Något som har blivit mer och mer populärt på senare år är att ta klassiska ”onyttiga” maträtter och försöka göra dem nyttiga. Proteinpannkakor är just en sådan maträtt. Man kan göra proteinpannkakor från grunden med proteinpulver. Ett sådant recept finner du längre ner i artikeln. Men det jag har gjort är att jag köpt en färdig pannkaksmix.
Med en färdig pannkaksmix är det superlätt att göra en proteinpannkaka. Det enda du behöver är självaste pulvret, vatten och en stekpanna med smör/fett (har du en teflonpanna kan du ju eventuellt skippa smöret). Den färdiga pannkaksmix jag använde är från Svenskt Kosttillskotts Core-serie.
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt Kosttillskott!
Så här enkelt gör du goda proteinpannkakor
Jag använde mig av det recept som står på förpackningen fast gjorde dubbel sats.
Först häller du det färdiga pulvret i en bunke. Jag gjorde dubbel sats och hällde i 2 dl pulver (100 gram). | |
Häll i 2 dl vatten. | |
Vispa detta till en jämn smet. | |
Häll i ytterligare 1 dl vatten. | |
Vispa återigen detta till en jämn och fin smet. | |
Fräs upp smör i en stekpanna. | |
Häll ut smeten i valfria storlekar. Jag tyckte det var enklare att hantera pannkakorna när jag gjorde dem lite mindre. Denna smet är lite trögare än vanlig pannkakssmet, så ett tips är att använda en slickepott för att få ut allt ur bunken. | |
Vänd en gång. Har du bra värme på stekpannan räcker det med bara nån minut per sida. Jag gjorde sedan en omgång till med resterande smet. Totalt blev det 9 stycken proteinpannkakor. | |
Sådär, färdiga! Bara att äta och njuta. Proteinpannkakor, precis som vanliga, avnjutes bäst med någon form av sylt. Jag använde en lågkalorijordgubbssylt. |
Den stora frågan är sen, hur goda är dessa proteinpannkakor? Svar, de smakar bra, men inte som riktiga pannkakor tyvärr. Men det kan man inte förvänta sig direkt heller. Dock så är ju dessa pannkakor fulla med protein och mindre kalorier. Om du även använder dig av lågkalorisylt som jag gjorde funkar det bra att äta under deff.
Näringsinnehåll
Näringsinnehållet för dessa pannkakor blir följande:
- 100 g pannkaksmix = 386 kcal
- 20 g smör = 140 kcal
- Totalt 526 kcal och 40 g protein
Det blev 9 stycken mellanstora, så varje pannkaka innehåller cirka 58 kcal och 4,5 g protein. Inte så illa! Lätt att ha med sig som lunch eller mellanmål.
Recept: proteinrika pannkakor med proteinpulver
Vill man inte köpa en färdig proteinpannkaksmix kan man göra det själv med hjälp av ett proteinpulver, till exempel Core Whey Protein.
Receptet nedan är på en banan&choklad proteinpannkaka och kommer från matbloggen devote.se/foodporn
Ingredienser
- 1 äggvita
- 1 msk kvarg/yogurt
- ½ mosad banan
- ¾ dl chokladproteinpulver
- 2 msk havregryn
- 1 krm bakpulver
- 1 msk kakao
- ½ msk mjölk
Blanda samman alla ingredienser och stek i en stekpanna. Färdigt!
Receptet nedanför är på ”vanliga” proteinpannkakor från Styrkelabbet.
Ingredienser
- 6 dl mjölk
- 3 st ägg
- 1,5 dl vetemjöl
- 1,5 dl Whey-80 med chokladsmak
- 1 tsk kakao
Blanda samman proteinpulver, vetemjöl och hälften av mjölken i en bunke. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och vispa till en fin smet. Stek i en stekpanna, klart!
Vad har du för erfarenheter och recept på proteinpannkakor? Kommentera gärna och dela på sociala medier via knapparna nedanför!