Vitamin B12 är ett vattenlösligt vitamin som även går under namnet Kobalamin. Äter man en varierad kost får man lätt i sig det dagliga behovet, men för vissa grupper finns det risk för brist och vitamin B12 tabletter kan då vara en bra och enkel lösning.

Hur fungerar det?

Det används främst i kroppen för att producera röda blodkroppar. Det är även inblandat i nervsystemets funktion. Att ha brist på det kan vara dödligt. På 1800 talet, innan man visste vad vitamin B12 var, lärde man sig att rå lever var ett bra botemedel mot brist. Först 1948 kunde man isolera B12, vilken för övrigt är den mest komplexa vitamin som finns.

Vem behöver vitamin B12 tabletter?

Detta vitamin måste tillföras via kosten. Det är vanligt förekommande i animaliska livsmedel såsom kött, lever, fisk, mjölk, och ägg. Detta innebär att vegetarianer och veganer riskerar att få brist på vitaminet. Det finns särskilda livsmedel berikade med B12 men ett annat enkelt sätt att få i sig det är via kosttillskott. Då kan man äta som man vill utan att riskera ett underskott.

Även äldre personer riskerar brist, men det beror främst på att graden av upptag minskar med åldern. Brist på vitamin B12 är allra vanligast förekommande hos just veganer och äldre.

Tabletter från kosttillskottshandeln

Vitamin B12 tabletter finns att köpa på apoteket, men som med dom flesta produkter där är det ganska dyrt. Att köpa via en kosttillskottsbutik är alltid billigare.

Solgar Vitamin B12 tillskott

Dom billigaste och bästa B12 tabletterna just nu är från Solgar och finns att köpa på Svenskt Kosttillskott. Varje kapsel är på hela 1000 mikrogram (1 milligram). Du får hundra kapslar för endast 149:-.

De bästa b12 tabletterna!

Ett mycket prisvärt tillskott från Solgar.

Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt Kosttillskott!

Healthwell tabletter

På Svenskt Kosttillskotts eget märke Healtwell finns det ett annat billigt B12 tillskott i tablettform. 100 tabletter med 500 mikrogram kostar 79:-

B12 vitamin till lågt pris

Tabletter med 500 mikrogram B12

Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt Kosttillskott!

Vitamin B12 brist

Brist på B12 kallas också kobalaminbrist och är orsakat av antingen ett för litet intag via kosten eller en för dålig förmåga att ta upp vitaminet. Vitaminet lagras i levern och vuxna människor klarar sig länge utan det innan symptom uppstår. Dock drabbas foster och spädbarn väldigt snabbt varför bröstmjölk är viktigt.

Symptom vid brist är svår trötthet, retlighet, sämre kontroll över den egna kroppen, psykoser och depression. Behandling av brist sker ofta först via intravenösa tillskott under dom första dagarna. Sedan brukar vanliga kosttillskott som B12 tabletter användas.

Gillade du artikeln? Dela den gärna på sociala medier via knapparna nedanför!

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!