Risprotein är ett av flera vegetariska alternativ för dig som inte vill använda vassle, biff, ägg eller sojaprotein. Som kosttillskott förekommer det vanligtvis som risproteinpulver.

Vad är risprotein och hur framställs det?

Precis som namnet antyder framställs risprotein ur ris. Risproteinpulver är ett relativt nytt kosttillskott som har mottagits bra av träningsvärlden. Det framställs vanligtvis från brunt råris och processen börjar med att riskornen mals ner. Sedan tillsätts enzymer som bryter ner stärkelsen och kolhydraterna filtreras bort. Produkten av detta torkas och bryts sedan ner till ett färdigt risprotein.

Risproteinpulver som kosttillskott

Eftersom det är en såpass ny produkt finns det inte jättemånga olika sorter att välja på. Priset är även ganska högt, som det ofta är med specialproteinpulver. Vissa risproteinpulver kostar nästan 700:- per kilo vilket är på tok för dyrt, vad det än är för proteinpulver. Men det finns även några billigare varianter att köpa.

Holistic risprotein är riktigt bra.

Holistic risprotein

Holistic risprotein är en mycket populär och ekologisk produkt. Det är väldigt proteinrikt för att vara ett vegetabiliskt proteinpulver, hela 80 gram protein per 100 gram. Det är framställt av ekologiskt råris under en helt kemikaliefri process där temperaturen aldrig överstiger 50 grader.

Priset per kilo är 398 kronor vilket kan tyckas dyrt, men för att vara ett risproteinpulver är det väldigt billigt. Detta är ett perfekt val för den medvetne konsumenten.

Läs mer och köp på Svenskt Kosttillskott!

Rårisprotein EKO – Go For Life

Detta är ett ekologiskt risproteinpulver.

Det billigaste proteinpulvret av ris kommer från Go For Life, läs mer och beställ här.

Go For Life har faktiskt det billigaste risproteinpulvret på marknaden just nu. Det kostar 180:- för 480 gram vilket ger det ett kilopris på 375 kronor. Således är det snäppet billigare än Holistic risprotein ovan.

Nackdelen med detta är att näringsvärdena, bland annat proteinmängden, inte är angiven. Så det är svårt att veta exakt hur det står sig i jämförelse med Holistic risprotein. Det är i vilket fall som helst ett ekologiskt och billigt proteinpulver.

Fördelar med ett risprotein

För att vara vegetabiliskt är aminosyraprofilen i ris bred, dock inte så hög som i till exempel vassleproteinpulver. Det har ett relativt högt biologiskt värde på runt 77, vilket är högre än både ärtprotein och sojaprotein. Ris är naturligt rikt på vitaminer och mineraler och många av dessa blir kvar i proteinpulvret.

Ytterligare fördelar är att ett risproteinpulver är väldigt skonsamt mot magen och anses ha en väldigt låg risk att orsaka födoämnesallergi eller intolerans.

Sammanfattning

Ett risprotein är ett bra val för folk som är ute efter vegetabiliska kosttillskott. Dock bör man inte förlita sig till 100% på ett risproteinpulver utan det kan vara bra att komplettera med ett annat vegetariskt pulver. Något som är vanligt är att kombinera proteinpulver av ris med ärtproteinpulver.

Gillade du artikeln? Dela den gärna på sociala medier via knapparna nedanför!

Få en gratis e-bok!

Är du också nördigt intresserad av kosttillskott? Skriv upp dig på nyhetsbrevet för att få ett
gratis exemplar av min e-bok samt meddelande om när nya artiklar kommer eller annat intressant händer inom kosttillskottsvärlden!