Ett av de senaste kosttillskotten jag testat är guarana pulver. Det är ett effektivt tillskott som piggar upp och förbättrar ens fokus. Det pulver jag testat i denna artikel och kan rekommendera är guarana från Go For Life.

Vad är Guarana?

Frukten

Så här ser själva frukten ut.

Det är en växt (Paullinia cupana) som kommer från Amazonas i Sydamerika och den är extra vanlig i Brasilien. Guaranaväxten har stora blad och blommor, men det är frukten som är mest intressant för oss.

Frukten innehåller väldigt mycket koffein, upp till 5-6 viktprocent. Detta kan jämföras med en kaffeböna som har cirka 1-2 % koffein.

Som sagt kommer växten från Sydamerika och guarana extrakt är således extra vanligt där. Det är en populär ingrediens i läsk och energidrycker i bland annat Brasilien. Till exempel säljs det mer ”guaranaläsker” än Coca Cola i Brasilien.

I Sverige är guarana däremot väldigt ovanligt och det går knappt att hitta drycker med guarana extrakt.

Uppiggande effekter

Eftersom extraktet innehåller mycket koffein är det bra som stimulant och uppiggande medel. Det sägs att indianstammar förr i tiden åt guarana innan de gav sig ut på jakt. Dock innehåller det mer ämnen än bara rent koffein, varför det, i alla fall i teorin, skiljer sig från t.ex. rena koffeintabletter. De aktiva ämnena i guarana pulver är: Koffein, Teofyllin, Tanniner och Teobromin.

Som sagt så används guarana extrakt ofta i energidrycker men även PWO:er. Ett annat område där det är populärt är i bantningspiller och fettförbränningstabletter.

Forskning och studier

Det finns inte så mycket studier på frukten och vissa är endast gjorda på råttor. I de studier som finns har det ofta visats på positiva resultat och effekter, men troligtvis kan det ofta bero på främst koffeininnehållet.

Så frågan man bör ställa sig är om guarana pulver har några positiva effekter, bortsett från de av koffeinet. Koffein är ett ämne som har mycket forskning bakom sig med bevisade effekter för vakenhet, fokus med mera (läs mer om koffeinets effekter här). Även om guarana nu inte skulle tillföra något ”extra” så är det, precis som rent koffein, ett riktigt potent och effektivt tillskott.

Dock hittade jag en studie där man såg effekter av guarana i låga doser, vilket borde eliminera inverkan av koffeinet:

Given the low caffeine content (9 mg) of this dose of guarana extract, the effects are unlikely to be attributable to its caffeine content (1)

Test och recension!

Guarana

Detta är pulvret jag använt.

Det är som sagt svårt att veta exakt om pulvret i sig ger någon extra effekt utöver den från koffeinet. Så det bästa man kan göra är helt enkelt att testa det själv, precis som jag gjort. Mitt riktmärke när jag ska ta detta pulver är koffeininnehållet. Det pulver jag använt och testat är från Go For Life och innehåller 3,5 gram koffein per 100 gram. Det innebär att 1 gram guarana pulver innehåller 35 mg koffein och 3 gram pulver är då ungefär lika mycket som en ”vanlig” kopp kaffe.

Klicka här för att läsa mer och köpa det pulver från Go For Life jag testat och rekommenderar!

Något som gjorde mig lite fundersam var doseringsanvisningarna på påsen: The recommended daily dosage is 500-1000 mg and never above 2000 mg. De menar alltså att man aldrig ska ta mer än 2 gram pulver. Varför då undrar jag? När det kommer till produkter med koffein sätts ofta rekommenderat intag på en låg nivå, men 2 gram pulver innehåller ju endast 70 mg koffein. Det är mindre än en liten Red Bull (80 mg) och mycket mindre än en normal kopp kaffe (100 mg). Antingen har de någon annan anledning att sätta gränsen där eller så är det bara en ogenomtänkt doseringsanvisning, för sådana ser man ibland. Hur som helst brydde jag mig inte om detta utan tog 8 gram första gången och 10 gram en annan gång.

Första gången när jag tog 8 gram kände jag helt klart av koffeinet, vilket det var 280 mg av. Det kändes lite som om att det hade varit mer rent koffein än det var. Jag tyckte mig även känna en annan nyans av lite extra fokus/alerthet, men det är såklart svårt att säga exakt. Precis som när jag testar PWO så är det svårt att avgöra de små skillnaderna olika produkter emellan. Det beror ju också på ens dagsform med mera. Men hur som helst tyckte jag guarana pulvret gav en bra effekt, minst lika bra om inte bättre än t.ex. rena koffeintabletter. Jag har även testat med 10 gram pulver vilket såklart gav en stark effekt. Men även med endast 3 gram pulver kände jag av det.

Man kan blanda guarana pulver med EAA

Den största nackdelen med guarana pulver är nog smaken. Första gångerna blandade jag pulvret med endast vatten. Det gick att få ner men det var verkligen inte gott. För att komma runt detta testade jag att blanda det i mina aminosyror (EAA) jag drack innan ett gympass. Då blandade jag 10 gram guaranapulver med 12 gram EAA och 3 dl vatten. Det smakade bättre men fortfarande lite jobbigt att dricka. En annan gång gjorde jag samma blandning fast med 3 gram guarana, då smakade det helt ok. Jag tror det bästa man kan göra är att blanda sitt guarana pulver med någon läsk, saft eller liknande, det kan nog ta bort smaken mer.

En annan nackdel, om man ser till koffeinhalten, är priset. Är du endast ute efter rent koffein kan du köpa koffeintabletter till ca 10 gånger lägre pris. Dock innehåller ju guarana mycket mer än bara rent koffein, varför jämförelsen inte är direkt rättvis.

Sammanfattning och omdöme

Guarana pulver innehåller mycket koffein och ger en bra uppiggande effekt. Effekten känns aningen annorlunda jämfört med rent koffein och man skulle kanske kunna se det som en egen PWO. Det finns några mindre studier som visar positiva effekter, främst från koffeinet, men en studie visar också på effekter utöver det. Största nackdelen är att det smakar ganska dåligt rent och man bör därför se till att blanda det med någon god, gärna söt, dryck.

Mitt sammanfattande omdöme väger över till aningen positivt. Det är ett kul tillskott man kan testa om man gillar uppiggande ämnen och produkter som PWO:er och liknande. Gör man inte det klarar man sig bra utan och kan lägga pengarna på något annat kul kosttillskott istället. Men om du som jag gillar produkter med ”stim” och fokus är guarana väl värt att testa nån gång!

Klicka här för att läsa mer och köpa det pulver från Go For Life jag testat och rekommenderar!

Bodystore har också några produkter i sitt sortiment, klicka här för att spana in dem!

Referenser

  1. Improved cognitive performance in human volunteers following administration of guarana (Paullinia cupana) extract: comparison and interaction with Panax ginseng – Pharmacol Biochem Behav. 2004 Nov;79(3):401-11

Gillade du artikeln? Dela den gärna på sociala medier via knapparna nedanför!

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!