Senast uppdaterad 8 aug. 2019

MCT olja är lite av en magisk produkt. Det är ett fett som tas upp lika snabbt som glukos. Detta är perfekt för dig som kämpar med viktnedgång och vill äta mindre kolhydrater.

Man kan med fördel använda MCT olja innan ett träningspass för att få i sig dubbelt så mycket energi som druvsocker men ändå lika snabbt. Du är inte heller beroende av dina glykogendepåer och får inget stort insulinpåslag.

Bästa MCT olja – Jämförelser

I tabellen nedanför har jag sammanställt de mest prisvärda, populära och bästa MCT oljorna som finns i kosttillskottbutiker.

Mutant Core Series MCT Oil
En bra olja från Mutant.
En mycket prisvärd MCT Olja från Mutant! Innehåller 100% fraktionerad kokosolja.Läs mer och köp på Gymgrossisten!
Cocosa MCT-Oil
MCT olja från Soma Nordic
En lite dyrare olja från Norska Soma Nordic.Läs mer och köp på Svenskt Kosttillskott!
Pure MCT oil
Den billigaste MCT oljan just nu.
Pure MCT oil har förhållandet 60% kapryl och 40% kaprinsyra. Utvunnen ur kokosnötsolja.Läs mer och köp på MMSports!
MCT olja från PVL
Denna olja kommer från kokosnötsolja.
Denna produkt innehåller 100% MCT fett från fraktionerad kokosolja.Läs mer och köp på Gymgrossisten!

Vad är MCT olja?

MCT står för Medium Chain Triglycerides, vilket på svenska betyder medellånga fettsyror inom gruppen glycerol. MCT olja förekommer främst i kokosnötsolja och palmkärnolja. Den kortare kedjelängden ger MCT dess unika egenskaper, det tas upp lika snabbt av kroppen som glukos men innehåller dubbelt så mycket energi. Detta till skillnad mot längre fettkedjor som går via det lymfatiska systemet.

MCT bryts ner i levern där det främst omvandlas till direkt energi i form av ketoner. Detta innebär att kroppen lättare kommer i ketos och därför är det ett bra val för den som följer en ketogen diet, till exempel LCHF. Ketoner är tillsammans med glukos de ämnen som hjärnan använder som bränsle. Detta gör MCT intressant för äldre och patienter med Alzheimers, då studier har visat att hjärnan är sämre på att använda glukos vid Alzheimers.

Fördelar vid träning

Om man ligger på en hård deff eller äter en ketogen diet är en MCT olja ett perfekt sätt att få i sig mycket energi snabbt. När jag personligen deffar brukar jag äta lite kolhydrater och det märker jag av på så sätt att jag orkar mindre under gympassen. Eftersom MCT inte är beroende av dina glykogendepåer gör det att du kan få en bättre uthållighet. En studie på råttor visade att dessa fick bättre uthållighet med MCT (1).

MCT olja för viktnedgång

Det finns även studier som visar på att fettet kan främja viktnedgång. Detta sker genom att öka förbränningen och mättnadskänslan (2-4). Den ökade förbränningen kan bero på att MCT främjar bildandet av ketoner.

Intag och dosering

MCT olja kan ge biverkningar som magbesvär vid överkonsumtion. Att ta cirka 10-15 gram per gång är lagom, en matsked är ca 14 gram. Tänk på att det är en olja så 14 gram innehåller hela 126 kcal. Antingen kan man ta det till en måltid eller innan ett träningspass för att få extra energi. Undvik att ta mer än 100 gram per dag, detta kommer med stor sannolikhet ge dig någon form av biverkningar. Speciellt i början ska man vara lite försiktig med intaget, sedan varefter kroppen vänjer sig kan man successivt öka.

MCT eller kokosnötsolja?

Kokosnötsolja innehåller ca 10% av de korta MCT fetterna man vill åt i ett tillskott. Därför är det mycket potentare att ta ett tillskott av MCT istället för kokosnötsolja. Dock har kokosnötsolja många andra positiva hälsoeffekter som bör beaktas. Jag kommer skriva ett nytt inlägg om detta framöver.

Referenser

1. Swimming endurance capacity of mice is increased by chronic consumption of medium-chain triglycerides

2. Enhanced thermogenesis and diminished deposition of fat in response to overfeeding with diet containing medium chain triglyceride

3. Physiological effects of medium-chain triglycerides: potential agents in the prevention of obesity

4. Influence of medium-chain and long-chain triacylglycerols on the control of food intake in men

Gillade du artikeln? Dela den gärna på sociala medier via knapparna nedanför!

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!