Jag har de senaste veckorna dagligen testat tillskottet Burn X5 från svenskt kosttillskott. Jag kommer i detta inlägg skriva om produkten, granska innehållet och se vad forskning och studier säger samt dela med mig av mitt resultat och sammanfattande omdöme.

Burn X5 – Vad är det?

Burn X5 är så kallade fettförbränningstabletter eller bantningspiller. Dessa namn har en väldigt negativ klang i mångas öron. Man tänker på lurendrejerier, bluff och allmänt överdrivna reklamer och kampanjer. Jag har tänkt skriva en mer ingående artikel i ämnet framöver så jag kommer inte gå in på det mycket mer i detalj. Men enkelt sagt är allt inte svart eller vitt.

Jag är ingen stor förespråkare av fettförbränningstabletter, men att de skulle vara helt verkningslösa är falskt. Vissa tabletter kan definitivt ha den effekt de påstår, sen är det en mycket lukrativ nisch och många utnyttjar detta för att luras med mera.

För att gå tillbaka till Burn X5 så är den påstådda effekten av tabletterna:

 • Ökad fettförbränning
 • Dämpad aptit
 • Ökad prestation och energinivå

Innehåll

Burn X5 fettförbränningstabletter

Självklart är innehållet avgörande för om en fettförbränningstablett fungerar bra eller ej. Burn har funnits på marknaden länge och har bitvis uppdaterats med nya ingredienser.

Den uppdaterade versionen av Burn som säljs idag (X5) innehåller följande:

 • Grönt teextrakt
 • Kaktusextrakt
 • Rhododendrobium
 • Koffein
 • Capsaicin (från chilipeppar)
 • Kolin
 • Hallonketon
 • Krom

Vad säger forskningen, kan Burn X5 verkligen ge resultat?

Forskning visar att Burn X5 kan ge positiv effekt och resultat

Som sagt är det en lukrativ nisch och mycket av reklamen om fettförbränningstabletter och bantningspiller är överdriven. Men för att ta reda på sanningen så får man titta på de specifika ingredienserna och deras effekter på kroppen. Burn X5 är framtagen för att ge så mycket effekt som möjligt och alla ingredienser är utvalda baserat på forskning.

Vissa av ingredienserna, till exempel koffein, har väldigt starkt stöd i forskning och studier. Medan andra ingrediensers effekt är mindre starkt bevisad. Men eftersom det ändå finns en del forskning och mycket pekar åt samma håll kan man nästan med säkerhet säga att ja, Burn X5 fungerar och ger resultat! Men sen är som så ofta frågan med kosttillskott, hur stor är effekten? Troligtvis är den väldigt liten i jämförelse med att äta och träna rätt. Burn X5 kan endast köpas online på Svenskt Kosttillskott.

Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt Kosttillskott!

Forskning och studier

Som jag nämnde finns det en del forskning på ingredienserna i Burn tabletterna.

 • Koffein. Som sagt finns det mycket forskning på koffein och det är tillsatt för att ge mer fokus och vakenhet samt öka ämnesomsättningen/förbränningen. Du kan läsa mer om studier på koffein i min artikel om koffeintabletter.
 • Capsaicin. Är ett ämne som finns i chilipeppar vilket ger den starka smaken och hettan. Capsaicin har två effekter på kroppen, dels höjer det kroppstemperaturen och därigenom ämnesomsättningen samt så dämpar det aptiten (1)(2), (3), (4). Två riktigt bra egenskaper till en fettförbrännare med andra ord.
 • Grönt te. Det finns lite studier som visar på att grönt te och liknande kan höja fettförbränningen i kroppen (5), (6). Men jag ska inte bara presentera studier med positivt resultat, denna studie från 2015 visade inte på någon effekt (7).
 • Rhododendrobium eller dendrobium. Är ett ganska nytt och populärt tillskott inom fettförbränningsområdet. Dendrobium är ett släkte orkidéer som växer i Asien och är en fundamental ört i traditionell kinesisk medicin. Den aktiva ingrediensen är fenyletylamin som ger extra energi i form av pigghet och fokus. Används ofta i Pre Work Out tillskott och kan jämföras lite med koffein. De studier som finns är inte så relaterade till fettförbränningstabletter, men den intresserade kan läsa mer på examine.com.
 • Hallonketoner. Även detta är ett ganska nytt och populärt tillskott. Hallonketoner sägs öka metabolismen och fettförbränningen, men det finns inte mycket eller pålitlig forskning ännu. De studier som finns är ej gjorda på människor men visar dock på vissa positiva resultat (8), (9), (10).
 • Kolin. Är ett ämne som kan öka fettomsättning och hjälpa till vid viktnedgång (11). Det har även flera andra positiva effekter på människokroppen (12).
 • Krom. Har visat sig kunna inverka positivt på blodsockernivåer och även kunna hjälpa vid diabetes (13), (14), (15). Dock verkar det endast vara vid en brist men får märkbar effekt.

Test och recension

Läs mitt omdöme av dessa bantningspiller

Jag har som sagt testat Burn X5 kapslar i några veckor nu. Första gången tog jag en kapsel (kl 18:00) och efter cirka 10-20 minuter kände jag en ganska stark effekt/rus. Jag kände mig riktigt taggad och fylld av energi, det var som en koffeintablett deluxe.

Sedan började jag med en mer strukturerad dosering och tog 2 tabletter på morgonen och sedan 2 till runt lunch. Någon dag drack jag även en kopp kaffe under dagen, annars inget extra koffein. Jag kände att det vissa dagar var lite för mycket med totalt 4 tabletter, efter jag tagit de 2 tabletterna vid lunch kände jag mig ibland extra varm och nästan svettig. Därför sänkte jag sedan dosen till 2 på morgonen och 1 vid lunch vilket kändes bättre.

(Angående den ”rekommenderade” doseringen (som står på burken) tycker jag den är lite väl konstig och extrem. Varje tablett innehåller 100 mg koffein (plus massa annat såklart). Rekommendationen är att ta 2 kapslar 2-3 gånger dagligen. Det innebär att man kan komma upp i hela 6 kapslar per dag vilket innebär 600 mg koffein. Jag personligen gillar koffein och brukar nog många dagar ligga runt eller över de nivåerna. Men generellt känns det som att rekommenderat intag av koffein (på energidrycker med mera) brukar vara väldigt lågt. För att jämföra rekommenderat intag av Burn X5 är det ekvivalent med 7,5 burkar Red Bull eller nästan 4 stora burkar Monster. Skulle Red Bull rekommendera folk att dricka mer än 7 burkar per dag hade det nog blivit ifrågasatt).

Vad fick jag då för effekt och resultat? Det är riktigt svårt att säga eftersom det, precis som jag nämnt ovan, handlar om små effekter. När det kommer till aptitreglering och hunger ska Burn kapslarna dämpa detta. De första dagarna kände jag mig dock extra hungrig på kvällen innan jag lade mig. Det var som ett starkt sug, magen verkligen skrek efter energi. Jag tror detta berodde på att jag samtidigt som jag började med Burn även började en ganska extrem deff. Jag brukar ofta räkna kalorier vid deff, men nu gör jag inte det och jag tror jag låg väldigt lågt de första dagarna (ca 1600-1800 kcal samt 2 träningspass/dag…).

När jag började äta mer normalt släppte denna intensiva hunger. Min helt subjektiva åsikt och känsla var att kapslarna verkligen satte fart på min fettförbränning/ämnesomsättning och brände bort extra mycket av de få kalorier jag fick i mig. Vilket förklarar att jag upplevde en extra intensiv hunger. Så huruvida min aptit har dämpats är svårt att säga, nu äter jag mer normalt för en deff och känner knappt någon hunger alls, men det brukar jag visserligen sällan göra under deff. Jag har även gått ner i vikt och fettprocent, men det är ju också en naturlig följd av att deffa. Exakt hur stor inverkan Burn X5 haft på min viktnedgång är omöjligt att veta.

En effekt som jag dock är helt säker på (och gillar) är den extra nivå av vakenhet och pigghet. Man blir taggad och fokuserad av tabletterna enligt mig. Därför är det optimalt om man kan ta dem innan ett träningspass. Det kan såklart fungera med vanligt kaffe eller koffeintabletter också, men med Burn X5 får man en starkare och intensivare effekt.

Med ett par andra fettförbränningstabletter, Ripped Hardcore, kände jag ofta att det brände lite i hals och mage. Detta berodde nog på starka kryddor och hände när gelatinhöljet brutits ner i magsäcken. Dessa biverkningar har jag sällan upplevt med Burn vilket är ett plus.

Sammanfattande omdöme

Sammanfattningsvis är detta ett par fettförbränningstabletter som ”typ” håller vad de lovar. Vilket är att de ger en liiiten effekt på fettförbränning och viktnedgång, aptitreglering samt vakenhet och fokus. Allra mest användbara är de nog som en sorts boost för vakenhet och/eller som PWO. Förväntar du dig att gå ner ett kilo i veckan bara genom att ta dem kommer du bli besviken, men vill du få en liten extra kick under diet och deff kanske de är ditt bästa val. Bara det faktum att man köper och använder ett tillskott som främjar viktnedgång gör en extra taggad och motiverad rent psykologiskt, placebo eller ej.

Hur som helst är fettförbränningstabletter och bantningspiller som Burn X5 absolut inget du behöver. Vill du gå ner i vikt är det viktigaste som alltid att sköta kosten på rätt sätt (d.v.s ligga på kaloriunderskott). Sen är även träning, återhämtning och sömn mycket viktigt. Längre ner på listan kan tillskott som Burn X5 hamna, de är inget du behöver eller något som kommer göra stor skillnad. Men de har faktiskt en effekt och kommer troligtvis i längden ge dig i alla fall lite mer positiva resultat. Så vill du ha en liten extra boost och tycker om att testa nya kosttillskott tycker jag Burn X5 kan vara ett bra val, än så länge är det de bästa fettförbränningstabletterna jag testat. Kan även tillägga att det finns en variant utan koffein och stimulantia, för den som inte gillar det.

Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt Kosttillskott!

Gillade du artikeln? Dela den gärna på sociala medier via knapparna nedanför!

Referenser

 1. Capsaicin increases sensation of fullness in energy balance, and decreases desire to eat after dinner in negative energy balance – Appetite. 2014 Jun;77:44-9. doi: 10.1016/j.appet.2014.02.018. Epub 2014 Mar 12
 2. Effect of chili pepper (Capsicum frutescens) ingestion on plasma glucose response and metabolic rate in Thai women – J Med Assoc Thai. 2003 Sep;86(9):854-60
 3. Effects of red pepper on appetite and energy intake – Br J Nutr. 1999 Aug;82(2):115-23
 4. Could capsaicinoids help to support weight management? A systematic review and meta-analysis of energy intake data – Appetite. 2014 Feb;73:183-8. doi: 10.1016/j.appet.2013.11.005. Epub 2013 Nov 15
 5. Catechin- and caffeine-rich teas for control of body weight in humans – Am J Clin Nutr. 2013 Dec;98(6 Suppl):1682S-1693S. doi: 10.3945/ajcn.113.058396. Epub 2013 Oct 30
 6. Fat burners: nutrition supplements that increase fat metabolism – Obes Rev. 2011 Oct;12(10):841-51. doi: 10.1111/j.1467-789X.2011.00908.x
 7. Long-term green tea extract supplementation does not affect fat absorption, resting energy expenditure, and body composition in adults – J Nutr. 2015 May;145(5):864-70. doi: 10.3945/jn.114.207829. Epub 2015 Mar 4
 8. Raspberry ketone increases both lipolysis and fatty acid oxidation in 3T3-L1 adipocytes – Planta Med. 2010 Oct;76(15):1654-8. doi: 10.1055/s-0030-1249860. Epub 2010 Apr 27
 9. Raspberry ketone protects rats fed high-fat diets against nonalcoholic steatohepatitis – J Med Food. 2012 May;15(5):495-503. doi: 10.1089/jmf.2011.1717
 10. Raspberry ketone, a naturally occurring phenolic compound, inhibits adipogenic and lipogenic gene expression in 3T3-L1 adipocytes – Pharm Biol. 2015 Jun;53(6):870-5. doi: 10.3109/13880209.2014.946059. Epub 2014 Nov 28
 11. Effect of choline supplementation on rapid weight loss and biochemical variables among female taekwondo and judo athletes – J Hum Kinet. 2014 Apr 9;40:77-82. doi: 10.2478/hukin-2014-0009. eCollection 2014 Mar 27
 12. Choline: an essential nutrient for public health – Nutr Rev. 2009 Nov;67(11):615-23. doi: 10.1111/j.1753-4887.2009.00246.x
 13. Effect of chromium on glucose and lipid profiles in patients with type 2 diabetes; a meta-analysis review of randomized trials – J Pharm Pharm Sci. 2013;16(1):99-114
 14. Clinical studies on chromium picolinate supplementation in diabetes mellitus–a review – Diabetes Technol Ther. 2006 Dec;8(6):677-87
 15. Chromium, glucose intolerance and diabetes – J Am Coll Nutr. 1998 Dec;17(6):548-55

Gillade du artikeln? Dela den gärna på sociala medier via knapparna nedanför!

——————————————————————

Mitt eget träningsmärke Thunder Fitness:

Som läsare här på Kosttillskottguiden.se erbjuder jag en rabattkod i min webbshop Thunder Fitness. Ange: KOSTTILLSKOTTGUIDEN-SE i kassan så får ni 10% rabatt på köpet!