Jag skrev nyligen om algen och superfooden Spirulina och i detta inlägg tänkte jag testa, recensera och skriva om en annan supernyttig alg som heter Chlorella.

Vad är Chlorella?

Chlorella pulver

Så här ser själva pulvret ut.

Det är som sagt en alg precis som det större ”syskonet” Spirulina. Det finns många likheter mellan dessa två blågröna alger, de har ett fantastiskt näringsinnehåll och verkar även kunna ha flera hälsofrämjande effekter.

De största skillnaderna är att Chlorella är mycket mindre samt har en hårdare cellvägg. Detta är dock inget man känner av eller kan se med blotta ögat.

Det pulver jag testat i denna artikel och som jag anser vara ett av de bästa är från Health Well och du kan köpa det på Svensk Hälsokost eller Svenskt Kosttillskott.

Näringsinnehåll

Som sagt så har Chlorella ett fantastiskt bra innehåll och näringsvärde. Det Chlorella pulver man kan köpa i butiker har runt 55-60% protein och runt 10% fetter. Proteinet är fullvärdigt, vilket betyder att det innehåller alla de essentiella aminosyrorna.

Fettet är också riktigt nyttigt eftersom det består av de fleromättade fettsyrorna omega 3. Två av fettsyrorna i omega 3 (DHA och EPA) är väldigt viktiga för människokroppen och finns i stort sett endast i fet fisk och alger (som t.ex. Chlorella och Spirulina). Därför kan dessa alger vara en bra alternativ källa till omega 3 för en vegetarian eller vegan som inte äter fisk.

Utöver dessa makronutrienter innehåller algen massa nyttiga vitaminer och mineraler. Extra mycket innehåller den av: Vitamin A, Vitamin B, järn, magnesium och zink.

Positiva hälsoeffekter

Precis som när det kommer till den liknande algen Spirulina så finns det en del forskning och studier gjorda på Chlorella. Flera av dessa studier uppvisar också positiva resultat och effekter men ibland är de endast gjorda på råttor eller har andra brister.

Ett område där det finns påstådda hälsoeffekter är kring viktnedgång, metabolism med mera. En studie visade att Chlorella pulver minskade kroppsfett, kolesterol och blodsockernivåer (1). En annan studie, på möss och råttor, visade att algen kan skydda mot sjukdomar orsakade av fetma och övervikt (2).

Det verkar också som att Chlorella kan stärka immunsystemet och hålla dig friskare. I en studie på människor från 2012 såg man en klar förbättring på immunsystemet med bland annat ökad aktivitet av kroppens NK-celler (3). Det verkar också som att algen kan skydda mot tungmetaller och följande åkommor. En studie på råttor visade att Chlorella skyddade mot tungmetallen kadmium (Cd) (4). En annan studie på möss visade liknande effekter när det handlade om tungmetallen bly (Pb) (5).

Som sagt är vissa av dessa studier endast gjorda på råttor och möss och man kan inte bekräfta resultaten helt. Men det verkar ändå finnas vissa belägg för att Chlorella är en alg med positiva och hälsosamma effekter. Även om det inte hade funnits några extra hälsosamma effekter av algen kan det fantastiska näringsvärdet i sig vara en anledning att konsumera den!

Bästa köp online

Det smidigaste och billigaste sättet att köpa Chlorella på är att göra det online. Precis som med Spirulina har denna alg haft ett lite dåligt rykte förr i tiden angående att den kan vara förorenad. I sådana fall har det handlat om Chlorella som producerats i en dålig miljö utan kontroll.

Bästa köp online är från Healthwell!

Det kan säkert finnas sämre pulver av låg kvalité på den svenska marknaden idag, men väljer man ett pulver från en större tillverkare och butik är det i sig en säkerhet. Man bör också se till att produkten är tillverkad efter GMP och HACCP standard. Det pulver jag personligen har använt och testat nedanför är Chlorella EKO från Svenskt Kosttillskott/Svensk Hälsokosts eget märke Healthwell.

Klicka här för att läsa mer och köpa det pulver från Healthwell jag rekommenderar!

Du kan även spana in hela utbudet hos: Bodystore eller Gymgrossisten.

Det vanligaste (och billigaste) är att köpa det som pulver, men du kan också köpa Chlorella tabletter eller kapslar. Dock är priset mer än dubbelt så dyrt då.

Test och recension av Healthwells pulver

Det pulver jag använt är som sagt av märket Healthwell. Mitt omdöme är positivt, det är ett av de mest prisvärda pulvren på svenska marknaden och det kommer från en stor och populär tillverkare. Att recensera smak och liknande faktorer är svårt då man inte dricker det rent utan blandar det i olika smoothies eller drinkar (det är inte så värst gott att dricka rent…) Så mitt omdöme baserar sig främst på pris och kvalité/kontroll. Jag personligen skulle inte vilja köpa ett överdrivet billigt chlorellapulver från en okänd liten tillverkare.

Chlorella Recept

Recept med Chlorella

Så här ser den färdiga smoothien ut.

Som sagt så är Chlorella (precis som Spirulina) inte så värst gott att dricka rent, endast utblandat med vatten. Därför är det trevligt att blanda algen i olika smoothies eller drinkar. Tack vare ytterligare frukter och ingredienser kan drinken bli ännu nyttigare. Nedanför är ett recept jag själv använt mig av:

  • 2 dl havremjölk
  • 1 banan
  • 100 g hallon
  • 20 g honung (blomsterhonung)
  • 7 g chlorella (ca 2 tsk)

Blanda allt i en mixer och servera! Det blir en söt och god hälsosmoothie.

Dosering och intag

En normal Chlorella dosering brukar anges till ca 2-3 gram upp till 10 gram per dag. En tesked är ungefär 3-4 gram. När man är ovan vid algen kan man äta lite mindre för att sedan successivt öka intaget. Det finns inga biverkningar eller bieffekter såvitt jag vet, men äter man mycket mer än 10 gram per dag har jag hört att man kan få lite magproblem.

Referenser

  1. Nutrigenomic studies of effects of C¹ on subjects with high-risk factors for lifestyle-related disease – J Med Food. 2008 Sep;11(3):395-404. doi: 10.1089/jmf.2006.0180
  2. Beneficial effects of C. on glucose and lipid metabolism in obese rodents on a high-fat diet – Obes Res Clin Pract. 2013 Mar-Apr;7(2):e95-e105. doi: 10.1016/j.orcp.2013.01.002
  3. Beneficial immunostimulatory effect of short-term C. supplementation: enhancement of natural killer cell activity and early inflammatory response (randomized, double-blinded, placebo-controlled trial) – Nutr J. 2012 Jul 31;11:53. doi: 10.1186/1475-2891-11-53
  4. Effect of C. intake on Cadmium metabolism in rats – Nutr Res Pract. 2009 Spring;3(1):15-22. doi: 10.4162/nrp.2009.3.1.15. Epub 2009 Mar 31
  5. Protective effects of C. vulgaris in lead-exposed mice infected with Listeria monocytogenes – Int Immunopharmacol. 2003 Jun;3(6):889-900

¹Chlorella är förkortat till ”C.” i referenserna.

Gillade du artikeln? Dela den gärna på sociala medier via knapparna nedanför!

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!