PWO står för Pre WorkOut vilket innebär att det är avsett att tas innan ett träningspass. En PWO har som syfte att höja prestationsförmågan och vakenheten.

Jämförelse av olika PWO produkter

Att göra en prisjämförelse av olika PWO är väldigt svårt då innehållen kan variera så oerhört mycket. När det gäller till exempel EAA är det i stort sett bara att titta på kilopriset, men det kan bli väldigt missvisande med dessa produkter då deras koncentration kan vara väldigt olika.

Det jag har valt att basera min jämförelsetabell på är pris per dos. På varje PWO finns det angivet en dos-storlek, oftast är det rekommenderade intaget 1-3 doser. Självklart kan ett företag ange lite lägre mängd för en dos för att det ska framstå som att man får mer för pengarna. Men för att kunna göra någon sorts jämförelse har jag valt att anta att alla doser är i stort sett likvärdiga. Sedan är PWO:er ytterligare nyckfulla då effekten kan vara väldigt individuell. Så en person kan få jättebra effekt av en PWO medan en annan knappt känner någonting alls, och tvärtom. Därför är det bäst att själv prova sig fram tills man hittar något man gillar. Men nedanstående jämförelsetabell ger i vilket fall som helst en viss vägledning.

Olimp Redweiler
Olimp Redweiler, en mycket billig PWO
Den billigaste PWO:n sett till pris per dosering. 1 dosering innehåller bland annat 100 mg koffein, 1100 mg beta-alanin och 1100 mg citrullinmalat. Rekommenderad maxdos är 3 st.Läs mer knapp
Styckpris 299:-
Pris per dos 3,70:-
Scitec Nutrition Pow3rd
Scitec Nutrition Pow3rd PWO
En prisvärd PWO från Scitec Nutrition med hela 200 mg koffein per dos. Försöker dom framkalla minnen från den legendariska PWO:n Jack3d genom att byta ut ett e till en 3:a?Läs mer knapp
Styckpris 229:-
Pris per dos 4,60:-
Jacked XX
Jacked XX Pre Work Out
Denna PWO har trots namnet inget med gamla Jack3d att göra. Jag köpte denna runt 2012-2013 efter att PWO:n Craze blev förbjuden. Tyckte inte den var så märkvärdig då men det kan ju bero på att jag var van vid dom numera ej tillåtna ämnena som fanns i Craze.
OBS! Just nu löpande rea, 199:- styck. Detta ger lägsta priset per dos just nu, endast 3,11 per dos.
Läs mer knapp
Styckpris 299:-
Pris per dos 4,70:-
Fairing Rage Insanity V2
Fairing Rage Insanity V2 PWO
En klassisk PWO med bland annat koffein, beta-alanin, citrulline malate och kreatin. Varje dos innehåller 133 mg koffein.Läs mer knapp
Styckpris 349:-
Pris per dos 5,10:-
Mutant Madness
Mutant Madness PWO
Nästa gång jag köper en PWO kommer jag troligtvis välja denna. Innehållet ser mycket intressant ut. Hela 335 mg koffein per dos.
Uppdatering Läs min recension här!
Läs mer knapp
Styckpris 349:-
Pris per dos 5,50:-
Core Caffeine
Core Caffeine. 250 tabletter med 200 mg koffein vardera.
Jag tar även med rent koffein i denna tabell då det faktiskt fungerar bra som en enkel PWO. Det billigaste koffeinet är Core Caffeine från Svenskt Kosttillskott. Det innehåller i den större förpackningen 250 st tabletter med 200 mg koffein vardera.Läs mer knapp
Styckpris 149:-

Vad innehåller en PWO?

Kaffe är en bra PWO

En (eller flera) kaffe innan träning kan vara tillräckligt som PWO ibland.

Som jag redan nämnt är produktkategorin PWO oerhört divergent. Det jag menar är att innehållet kan skilja sig väldigt mycket från produkt till produkt. Men det som kännetecknar tillskottet är att det brukar finnas ett centralstimulerande ämne, nästan alltid är det koffein. Detta innebär att vanligt kaffe kan fungera bra som en enkel PWO. Man brukar säga att en kopp kaffe innehåller ungefär 100 mg koffein, men det beror såklart på hur starkt kaffet är. Tyrosin är ett annat ämne som ofta används för att ge en uppiggande effekt.

Det är också väldigt vanligt med ämnen som ökar blodflödet till musklerna, detta för att få den omtalade ”pumpen”. Vanliga ämnen för att skapa pump med är arginin, nitrat och citrullin malate.

Väldigt ofta innehåller en PWO kreatin. Dock behöver man inta kreatin dagligen för att få ut maximal effekt, så det kan vara värt att ta kreatin separat. Om man redan använder sig av kreatin behöver man inte ta det dom dagar man tar sin PWO, om den innehåller kreatin.

Ett annat populärt ämne i olika PWO produkter är aminosyran beta alanin. Beta alanin ökar mjölksyratåligheten vilket gör att man orkar pressa sig hårdare. Beta alanin är känt för att ge små stickningar i huden, oftast mest i händerna. Det är inget farligt och det är till och med många som tycker om denna sidoeffekt. Detta för att det ger den psykiska effekten att ”nu har PWO:n börjat verka”.

Dosering och intag av PWO

Doseringar kan skilja sig ganska mycket från produkt till produkt då självaste pulvret kan vara olika mycket koncentrerat. Men det ska alltid vara angivet storlek per dos på burken och oftast är rekommendationen att ta 1-3 doser. Man bör inta sin PWO så pass lång tid innan gympasset att effekten hinner slå in. Hur lång tid detta tar kan variera lite beroende på produkt och individuell känslighet. Men någonstans mellan 15 och 45 minuter brukar det ta.

Den bästa PWO enligt mig

Jag är lite av en PWO-nörd och har testat många olika produkter. På senare tid har många produkter blivit förbjudna då dom innehållit ämnen som till exempel DMAA som numera klassas som hälsovådliga. Gamla klassiska PWO:er som Jack3d, Crack och Craze var mina favoriter för några år sedan.

Jag har ingen specifik favorit PWO i dagsläget men dom ämnen jag tycker bör finnas i en riktigt bra PWO är följande:

 • Koffein
 • Citrulline malate
 • L-arginin
 • Beta alanin
 • Kreatin
 • L-tyrosine

Blanda egen PWO

Något som är ganska populärt bland gym och PWO-nördar är att blanda sin egen PWO. Främst blir det mycket billigare än att köpa färdigt och man kan även få till en blandning som fungerar perfekt för en själv. Sen är det även lite småkul att stå hemma och blanda ihop massa olika ingredienser, man känner sig som en liten kemist.

Recept på min egen hemmagjorda PWO

 • Beta alanine, 2 g
 • Citrulline malate, 5 g
 • Kreatin, 5 g
 • Koffein, 400 mg (här kan du variera beroende på din tolerans, 200 mg kan vara lagom första gången)
 • L-tyrosin, 400 mg
 • L-arginine, 500 mg

Källförteckning och vidare läsning

Koffein – ett tillskott som fungerar