Att timea sina måltider innan ett gympass kan ge dig en extra boost i träningen och resultaten. Jag personligen har periodvis varit väldigt strikt med vad och när jag ska äta innan styrketräning. Med det sagt är det inte hela världen om man drar ut på tiderna åt något håll.

Det är mer ett sätt att optimera för någon procents extra resultat. Tycker du att det är tråkigt och svårt att tänka på hur du ska äta innan styrketräning behöver du inte lägga så stor vikt vid det. Men är du riktigt seriös med din träning och vill maximera resultaten kan det vara värt att ha i åtanke.

Vad ska man äta innan träning?

Som sagt så handlar det inte bara om vad man ska äta innan träning utan också när man ska äta det.

Bra mat innan träning

Man kan dela in tidsintervallen man ska äta innan träning i:

  • 2-4 timmar innan träning ett ”stabilt” mål mat
  • 30-60 minuter – protein innan träning

    Aminosyror är perfekt att äta innan träning.

    Att ta EAA innan sitt träningspass är ett mycket bra val. Köp på svenskt kosttillskott.

Det stabila målet 2-4 timmar före gympasset har till syfte att maximera glykogendepåerna och minska hungern. Bra mat innan träning kan exempelvis vara pasta, ris eller potatis med kött till. En klassisk vällagad måltid helt enkelt. Självklart är det som alltid bra med grönsaker till.

Målet 30-60 minuter innan bör för styrketränande individer bestå av protein. Till exempel är en proteindrink innan träning ett bra val. Något som är ännu bättre är aminosyror, EAA eller BCAA. Detta för att maximera proteinsyntesen. Man kan även med fördel inta snabba kolhydrater innan träning, något så enkelt som en bit bröd. Detta för att ge kroppen extra energi under passet.

Träna på morgonen

Något jag personligen börjat gilla mer och mer är att träna på morgonen. Det ger en bra och skön start på dagen. Dina glykogendepåers nivå beror då främst på sista måltiden dagen innan. Därför kan man till exempel äta snabba kolhydrater innan träningen, kombinerat med protein. Man kan då träna inom 30-60 minuter efter denna måltid. Vill man äta en större och stabilare frukost bör man vänta några timmar, som beskrivet ovan under ”bra mat innan träning”.

Anledningen till att man inte ska äta ett ”stabilt” mål mat innan träning är att det tar lång tid för kroppen att bryta ner och blodsockret sjunker. Detta resulterar i att man riskerar att bli trött under passet och inte orkar lika mycket. En annan nackdel är att en stor del av allt blod är koncentrerat kring buken och mindre blod kan komma ut till musklerna.

Proteinpulver innan eller efter träning?

Om du funderar på om du ska ta proteinpulver innan eller efter träning så är svaret: Både och! Det är viktigt med protein innan träning men även efter. Något man kan göra är att ta en smoothie innan träning, då ska den vara baserad på protein och snabba kolhydrater. Men en proteindrink innan träning räcker gott och väl.

Sammanfattning – äta innan träning

Ät ett stabilt mål mat 2-4 timmar innan ditt gympass. 30-60 minuter innan träning ta protein och eventuellt snabba kolhydrater. På detta sätt kan du öka dina resultat på gymmet med någon %.

Jag kommer i ett senare inlägg ta upp det viktigaste angående att äta efter träning.

Referenser

Effect of meal frequency and timing on physical performance.

Kostpolicy och kostrekommendationer för elitidrottare. Sveriges Olympiska Kommitté (2000).

Gillade du artikeln? Dela den gärna på sociala medier via knapparna nedanför!

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!