I detta inlägg tänkte jag skriva lite om träningsredskapet balansplatta (även kallat balansbräda). Anledningen är att jag precis har lanserat en egen modell under mitt träningsmärke Thunder Fitness. Så jag kommer såklart vara ”partisk” i detta inlägg, men jag är 100% nöjd med produkten och tycker verkligen den är just ”bäst i test”.

Klicka här för att läsa mer och köpa balansplattan på Thunder Fitness!

Varför köpa en balansplatta?

Träning med en balansplatta

Som de flesta nog förstår är de till för att öva upp balansen. Man står på den och utför olika sorters övningar. Även om det är bra för alla personer så finns det vissa områden där en balansplatta är extra fördelaktigt, nämligen:

  • Förebyggande samt förbättring inom vissa sporter och idrotter
  • Rehabilitering efter skador för att bygga upp styrka och balans i benen
  • Personer som av övriga anledningar har sämre balans. t.ex. äldre

Sport och idrott

De sporter där en balansbräda kan vara fördelaktigt är till exempel fotboll, ishockey, handboll och innebandy. Sådana sporter innehåller snabba, tvära och påfrestande rörelser för ben och fotleder. Kanske extra värt är det i fotboll då man kan stärka sin vrist och få bättre skott. Men även inom idrotter som skidåkning och skridskoåkning finns det stora fördelar med att använda en balansplatta.

Det handlar främst om 2 saker när det kommer till sport och idrotter:

  1. Bygga upp och förbättra styrka i fot och vrister för att bli snabbare, starkare och effektivare.
  2. Förebygga skador. (Just fotledsskador som vrickningar och stukningar är väldigt vanligt inom många idrotter).

Rehabilitering med balansbräda

Som sagt är de bra att använda för att förebygga skador, men när skadan redan är skedd fungerar de även bra till rehabilitering. En väldigt vanlig idrottsskada är en stukad/vrickad fot och för detta är en balansplatta ett utmärkt rehab-alternativ. Så här skriver t.ex. netdoktor.se:

Den bästa övningen är träning med balansbräda. Det kan man oftast börja med en till tre veckor efter skadan. Träningen bör utföras i tio minuter fem gånger per vecka i tio veckor.

Men även efter andra skador som till exempel ett brutet ben där man haft gips under lång tid kan en balansplatta vara ett utmärkt alternativ för att träna upp styrka och balans i ben och fötter igen.

Till sist kan det även vara extra fördelaktigt för folk som av olika anledningar inte har så bra balans eller styrka i fötterna. Främst handlar det kanske om äldre personer eftersom muskler och leder försämras på ålderns höst. Försämrad styrka och balans ökar risken för att ramla vilket i värsta fall kan ge allvarliga skador. Så att stärka upp ben och fotled för att förebygga detta är mycket bra.

Balansplatta bäst i test

Thunder Fitness Balansplatta bäst i test
Thunder Fitness Balansplatta, klicka här för att läsa mer och köpa!

Vilken balansplatta är då den bästa att köpa? Helt ärligt är det vanligtvis inte jättestor skillnad mellan olika produkter. Det som kan skilja sig lite är vilken ”svårighetsgrad” plattan har, vilket är synonymt med hur hög den är. En annan detalj är om den har handtag på sidorna vilket gör att man kan utföra mer övningar.

Jag har som sagt tagit fram en egen balansplatta under mitt träningsmärke Thunder Fitness och jag är såklart ”partisk” och anser att den är bäst i test. Men det är också för att jag har testat flera olika produkter och anser att detta är den bästa varianten, för de allra flesta.

Min modell är av medium svårighetsgrad, har handtag på sidorna samt så har jag sett till så den har ett attraktivt pris. Det är i min mening exakt det man vill ha i en balansbräda!

Klicka här för att läsa mer och köpa balansplattan på Thunder Fitness!

Armhävningar på en balansbräda

Vill du istället spana in vad andra gymbutiker har för utbud kan du göra det hos Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten, Sporttema eller Sportgymbutiken!

Den första produkten jag lanserade under mitt eget träningsmärke var en viktväst vilken du kan läsa mer om här.

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!