En gainer är främst avsedd att intas efter ett träningspass i syfte att snabbt få i sig en stor mängd kalorier. Produkten passar bäst till folk som styrketränar hårt och vill gå upp i vikt.

Jämförelser av olika Gainer

Att jämföra olika gainers sinsemellan kan vara ganska svårt. Att till exempel bara titta på pris/kg kan bli väldigt missvisande då vissa produkter innehåller mindre än 15 gram protein per 100 gram och vissa över 40. Det är nämligen just protein som är det som kostar mest i en gainer. Således skulle ett företag kunna skapa en produkt som består av väldigt lite protein och mycket kolhydrater. Priset per kilo skulle då bli väldigt lågt men effekten för dig som tränande individ skulle inte vara alls lika bra som en dyrare gainer med mer protein.

När jag har jämfört olika produkter har jag valt att använda mig av kilopriset i kombination med proteinmängden per 100 gram. Jag har helt enkelt tagit priset per kilo för produkten och delat med mängden protein/100 g. Detta kan man kalla för ett kilopris-proteinhalt-index. Således är ett lägre index ”bättre” och det är på detta sätt jag har rangordnat alla produkter. Det finns gainers som kostar långt över 200 kronor per kilo, ofta är proteinhalten lite högre då, men jag anser inte att det skulle vara värt pengarna. Självklart kan man testa nya och dyrare produkter ibland om man känner att man har råd. Men rent generellt anser jag att man bör lägga sina pengar på ett så billigt och effektivt kosttillskott som möjligt och sedan lägga resten av sin kostbudget på vanlig mat.

SmartSupps MASS GAINER
SmartSupps MASS GAINER
Den billigaste gainern på marknaden just nu kommer från SmartSupps. Säljs i 6 kg förpackning.Läs mer knapp
399:- styck
66,50:- per kilo
Innehåll per 100 gram
kcal 385
protein 23,5
kolhydrater 67
fett 2,5
Pro Nutrition Gigant Pro Mass
Pro Nutrition Gigant Pro Mass Gainer
En gainer från Pro Nutrition med relativt högt proteininnehåll.Läs mer knapp
599:- styck
120:- per kilo
Innehåll per 100 gram
kcal 373
protein 34
kolhydrater 51
fett 3,4
Self Omninutrition New Active Whey Gainer
Self Omninutrition New Active Whey Gainer
En Gainer från Self Omninutrition. Säljs i 4 kilos förpackning.Läs mer knapp
429:- styck
107:- per kilo
Innehåll per 100 gram
kcal 420
protein 30
kolhydrater 60
fett 7
Core Gainer
core gainer
En prisvärd gainer från Svenskt Kosttillskotts egen serie core. Finns i flera goda smaker. Nackdelen är det lägre proteininnehållet.Läs mer knapp
379:- styck
94,75:- per kilo
Innehåll per 100 gram
kcal 398
protein 21,5
kolhydrater 63,3
fett 6
Body Science Gainer
Body Science Gainer
En prisvärd gainer från Body Science.Läs mer knapp
135:- styck
90:- per kilo
Innehåll per 100 gram
kcal 390
protein 25
kolhydrater 63
fett 3,7

Vad innehåller en gainer?

Innehållet är i stort sett alltid snabba kolhydrater (oftast maltodextrin) och proteinpulver (vassle). Vissa gainer innehåller även lite fett, kreatin och andra ämnen som är intressanta för folk som vill gå upp i vikt. Vill du ta en gainer som mellanmål bör du vara medveten om att den kommer generera ett stort insulinpåslag.

Fördelar med en gainer

Gainer är bra för att gå upp i vikt snabbt.

Har du svårt att få i dig tillräckligt med mat kan en gainer vara ett alternativ.

En gainer är helt enkelt ett snabbt och lätt sätt att få i sig mycket kalorier och protein. Om du deffar eller har väldigt lätt för att gå upp i vikt rekommenderar jag dig inte att använda en gainer. Men för personer som har svårt att gå upp i vikt och vill lägga på sig mer muskelmassa är det ett smidigt sätt att få i sig en stor mängd kalorier och protein efter ett träningspass. Den optimala målgruppen enligt mig är smala personer som har svårt att gå upp i vikt och precis har börjat träna. För dom kan jag verkligen rekommendera en gainer, annars anser jag att ”vanlig” mat är att föredra. Det är godare också.

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!