Att använda sig av jordnötssmör är inte bara mycket gott utan kan även vara ett smidigt sätt att snabbt få i sig mycket och bra näring. Många undrar om jordnötssmör är nyttigt eller inte, svaret på den frågan kan vara både ja och nej. Är du ute efter att gå ner i vikt är det en dum ide att trycka i sig massa jordnötssmör. Det finns även många billigare sorter i vanliga matbutiker som innehåller mindre bra tillsatser. (Hört talas om Skippy jordnötssmör?).

Tabell över nyttiga och bra produkter

Köper du produkten från en kosttillskottsbutik eller hälsobutik kan du räkna med att det är av hög kvalitet. Ofta är det ekologiskt jordnötssmör utan tillsatser. Priset är såklart högre än billiga sorter i matbutiker, men det är alltid värt att ge kroppen bra näring. I tabellen nedanför har jag sammanställt utbudet av vad jag anser vara de bästa och mest prisvärda produkterna på marknaden.

Kung markatta jordnötssmör
Bästa produkten 2016.
Bästa jordnötssmöret.Vill du ha en riktigt nyttig och billig produkt är detta ditt förstahandsval. Innehåller endast ekologiskt odlade jordnötter och är KRAV märkt. Läs mer och köp på Svenskt KosttillskottStyckpris: 35:-
Kilopris: 97:-
Innehåll per 100g
Kcal 567
Protein 30g
Fett 41g
Kolhydrater 17g
Kung markatta jordnötssmör - Med salt
Jordnötssmör med tillsatt salt.
Likadan som produkten ovan, fast med tillsatt salt. Läs mer och köp på Svenskt KosttillskottStyckpris: 35:-
Kilopris: 97:-
Innehåll per 100g
Kcal 570
Protein 31g
Fett 41g
Kolhydrater 17g
Star Nutrition - Peanut Butter
Jordnötssmör från gymgrossisten.
Billigast. Innehåller endast jordnötter och inga tillsatser. Dock inte ekologisk eller KRAV märkt som Kung markatta. Läs mer och köp på GymgrossistenStyckpris: 79:-
Kilopris: 79:-
Innehåll per 100g
Kcal 615
Protein 28g
Fett 49g
Kolhydrater 12g
Crunchy EKO från Urtekrams
Peanut butter
Detta är det dyraste av alla jag tittat på. Dock är det en kvalitativt ekologisk produkt med 100% jordnötter och endast salt tillsatt. Läs mer och köp på Svenskt KosttillskottStyckpris: 29:-
Kilopris: 126:-
Innehåll per 100g
Kcal 610
Protein 32g
Fett 48g
Kolhydrater 8g
Body Science Peanut Butter
Bodyscience peanut butter.
Innehåller tillsatt palmolja (RSP-certifierad så inte "dåligt"). Läs mer och köp på MMSportsStyckpris: 39:-
Kilopris: 115:-
Innehåll per 100g
Kcal 631
Protein 26g
Fett 51g
Kolhydrater 14g

Är jordnötssmör nyttigt?

Som jag nämnde i början kan svaret vara både ja och nej. Det är ju inte ”nyttigt” att äta mycket av det om man vill gå ner i vikt. Det innehåller mättade fetter vilket har gett det en del oförtjänt kritik. Att äta stora mängder mättat fett är inte bra, men rädslan för mättade fetter är ogrundat hög bland folk. Bara för att ett livsmedel innehåller mättade fetter är det inte automatiskt ”ohälsosamt”. Enligt de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012) bör 25-40% av det totala energiintaget utgöras av fett, varav max 10% mättade fetter.

Jordnötssmörs innehåll av fett per 100 gram är runt 40-50 gram. Det utgörs till cirka 30-40 gram omättade och 10 gram mättade fetter. Alltså är det mycket mindre mättade än omättade fetter. Enligt en artikel från Harvard är rädslan för mättade fetter i jordnötssmör helt ogrundad och de slår fast att det faktiskt är ett mycket nyttigt livsmedel. Anledningen till att det är så nyttigt, förutom dess fettinnehåll, är dess innehåll av fibrer, vitaminer och mineraler.

Onyttiga produkter

Men med detta sagt finns det även mindre nyttiga jordnötssmör. En av de populäraste produkterna är väl ”Skippy” som finns att köpa i vanliga mataffärer. Denna och liknande produkter har ofta flera dåliga tillsatser, till exempel härdat fett.

Recept med jordnötssmör

Smörgås med jordnötssmör och sylt

Livsmedlet är väldigt populärt i USA, ”Peanut butter and jelly sandwich” är en klassisk smörgås där. Det är som det låter en smörgås med jordnötssmör och sylt. Jag äter det själv ibland under perioder när jag vill få i mig mycket kalorier. Det är faktiskt riktigt gott och jag förstår dess popularitet. Jag brukar använda hallonsylt, men även jordgubbssylt är gott. Jag brukar även grunda med vanligt smör så det blir riktigt fett och gott.

Hemmagjorda snickers

Ett annat supergott recept är hemmagjorda snickers eller jordnötssmörkakor om man vill kalla dem det. Dessa gjorde vi ofta när jag var liten, farligt goda. Dessa bars går lätt att variera med olika ingredienser, men receptet nedanför är en bra grund.

Ingredienser

 • 350 gram jordnötssmör
 • 1 dl strösocker
 • 2 dl ljus sirap
 • 1 l cornflakes flingor
 • 1 dl Kokos
 • 300 gram choklad

Gör så här:

 1. Klä en plåt med bakplåtspapper.
 2. Blanda ner jordnötssmöret, sirapen och sockret i en kastrull. Ha svag värme och låt det nästan koka upp, rör om då och då.
 3. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt flingorna (krossade) och kokosen.
 4. Häll ut och fördela smeten på bakplåten så det blir en tjock kaka.
 5. Smält chokladen i en kastrull och häll över smeten.
 6. Vänta tills det svalnat helt, ställ in det i kylen så går det snabbare.
 7. Skär upp kakan i fyrkantiga små bitar.Recept med kladdkaka
 8. Ät och njut!

OBS – Kaloribomb!

Man kan även göra julgodis med jordnötssmör eller varför inte kladdkaka.

Övriga användningsområden

Det vanligaste är kanske att ha det på en smörgås eller i hemmagjort godis som jordnötssmörkakor. Men det finns även andra smarta användningsområden. Att använda jordnötssmör vid träning är ett enkelt och snabbt sätt att få i sig mycket kalorier och protein. Det är perfekt att ha med en burk och äta några skedar efter ett hårt träningspass om man vet att det dröjer innan man kan få i sig rejält med riktigt mat. Är man på diet är det dock inget att föredra då det som sagt innehåller väldigt mycket kalorier.

Gillade du artikeln? Dela den gärna på sociala medier via knapparna nedanför!

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!