En vegan äter inte animaliska produkter som till exempel kött eller mjölkprodukter. Därför finns det ofta en stor efterfrågan på kosttillskott, bland annat veganskt proteinpulver.

Att vara vegan blir allt vanligare i Sverige och övriga världen. En undersökning gjord på uppdrag av Djurens Rätt 2014 visade att 4% av svenskarna är veganer, vilket är en fördubbling mot 2009.

Topp 4 veganskt proteinpulver 2024

I tabellen nedan har jag listat de enligt mig bästa och billigaste proteinpulvren från de fyra vanligaste proteinkällorna för veganskt proteinpulver.

Self Omninutrition - Soy Protein
Ett veganskt proteinpulver från Self omninutrition.
Det absolut billigaste av alla veganska proteinpulver.
Hela 91 gram protein per 100 gram. Aningen kontroversiellt
och bör ej intas i stora mängder varje dag,
läs mer om det längre ner.
Läs mer och köp på Svenskt Kosttillskott!
179:- styck
179:- per kilo
Hampaprotein EKO
Det bästa hampapulver på marknaden.
Ett ekologiskt och nyttigt proteinpulver med mycket bra fetter, fibrer, vitaminer och mineraler. Nackdelar är låg proteinhalt (50g/100g) och högt pris.Läs mer och köp på Svenskt Kosttillskott.
169:- styck
338:- per kilo
Vegan Protein (ärtproteinpulver)
Ett riktigt bra proteinpulver för en vegan.
Billigt för att vara ett ärtproteinpulver. Fritt från gluten, soja, GMO
och ärtorna odlas utan konstgödsel. Sötat av den naturliga
växten stevia. Proteinhalten är 74 gram per 100 gram.
Läs mer och köp på Gymgrossisten!
569:- styck
271:- per kilo
Holistic risprotein
Veganskt pulver av ris.
Ekologiskt och proteinrikt, hela 80 gram protein per 100 gram. Framställt av ekologiskt råris i en helt kemikaliefri process.Läs mer och köp på Svenskt Kosttillskott!
398:- styck
398:- per kilo

Utvecklingen går framåt och idag finns det faktiskt ganska många olika proteinpulver för en vegan. Jag har i mina senaste artiklar fokuserat på just veganskt proteinpulver och har skrivit följande artiklar om olika kosttillskott för veganer.

I ovanstående separata artiklar kan du läsa mer utförligt om respektive protein och proteinpulver. Denna artikel är avsedd som en sammanfattning.

För och nackdelar med olika proteinpulver för veganer

Generellt sett är ett veganskt proteinpulver inte lika bra som ett baserat på klassiska råvaror som till exempel vassle. Ett proteinpulver avsett för en vegan är gjort på vegetabiliskt protein. Ett sådant har ett lägre biologiskt värde än animaliska proteiner och anses inte vara fullvärdigt då det ofta saknar eller har lågt innehåll av en eller flera aminosyror.

Sojaproteinpulver

Sojaprotein är ett ganska omdebatterat kosttillskott. Det är svårt att få en rättvis bild av hur det verkligen ligger till då det publiceras både positiva och negativa rapporter. Detta för att det är mycket pengar inblandade och olika ”sidor” utför lobbying för sin sak.

Den främsta kritiken mot sojaprotein är dess verkan som kroppsligt östrogen. Östrogen är något du starkt vill undvika om du vill bygga muskler. Dock är sojans verkan något mildare än naturligt östrogen. Vid intag några gånger i veckan torde denna effekt vara försumbar enligt mig och många andra. Att däremot inta stora mängder soja varje dag är något som många experter avråder från. En annan nackdel är att det endast har ett biologiskt värde på cirka 74.

Det som ändå gör det till ett utmärkt veganskt proteinpulver är dess höga proteinhalt (90-95%) och låga pris. (Lägst av alla proteinpulver för veganer).

Hampaproteinpulver

Hampaprotein är ett utmärkt val för en vegan. Dess stora fördelar är att det är ett fullvärdigt protein och att det naturligt innehåller bra fetter, fibrer, vitaminer och mineraler.

Nackdelarna är att proteinhalten är låg (50%) och att det som dom flesta andra veganska kosttillskott är dyrt.

Ärtproteinpulver

Isolat av ärtprotein används i detta pulver och proteinhalten brukar landa på 75-85%. Det har bara ett biologiskt värde på 65 och bör som många andra kosttillskott för veganer kombineras med andra för att kompletteras. Kombinationen av ärt och risprotein är ganska vanlig och populär.

Risproteinpulver

Risproteinpulver är det dyraste av alla vegan proteinpulver på den svenska marknaden just nu. Men bortsett från det är det ett utmärkt alternativ för veganer. Det har ett biologiskt värde på runt 77 och är naturligt rikt på vitaminer och mineraler. Det anses även vara extra skonsamt mot magen och ha en låg risk att orsaka allergier.

Gillade du artikeln? Dela den gärna på sociala medier via knapparna nedanför!

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!