Jag skrev nyligen en artikel om bästa sättet att gå ner i vikt enligt mig. Där rekommenderade jag också att räkna kalorier för bästa effekt. I detta inlägg ska jag gå in mer i detalj på hur det fungerar.

Att räkna kalorier är något som ofta väcker en del känslor hos folk. Precis som inom hela ”kost & hälsa” världen finns det nästan lika många uppfattningar som det finns människor. Det finns även väldigt många missuppfattningar och rena lögner.

Enligt mig är räkna kalorier det absolut bästa, enklaste och snabbaste sättet för att påverka sin vikt, vare sig man vill gå upp eller ned! Att räkna kalorier är väldigt enkelt och jag ska gå igenom exakt hur man gör i detta inlägg.

Syftet med att räkna kalorier

Kalorier är ett mått på energi och grundenheten är cal men för att få mer användbara siffror använder man uteslutande kcal vilket innebär kilokalorier, d.v.s 1000 cal = 1 kcal (och det i sin tur är 4,184 kJ). Detta är hur som helst inget ”viktigt” att veta för syftet och det man till vardags använder är kcal vilket i folkmun benämns som ”1 kalori”.

Räkna kalorier i mat och gå ner i vikt

Människokroppen förbränner (gör av med) en viss mängd kalorier varje dag, beroende på hur stor man är, ålder, kön och hur mycket fysiska aktiviteter man utfört. Om man äter mindre kalorier än man gör av med så går man ner i vikt. Äter man mer kalorier än man gör av med så går man upp i vikt. Så enkelt är det och detta är en fysisk lag.

Så vill du vara säker på att gå ner i vikt finns det inget bättre att göra än att räkna kalorier och ligga på ett underskott, det är omöjligt att misslyckas!

Och omvänt, om du vill gå upp i vikt, till exempel om du styrketränar och ”bulkar”, så kan du genom att räkna kalorier gå upp i exakt den takt du vill.

Så här räknar du enkelt ut kalorier i mat

Jag har nu kort gått igenom syftet med att räkna kalorier. Nu ska jag gå igenom det praktiska, hur man gör för att räkna ut exakt hur mycket kalorier det är i mat.

För det första kan man bara räkna ut exakta värden när man lagar mat hemma. Men när man gjort det ett tag får man en bra känsla och kan uppskatta mat när man äter ute. (Dock anger en del restauranger, speciellt snabbmatskedjor och liknande, näringsinnehåll på sin mat).

Det enda du behöver för att räkna kalorier är en köksvåg. På alla livsmedel man köper så finns det en näringsdeklaration som listar hur mycket kalorier det finns per 100 gram av livsmedlet (det står även hur mycket fett, proteiner och kolhydrater med mera).

När du sedan lagar maten så väger du bara de olika ingredienserna och räknar ut kalorimängden. Ett tips är att använda köksvågen ”smart” och först ställa livsmedlet på den för att sedan nolla vågen. Sedan när du använt lite av livsmedlet så ställer du bara tillbaka det på vågen och du får se exakt hur mycket du använt.

Exempel: Du ska tillsätta grädde i en gryta. Ställ grädden på vågen, som nu kanske visar 273 gram. ”Nolla” vågen så den visar 0 gram. Häll sedan på önskad mängd grädde i grytan och ställ tillbaka paketet på vågen. Nu kommer vågen visa ett negativt värde, till exempel -67 gram. Du har alltså tillsatt 67 gram grädde i grytan!

För att att sedan räkna ut kalorimängd i grädden får man titta på förpackningen för att se hur mycket kalorier den innehåller per 100 gram. Det brukar vara runt 370 kcal / 100 gram i grädde (beroende på variant såklart). För att förenkla räkningen brukar jag räkna ut kcal / 1 gram och för att få fram det är det bara att dela värdet med 100, eller flytta decimalen 2 steg åt vänster. Det ger att grädde innehåller 3,7 kcal / 1 gram.

Slutligen för att räkna ut hur mycket kalorier grädde vi tillsatte i grytan så räknar vi då 67*3,7=247,9 alltså avrundat 248 kalorier. Sen är det bara att göra så här för alla livsmedel vi äter under dagen och plussa ihop dem för att få det totala. Det kanske verkar lite rörigt nu men i praktiken är det väldigt simpelt!

Ett annat ”trix” jag brukar göra när jag räknar kalorier i syfte att förenkla är att använda så jämna mängder som möjligt. Till exempel om jag ska göra spaghetti så kanske det är lagom för mig med någonstans runt 80-120 gram. Men jag väger istället upp så det blir exakt 100 gram. Spaghetti/pasta innehåller 360 kcal/100 gram så då vet jag direkt att det är 360 kalorier och behöver inte räkna ut något.

För att sedan hålla kolla på kalorierna under dagens gång brukar jag bara addera allt efterhand på miniräknaren i mobilen. Mitt motto är att göra processen så enkel och smidig som möjligt.

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!