Jag har i sommar testat ett proteinpulver från Holistic med vaniljsmak. Det är ett proteinpulver utan sötningsmedel och det var också lite därför jag ville testa det. Det finns en ”marknad” för just proteinpulver utan sötningsmedel och jag var nyfiken och ville ta reda på hur goda de är jämfört med vanliga proteinpulver.

Varför vill man ha ett proteinpulver utan sötningsmedel?

Ett proteinpulver utan sötningsmedel!

I stort sett alla vanliga proteinpulver på marknaden idag innehåller någon form av sötningsmedel för att göra de så goda som möjligt.

Det har länge varit en debatt huruvida kemiska sötningsmedel som aspartam och liknande är farliga/dåliga för hälsan eller ej. Detta är den främsta anledningen till att det efterfrågas just proteinpulver utan kemiska sötningsmedel.

Det är som sagt en debatt kring frågan och det finns idag inga klara bevis för det ena eller andra. Trots vissa alarmerande (och ofta överdrivna) varningar i media finns det inget som pekar på att dessa sötningsmedel skulle vara direkt ohälsosamma. I avseendet att man inte får i sig massa extra kalorier och riskerar fetma med till exempel lightläsk gör dem däremot mer hälsosamma.

De studier som finns berör främst tidintervall på 1-2 år och vissa är rädda för negativa biverkningar längre fram i livet. Detta är något man i dagsläget inte undersökt men samtidigt kan man fråga sig hur rimligt det skulle vara.

Hur som helst så är sötningsmedelsdebatten en separat fråga jag inte kommer gå djupare in på här med forskning och studier. Min personliga uppfattning är att det inte är farligt, men att man gärna kan undvika det i större mängder och allt för ofta.

Holistic proteinpulver – Test och recension

Holistic proteinpulver test

Den smak jag testade från Holistic’s vassleprotein var vanilj. Då många vanliga proteinpulver smakar riktigt gott hade jag inte jättehöga förväntningar på ett utan sötningsmedel.

Tyvärr så besannades också mina förväntningar och detta var inte något gott proteinpulver alls.

Anvisningarna på påsen var ungefär som vanligt, att man ska blanda 30 gram pulver med 2-3 dl vatten. Jag blandade först 30 g med 2,4 dl vatten. Det blev inte så gott och smakade ganska vattnigt och smaklöst. Det var knappt så man kände någon vaniljsmak alls.

Med vissa proteinpulver krävs det nästan att man minskar mängden vatten för att det ska bli mer smak och fylligare, så jag tänkte även ge detta ett försök. Jag blandade då 30 g med endast 1,5 dl vatten. Tyvärr blev det knappt godare alls och smakade ungefär likadant, det vill säga vattnigt, smaklöst och inte alls vanilj.

Så jag får tyvärr ge Holistic proteinpulver ett svagt betyg. Om jag ska försöka sätta någon siffra på det jämfört med andra proteinpulver så kanske en 2/5. Men det var väl ganska väntat egentligen då det lär vara extremt svårt att stå upp mot andra pulver med sötningsmedel.

OBS: Jag måste dock tillägga att det var absolut inte ”äckligt” eller svårt att dricka, det vara bara väldigt tråkigt och smaklöst. Så är du ute efter ett proteinpulver utan sötningsmedel så är ju detta ändå ett bra alternativ och såvitt jag vet ett av alternativ! Och som sagt så är det ju svårt (eller kanske omöjligt) för ett pulver utan sötningsmedel att konkurrera med ett med, i fråga om smakupplevelse.

Sett till protein och kalorimängd har det normala värden jämförbart med ett vanligt pulver av vassleprotein. Dock så är priset mycket högre, upp till 2-3 gånger mer. Som brukligt är det billigare om man köper i storpack.

Läs mer och köp på Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten eller MMSports!

Spana gärna in min nya uppdaterade artikel med de bästa proteinpulvren enligt mig!

Gillade du artikeln? Dela den gärna på sociala medier via knapparna nedanför!

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!