Det bästa proteinpulvret kan mycket väl vara ett whey 100, men som vanligt beror det på vad man är ute efter. I detta inlägg tänkte jag ta upp lite fakta, för och nackdelar samt test, recension och omdöme av några whey 100 proteinpulver!

Vad betyder whey 100?

Whey betyder vassle vilket är en beståndsdel i mjölk (20%). Vasslet separeras, filtreras, renas och sedan har man ett färdigt vassleprotein man kan göra proteinpulver på. Att man säger just whey ”100” om vissa proteinpulver har med proteinhalten att göra (antal gram protein per 100 gram av pulvret) men det finns inga officiella riktlinjer.

Ett annat (ännu populärare) proteinpulver är whey 80 och där står ”80” för att det ska vara 80% protein (fast det är alltid lite mindre). Läs mer om whey 80 här. Det betyder dock inte att det skulle vara 100% protein i ett whey 100 eftersom det är omöjligt att få det så rent. Istället så menar man när man säger whey 100 att det är ett proteinpulver som har högre proteinhalt än ett whey 80. Vidare är det även mindre slaggprodukter i ett whey 100 vilket är bra för de som lätt får magproblem av proteinpulver.

Är whey 100 det bästa proteinpulvret?

Så sammanfattningsvis är alltså whey 100 ett vassleproteinpulver som är renare och har högre proteinhalt än ”lillebror” whey 80. Spontant kan man ju då tycka att det då måste vara bättre, speciellt i jämförelse med whey 80. Det stämmer till viss del, men nackdelen med whey 100 är att de har ett högre pris.

Dricker du mycket proteinshakes så blir det många hundralappar extra i månaden. Men bortsett från vad produkterna kostar tycker jag att whey 100 är förstahandsvalet. Det finns även ännu dyrare superrena isolatpulver men ofta är skillnaderna ganska marginella.

Test och recension av några olika pulver

Nedanför har jag jämfört och recenserat några av de populäraste whey 100 pulvren på marknaden. De saker jag jämfört mellan pulvren är kalorier, proteinhalt, smak och pris.

Core Protein Pro

Ett riktigt bra Whey 100 proteinpulver

Core Protein Pro är ett vasslepulver från Svenskt Kosttillskotts egna Core serie. Det är inte officiellt kallat för whey 100 men jag anser det ligga i den kategorin. Det är ett riktigt rent pulver med mycket protein!

Innehåll per 100 gram:

  • 366 kcal
  • 89 g protein

Smaken av Core Protein Pro som jag testade var chocolate. Den var helt klart godkänd, men jag hade gärna sett en lite fylligare smak. Det kan nog vara svårt att få en riktigt fyllig och god smak när det kommer till whey 100 jämfört med whey 80. Detta eftersom ett whey 100 proteinpulver ska vara så rent som möjligt och innehålla minimalt med fett och socker.

Klicka här för att läsa mer och köpa!

Ny design

Så här ser den nya förpackningen ut (bild från 2019).

(Läs mitt nya större test och recension av Core Protein Pro).

Star nutrition whey 100

Ett klassiskt whey 100 från Star Nutrition

Star Nutrition Whey 100 är kanske det mest klassiska whey 100 pulvret på den svenska marknaden. Det har funnits i många år och hjälpt tusentals personer att bygga muskler.

Innehåll per 100 gram:

  • 356 kcal
  • 83 g protein

Precis som whey 80 pulvret från Star Nutrition uppstår det en del klumpar. Jag behövde skaka cirka 40-50 gånger innan alla klumpar var borta. Smaken jag testade var chocolate peanut butter. Den smakade inte lika bra som det enligt mig godaste proteinpulvret Core Whey Protein av samma smak. Men ändå lite liknande så ett helt ok gott pulver med andra ord. Man kände av jordnötssmör smaken, men den kunde gärna varit mer framträdande tycker jag.

Klicka här för att läsa mer och köpa!

Klumpar i pulvret

Du behöver skaka Star Nutrition Whey 100 ganska mycket för att slippa klumpar.

Optimum Nutrition Gold Standard Whey 100

Ett mindre gott proteinpulver

Whey Gold Standard är också ett klassiskt vassleproteinpulver som har funnits länge på marknaden.

Innehåll per 100 gram:

  • Beroende på smak mellan 363 och 380 kcal
  • Beroende på smak mellan 72 och 82,5 g protein

Det var några månader sedan jag använde 100% Whey Gold Standard och smaken var double rich chocolate (ja jag gillar choklad…) Dock tyckte jag inte den var särskilt god alls faktiskt. Den kändes väldigt tunn och vattnig och ”double rich” håller jag inte med om… Ingen höjdare smakmässigt helt enkelt.

Klicka här för att läsa mer och köpa!

Sammanfattning

I tabellen nedanför har jag sammanställt de tre whey 100 jag testat för att ge en bättre överblick. För att bedöma smaken använde jag den standard dosering som är angiven på respektive förpackning.

Core Protein ProStar Nutrition Whey 100Gold Standard Whey 100
Core protein proStar Nutrition Whey 100Optimum Nutrition Gold Standard Whey
Innehåll per 100 gram:
366 kcal
89 g protein
Innehåll per 100 gram:
356 kcal
83 g protein
Innehåll per 100 gram:
Mellan 363 och 380 kcal
Mellan 72 och 82,5 g protein
Smak: 3,5/5
(Chocolate)
Smak: 4/5
(Chocolate peanut butter)
Smak: 2/5
(Double rich chocolate)
Pris: Cirka 300kr/kg (juli 2017)Pris: Cirka 250kr/kg (juli 2017)Pris: Cirka 240kr/kg (juli 2017)
Läs mer och köp på:
Svenskt Kosttillskott
Läs mer och köp på:
Gymgrossisten
Läs mer och köp på:
Gymgrossisten
Svenskt Kosttillskott
MMSports

Som ni ser har Core Protein Pro det absolut högsta proteininnehållet, vilket ofta är en av de viktigaste faktorerna för konsumenter. Gold Standard 100 Whey hade lägst proteinhalt, i vissa smaker väldigt lågt, ner mot endast 72%. Kalorimässigt vinner Star Nutrition Whey 100, även om det inte är någon jättestor skillnad. Men ligger men på en hård deff kan detta kännas som en viktig faktor.

En annan viktig faktor är såklart smaken och där är det jämt mellan Core Protein Pro och Star Nutrition, men den senare är nog snäppet godare ändå. Gold Standard Whey imponerade inte alls smakmässigt, dock ska man beakta att jag endast testat en smak. Prismässigt är Core Protein Pro dyrast och de två andra pulvren billigare med ungefär samma pris. (För att räkna fram kilopriset utgick jag från de största förpackningarna).

Vilket av dessa whey 100 är då bäst? Det är väldigt jämt mellan Core Protein Pro och Star Nutrition och en delad förstaplats kanske är mest rättvist. Men är en hög proteinhalt viktigast och priset inte har något betydelse är Core Protein ditt bästa val. Vill du istället ha ett mer billigt pulver med lite mindre kalorier och aningen bättre smak kan du med fördel välja Star Nutrition Whey 100.

Test, recension och omdömen!

En mysig hemmakväll med test av proteinpulver är väl helt normalt?

Gillade du artikeln? Dela den gärna på sociala medier via knapparna nedanför!

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!