Om du är ute efter ett vegetabiliskt protein är hampaprotein ett riktigt bra val. Förutom att det är ett fullvärdigt protein har det många andra hälsofördelar. Hampaprotein utvinns ur växten hampa.

Vilket är det bästa hampaproteinpulver?

Det bästa hampaproteinpulver på marknaden.

Det bästa hampapulver på marknaden är ekologiskt. Läs mer och köp på Svenskt Kosttillskott.

Är du ute efter det bästa hampaprotein på marknaden rekommenderar jag Hampaprotein EKO från health well. Dels är det ekologiskt odlat men det har även ett mycket högt innehåll av fiber (25%) och en låg halt kolhydrater.

Priset är 169 kronor för 500 gram (338:-/kg) så det är dyrt jämfört med vassleprotein och liknande. Hampaproteinpulver är tyvärr generellt sett ganska dyrt. Detta beror mycket på att hampa är så strikt kontrollerat på grund av möjligheten att använda det i framställandet av cannabis. (Mer om det längre ned).

Smaken är naturell och det är helt fritt från tillsatser. Just nu har det fem kundrecensioner på Svenskt Kosttillskott och alla är högsta betyg.

Det finns även ett annat intressant hampaproteinpulver på Gymgrossisten. Det är 20 kronor billigare per kilo (318:-/kg) men nackdelarna är att det inte är ekologiskt och har en lägre fiberhalt och högre kolhydrathalt.

Ett bra hampaprotein.

Ett annat bra pulver är ”Hemp Protein”.

OBS Uppdatering 15 juli -17: Produkten har helt utgått. Spana istället in Superfruits Hemp Protein!

Vad är hampa?

Hampaprotein utvinns ur hampaväxten.

Vilt växande hampa.

Hampa är en snabbväxande och tålig växt som kan växa på näringsfattiga jordar i de flesta klimatzoner. Hampa har odlats och förädlats av människan i minst 4000 år. Användningsområdena har varit många genom åren. Innan syntetmaterial fanns var det vanligt att använda hampafibrer till att tillverka rep, säckar och nät.

Men hampa är också källan till drogen cannabis (även känt som marijuana och hasch). Drogbruket uppkom i Indien för cirka 3000-4000 år sedan. För att framställa cannabis använder man sig av en viss sort av växten som har hög halt av ämnet THC. Halten av THC kan skilja sig mellan olika sorter. Så kallad industrihampa som man med tillstånd lagligt kan odla i Sverige har mindre än cirka 0,3%.

Hur framställs hampaprotein?

Hampaprotein framställs från hampafrön. Det sker genom en skonsam malning och helt mekanisk process. Hampfröna kallpressas till kakor som sedan mals ner till ett hampamjöl/hampapulver. Detta är en fördel gentemot framställningen av till exempel vassleprotein där värme och kemikalier används.

Vad innehåller hampaprotein?

Trots att det är ett vegetabiliskt protein är det fullvärdigt med alla viktiga essentiella aminosyror. Proteinhalten är dock relativt låg, endast runt 50%. Detta vägs istället upp av mycket annat nyttigt innehåll. Till exempel innehåller det fettsyrorna omega 3 och 6 i en optimal balans. Det innehåller även flera vitaminer och mineraler såsom järn och zink. Vidare har hampaprotein ett högt fiberinnehåll som förebygger trög mage, säkerställer en normal tarmfunktion samt ökar mättnadskänslan.

Hur smakar hampaproteinpulver?

Hampaproteinpulver är generellt sett fria från sötningsmedel, aldrig smaksatta och helt naturella. Så ett minus är att de inte smakar lika gott som till exempel ett klassiskt vasslepulver. Vissa har riktigt svårt för smaken medan vissa tycker den är helt ok. Smaken av hampapulver brukar beskrivas som lite ”nötig” eller ”jordig och gräsliknande”. Ett tips är att använda det i en smoothie, müsli eller liknande.

Sammanfattning, ett vegetabiliskt protein av toppklass

Hampaprotein är kanske det bästa valet om man är ute efter ett vegetabiliskt protein. De två största nackdelarna är det höga priset och den låga proteinhalten. Men detta tycker jag vägs upp av övriga innehållsfördelar såsom bra fetter, fibrer, vitaminer och mineraler. Till exempel kan man med fördel varva hampaprotein med sojaprotein som har mycket högre proteinhalt.

Gillade du artikeln? Dela den gärna på sociala medier via knapparna nedanför!

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!