Senast uppdaterad 14 nov 2019.

Nötter är energirikt och nyttigt och paranötter är absolut inget undantag. Paranötter kan även kallas för brazil nuts vilket är det engelska namnet. Brazil nuts är ett namn som är extra populärt inom träning då de sägs vara de bästa nötterna för öka testosteron naturligt.

Paranötter – Näringsinnehåll

Anledningen till att paranötter är så nyttiga ligger främst i dess höga halter av mineraler. Sen är de även en källa till bra fetter samt protein precis som andra nötter¹.

Nedanför är en tabell med några av de vanligaste nötterna och deras näringsinnehåll per 100 gram:

Näringsinnehåll

Som ni ser är det allra mest utmärkande för en paranöt det väldigt höga innehållet av selen. De har även högsta andel magnesium av nötterna samt en hög halt zink. Bortsett från pekannötter innehåller paranötter mest fett och kalorier. De innehåller minst kolhydrater av alla och lämpar sig till exempel för LCHF kost.

Nyttiga hälsofördelar

Paranötter med bra pris

Mitt senaste köp

Det finns fortfarande en utbredd ”rädsla” för fetter i livsmedel. Detta är en seglivad myt och det finns även essentiella fettsyror som vi måste få i oss för att överleva. Men med det sagt finns det dåliga fetter, främst i olika former av skräpmat och godis. Fett från nötter är väldigt nyttigt och bra för din hälsa. Just paranötter innehåller väldigt mycket fett för att vara en nöt vilket gör dom extra intressanta.

Som ni ser i tabellen ovanför har nötter generellt ett högt kaloriinnehåll per 100 gram. Paranötter har hela 679 kcal per 100 gram vilket kan jämföras med morötter som har 36 eller potatis som har 79. Därför är det nära till hands att tro att en konsumtion av nötter snabbt och lätt leder till viktuppgång. Detta är dock inte sant vilket flera studier visar på (1), (2), (3) och nötter kan till och med främja viktnedgång tack vare bland annat ökad mättnadskänsla.

De paranötter jag testat och kan rekommendera är av märket Raw Food Shop. De är helt ekologiska och av högsta kvalité.

Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt Kosttillskott!

Du kan även spana in HELA utbudet av paranötter hos Svenskt Kosttillskott eller Gymgrossisten!

En naturlig källa för att öka testosteron?

Brazil nuts med mycket selen, zink och magnesium

Termen ”brazil nuts” är extra populär i gymkretsar eftersom dessa nötter sägs kunna öka det naturliga testosteronet i kroppen. Det låter ju även lite häftigare med brazil nuts jämfört med det svenska ordet paranötter.

När det kommer till naturliga testosteronhöjare är effekten och ökningen aldrig så stor (om man sköter kost och träning bra i övrigt). Det finns inga direkta studier gjorda på paranötter och testosteron, men de innehåller flera ämnen som är en viktig del i testosteronproduktionen. Däribland zink och magnesium som även finns kombinerat i ZMA tillskott.

Nötterna blev extra kända genom den amerikanska författaren Tim Ferriss bok The 4-Hour Body. I boken beskriver Ferriss bland annat att han tog 3 stycken brazil nuts på morgon samt kväll vilket (i kombination med några andra faktorer) bidrog till en ökning av totalt testosteron från 245 till 835 ng/dL. Det är såklart inget vetenskapligt bevis, men ändå intressant.

Paranötter för att motverka selenbrist

Brazil nuts är nyttigt!

Vidare är paranötter den största naturliga källan till Selen i hela världen. Andra stora källor är kött, men paranötter innehåller ungefär 100 gånger så mycket selen. Selenbrist är något som mycket väl kan förekomma i Sverige eftersom vi har selenfattiga jordar (4). Är jordmånen fattig på selen blir även allt som växer där det och vidare blir köttet från djuren som äter växterna fattig på selen.

Selenbrist kan bland annat resultera i sämre fertilitet och spermiekvalité hos män. Intag av selentillskott, som till exempel paranötter, kan motverka detta och förbättra spermiekvalitén (5). Det kan även vara extra vettigt för vegetarianer och veganer att äta paranötter för att få i sig tillräckligt med selen.

”Brazil” nuts – Paranötternas ursprung

Brasilien och sydamerika

Det engelska namnet på paranötter, brazil nuts, skvallrar om varifrån nötterna kommer. Det svenska namnet paranöt syftar på den brasilianska delstaten Pará. Förutom Brasilien förekommer paranöten i stora delar av Sydamerika såsom: Colombia, Venezuela, Peru, Bolivia, Guyana och Surinam.

Nötterna växer på paranötsträdet som kan bli över 1000 år gammalt och upp mot 50 meter högt. Produktionen är inte industrialiserad utan paranötterna växer och skördas i vilt tillstånd. Skalen är rejält hårda och få djur klarar av att få upp dom.

Hälsorisker

Tyvärr finns det vissa risker, precis som det gör med många nötter. En risk med paranötter är att de kan innehålla mykotoxiner och specifikt aflatoxin som produceras av mögelsvampar. Det kan även förekomma på bland annat jordnötter och mandel. Dock är kontrollen vid import av paranötter riktigt hård så man ska inte oroa sig i onödan. Men om en nöt skulle lukta eller smaka illa ska man direkt slänga hela påsen för säkerhets skull.

De innehåller även en liten mängd av det radioaktiva ämnet radium. I de små mängder man vanligtvis äter är det dock inget att oroa sig för, men att äta massvis varje dag är inget jag rekommenderar. Enligt livsmedelsverket bör man inte äta mer än max ett par matskedar nötter om dagen (6). Paranötter är stora så en 3-4 nötter om dagen som mest kan vara en bra riktlinje.

Sammanfattning

Paranöten, även kallad brazil nuts, är god och väldigt nyttig. Den kan mycket väl vara positiv för att förbättra naturliga testosteronnivåer. Den är världens största naturliga källa till selen och innehåller även mycket zink, magnesium samt bra fetter.

Jag kan rekommendera Raw Food Shops ekologiska paranötter, klicka här för att läsa mer och köpa dem!

Även Gymgrossisten har en sort i lager, klicka här för att läsa mer!

Referenser

  1. Natoli S & McCoy P. A review of the evidence: nuts and body weight. Asia Pac J Clin Nutr. 2007;16(4):588-597
  2. Mattes R.D., Kris-Etherton P. M. & Foster G.D. Impact of peanuts and tree nuts on body weight and healthy weight loss in adults. J Nutr. 2008 Sep;138(9):1741S-1745S
  3. Sabaté J. Nut consumption and body weight. Am J Clin Nutr. 2003 Sep;78(3 Suppl):647S-650S.
  4. Nicklas Neuman. Selen – får vi i oss för lite? http://traningslara.se/selen-far-vi-i-oss-for-lite/
  5. Safarinejad MR1 & Safarinejad S. Efficacy of selenium and/or N-acetyl-cysteine for improving semen parameters in infertile men: a double-blind, placebo controlled, randomized study. J Urol. 2009 Feb;181(2):741-51. doi: 10.1016/j.juro.2008.10.015. Epub 2008 Dec 16.
  6. Livsmedelsverket – Nötter och frön – råd – www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/notter-och-fron—rad/

¹ Många livsmedel som i vardagstal refereras till som nötter är egentligen något annat, till exempel är jordnötter en baljväxt. Men för enkelhetens skull kallar jag dem alla för nötter.

Gillade du artikeln? Dela den gärna på sociala medier via knapparna nedanför!

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN10 i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!