.

Huruvida man vill tro på gamla huskurer eller ej är upp till var och en, jag tror ändå att det oftast finns mycket sanning i ”gammal visdom”.

Men det finns faktiskt mycket som talar för att vitlökskapslar verkligen kan ha många av de påstådda hälsoeffekterna. År 1858 upptäcktes det att vitlöken har antibakteriella egenskaper (1) vilket kan skydda mot infektioner. Faktum är att vitlök användes under första världskriget för att motverka infektioner och kallbrand.

Det finns även studier (2), (3) som visar på att vitlök kan skydda mot hjärtproblem i olika former. Vidare har det visats i en svensk studie från 1998 att vitlökskapslar minskar risken för att bli biten av fästingar.

Som det ofta är med specifika kosttillskott så handlar det om mindre studier och inget kan sägas med 100% säkerhet. Men det är hur som helst väldigt mycket som tyder på att det är en väldigt hälsosam produkt.

Vad man än tror så har själva vitlöken i sig massvis med nyttiga ämnen, däribland höga halter av alliin men även många andra vitaminer och mineraler, och det är ju alltid bra!

Vitlökskapslar bäst i test

Vilka är då de bästa vitlökskapslarna? Egentligen är det inte så mycket som skiljer dem åt då de innehåller samma grundingrediens, vitlök. Därför bör man främst hålla koll på priset samt att det inte är ett alldeles för okänt företag som säljer produkten.

Dock finns det en annan aspekt att ta hänsyn till faktiskt, det är att vissa kapslar innehåller ett ”speciellt” extrakt av lagrad vitlök kallat AGE. Produkten heter Kyolic och återfinns i topplistan nedanför. Den är också myyycket dyrare och jag personligen tror inte det är värt det.

1. Skip Vitlök Gold

De bästa vitlökskapslarna!

Detta är några av de bästa vitlökskapslarna på marknaden enligt mig. De är högdoserade och mycket billiga. Jag har tidigare testat vitlökskapslar från Skip Nutrition och de var jag nöjd med. Vissa produkter innehåller bara 30-60 kapslar, här får du 200 till samma pris!

Läs mer och köp på Svenskt Kosttillskott!

Läs mer och köp på Svensk Hälsokost!

2. Kyolic vitlökskapslar

Kyolic vitlökskapslar bäst i test

De välkända kapslarna med det patenterade AGE extraktet som enligt vissa ska vara extra bra och effektfullt. Jag har testat dessa själv men det är såklart jättesvårt att säga om det gör någon skillnad. Men vill du ha en ”premiumprodukt” kan detta vara ditt bästa val.

Läs mer och köp på Svenskt Kosttillskott!

Läs mer och köp på Svensk Hälsokost!

3. Wallda kapslar

Kapslar från svenska Wallda

Ytterligare en prisvärd produkt som går att köpa i storpack. Producerad av ett svenskt företag i Dalarna.

Läs mer och köp på Svenskt Kosttillskott!

Läs mer och köp på Bodystore!

Sammanfattning

Vitlök har länge ansetts vara en hälsokur som bland annat skyddar mot förkylning. Det finns även en del forskning som visar på positiva effekter, även om det i dagsläget inte är helt klarlagt. Men vitlöken innehåller även massvis med nyttiga ämnen som gör det värt att äta den bara därför.

Det största problemet med att äta vitlök för hälsoeffekter enligt många är att man luktar så illa efteråt. Detta problem löses enkelt genom att äta vitlökskapslar som är helt luktfria. Du får alltså vitlökens alla fantastiska egenskaper utan att stinka!

Källor och referenser

  1. Antimicrobial properties of allicin from garlicAnkri S, Mirelman D. – Microbes Infect. 1999 Feb;1(2):125-9
  2. The Effect of Kyolic Aged Garlic Extract on Gut Microbiota, Inflammation, and Cardiovascular Markers in Hypertensives: The GarGIC TrialRied K, Travica N, Sali A. – Front Nutr. 2018 Dec 11;5:122. doi: 10.3389/fnut.2018.00122
  3. Aged Garlic Extract Reduces Low Attenuation Plaque in Coronary Arteries of Patients with Metabolic Syndrome in a Prospective Randomized Double-Blind StudyMatsumoto S, Nakanishi R, Li D, Alani A, Rezaeian P, Prabhu S, Abraham J, Fahmy MA, Dailing C, Flores F, Hamal S, Broersen A, Kitslaar PH, Budoff MJ. – J Nutr. 2016 Feb;146(2):427S-432S. doi: 10.3945/jn.114.202424

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!