Ärtprotein är att bra alternativ för den som är ute efter ett vegetariskt protein. Ett ärtproteinpulver är att bra val för vegetarianer, veganer eller andra som vill äta vegetariskt protein. Dock bör det kombineras med något ytterligare vegetariskt protein för att ge en komplett täckning av kroppens behov.

Vad är ärtprotein?

Det är ett ganska nytt kosttillskott som slagit igenom de senaste 10 åren. Som kosttillskott kommer det främst i form av ett ärtproteinpulver. Det utvinns oftast ur gula ärtor, ibland men sällan, gröna. Ärtorna pressas, torkas, vattensköljs och spraytorkas i flera steg. Till slut har man ett isolat av ärtprotein som har en proteinhalt runt 75-85%.

Vad finns det för bra ärtproteinpulver?

Det finns inte så många olika ärtproteinpulver på den svenska marknaden idag och tyvärr är de ganska dyra. Ett av de bästa ärtproteinpulvren kommer från Gymgrossistens egna märke Star Nutrition, läs mer om det precis nedanför här:

Star Nutrition Pea Protein Isolate

Det bästa och billigaste proteinpulvret av ärtproteinisolat

Detta är ett relativt nytt proteinpulver helt baserat på ärtprotein från Star Nutrition. Det är en välkommen nyhet då det är mycket billigare än de övriga ärtproteinpulver som funnits på marknaden.

Anledningen till att det kan vara så billigt är troligtvis eftersom det kommer från ett stort varumärke som Star Nutrition. De har möjlighet att ta fram kvalitativa och prispressade produkter. Proteinhalten är också hög, över 80% (lägre om du väljer chokladsmak, men ändå i klass med ett vanligt whey 80).

Klicka här för att läsa mer och köpa på Gymgrossisten!

Vegan Protein

Detta är ett billigt ärtprotein.

Vegan Protein är ett populärt pulver gjort på ärtor. Läs mer och köp på Gymgrossisten!

Detta proteinpulver är helt fritt från soja, gluten, GMO och ärtorna odlas utan konstgödsel. Det innehåller inga konstgjorda eller kemiska sötningsmedel utan är istället sötat av den naturliga växten stevia. Proteinhalten är 74 gram per 100 gram.

Ärtprotein EKO

Ärtproteinpulver som är ekologiskt.

Go For Life har ett 100% ekologiskt ärtproteinpulver i sitt sortiment. Det kostar 171:- för 480 gram vilket innebär ett kilopris på 356:-.

Slut i lager

I övrigt kan jag tipsa om Svenskt Kosttillskott som har ett av Sveriges största utbud av ärtbaserade proteinpulver, klicka här för hela sortimentet!

Fördelar med ett ärtprotein

Fördelarna med ett ärtprotein är såklart främst att det är att alternativ till folk som av någon anledning inte vill inta vassle. Till exempel laktosintoleranta eller veganer.

Det finns många olika sorters proteinpulver, bland annat vassle, biff, ägg och vegetariskt protein. Men just vegetariskt protein (däribland ärtproteinpulver) är något ”alla” kan inta. Ett undantag är sojaprotein som också är vegetariskt men en del vill undvika det av vissa anledningar.

Ett ärtprotein anses ha en bra aminosyraprofil för att vara just ett vegetariskt protein. Det har en hög halt av aminosyrorna arginin, lysin och glutamin.

En studie som publicerades förra året visade på goda resultat av ärtprotein. Dock ska den studien tas med en stor nypa salt eftersom den var sponsrad och ganska partisk, till exempel i metoden. Men med det sagt visar den ändå på att protein av ärtor fungerar på ett sätt man förväntar sig av ett proteintillskott.

Nackdelar

Tyvärr finns det några nackdelar med protein från just ärtor. Dels är kosttillskotten ganska ovanliga och dyra. Men de har inte heller samma biologiska värde som till exempel vassle eller ägg. Ett ärtprotein har ett biologiskt värde på 65 vilket är ganska lågt. Därför är det bra om man då och då kombinerar det med andra vegetariska proteinpulver.

Slutsatser

Ärtproteinpulver är ett utmärkt alternativ till folk som är ute efter ett vegetariskt protein. Dock kan det vara bra att kombinera det med något annat vegetariskt protein, till exempel hampaprotein eller risprotein.

Gillade du artikeln? Dela den gärna på sociala medier via knapparna nedanför!

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!